Kan man Borra i Badrum? Allt du Bör Veta

Vill du installera någonting i ditt badrum? En spegel, nya hyllor, badrumstillbehör, med mera? Borrning genom kakelplattor i badrum kan vara mer komplex än vid första anblick eftersom de är extremt starka och har liten draghållfasthet vilket gör dem benägna att spricka om du inte är försiktig.

Lyckligtvis är det möjligt att borra igenom kakelplattor utan oönskade sprickor eller skador med rätt verktyg och tillvägagångssätt. I den här artikeln kommer vi att diskutera metoder som bäst används för borrning genom både keramik- och porslinsplattor och vilken utrustning du behöver för att göra det.

Många är rädda för projektet att borra i kakelplattor för att installera badrumstillbehör, hyllor eller annan inredning på grund av risken att förstöra plattorna, men också i vissa fall ur vatten och fuktavseende.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om att borra i badrum.

Dina plattor

Innan du tänker på att borra genom dina nyinstallerade plattor, se till att du vet exakt vad du ska borra igenom. Porslin- och naturstenplattor är mycket hårdare än keramiska plattor, vilket innebär att du måste anstränga dig lite mer för att bryta igenom till andra sidan. Inte nog med det, du behöver också en specialborr som är utformad för att tränga igenom både den hårda glasyren och materialet i porslin.

Se till att du har rätt verktyg för jobbet

Det säger sig självt att en borrmaskin krävs vid utförandet av denna uppgift, men det viktigaste elementet för framgångsrik och effektiv borrning genom kakel är själva bitsen. Du bör aldrig använda en gammal eller sliten borr-de är inte lika effektiva som helt nya. Om du använder en gammal är det mindre troligt att den fungerar med optimal kapacitet och du är mer benägna att skada plattans yta under borrning.

Det är också en bra idé att investera i några skyddsglasögon och en ansiktsmask innan du borrar genom plattor, beroende på materialets densitet kan en hel del damm och skräp spridas i luften. Skyddshandskar med bra grepp är alltid användbara att ha också.

Som nämnts tidigare kräver borrning genom kakel en specialborr – vanliga eller till och med murbitsar gör helt enkelt inte jobbet eftersom de inte är tillräckligt starka för att tränga igenom kakelens hårda ytor. Istället bör du välja antingen hårdmetall- eller diamantspetsade borr. Diamantspetsade borrbitsar är de dyrare av de två alternativen, men kommer att klara kraven på att borra genom även de hårdaste kakelytorna och kommer inte att slitas ut lika snabbt som vanliga murborrar.

Hårdmetallborrar är de vanligaste av de två och även om de kommer att göra ett perfekt arbete med att borra keramik och alla typer av glaserade plattor, rekommenderas de inte för användning med porslin. Hårdare material som porslin, förglasat porslin och stenbrickor kräver inte bara mer kraft; du behöver också en diamantborr.

Mät och markera

Alla som försökt borra genom en kakel tidigare vet att ytglasyren gör det svårt att hålla borrkronan stadig på ytan när du startar. Du behöver den för att greppa in i brickan och inte glida runt ytan. För att skapa lite spänning, överväg att använda maskeringstejp över området där du ska borra. Mät (och mät sedan igen!) området du behöver borra och markera med ett X över maskeringstejpen. Detta ger en yta som gör att borren kan greppa när du börjar borra ditt hål.

Om du har ganska många hål att borra kan du också överväga att skapa en liten mall med ett litet träblock. Gör helt enkelt ett hål genom träet som har samma diameter som borrkronan du ska använda och placera detta över området på väggen, använd hålet som en guide för borrmaskinen genom att hålla det på plats med din fria hand.

Specialtillbehör som kallas borrguider kan också användas för att öka noggrannheten vid borrning genom kakel. En mängd tillverkare av kakelverktyg tillverkar dessa och de kommer vanligtvis i form av ett plasthölje som fästs på plattan och sedan borras igenom (ungefär på samma sätt som träblockmetoden som beskrivs ovan).

Andra typer innefattar en stålplåt med styrhål som fästs på ytan som ska borras via en sugkopp, så att både horisontella och vertikala hål med specifika diametrar kan borras exakt. Även om denna typ av tillbehör kan kosta litegrann kan de användas om och om igen och det är också en bra investering om du är en sugen på att göra själv.

Börja borra genom plattor

Du har gjort alla dina förberedelser, du har mätt upp och du har rätt utrustning – det är dags att börja borra! Som vi redan har anspelat på är kakel (särskilt porslin och naturstenskakel) verkligen ganska hårda och är utformade för att klara det mesta. Även om det här är bra i allmänhet, gör det också att borra genom kakel till en ganska ansträngande uppgift om du inte har tålamod.

Ändra din borrkrona

När du har kommit igenom kakelplattan och träffat väggytan, håll borren långsam och stadig för att inte slita ut hålet eftersom det kan betyda att din plugg inte håller ordentligt.

Det är en bra idé att byta ut borrkronan så att den passar materialet som underlaget dina plattor är fästa på. Så om det är betong/sten vill du använda en lämplig murborr, medan fiberplatta eller trä kräver borrkronor för trä.

Det är högst osannolikt att kakelplattoor kommer att ha installerats ovanpå metall eller legeringar men det kan finnas några metallstag eller stöd bakom underlaget-om du behöver borra i dem bör en vanlig höghastighetsborr göra jobbet. För starkare metaller som rostfritt stål eller gjutjärn är det lämpligt att välja en koboltborr.

Fyll i silikon i hålet

När du har borrat ditt hål och ska montera dina skruvar och pluggar, se till att först fylla hålet med silikon för att säkerställa att det blir vattentätt.

Slutsats

Om du följer dessa råd är du på god väg att framgångsrikt borra genom kakel. Det finns ett par extremt viktiga saker att tänka på och de ser till att du har rätt borrkronor, håller dem svala och går långsamt och stadigt! Att borra genom kakelplattor bör  göras med tålamod. Att skynda på jobbet (och drabbas av överhettning) kommer att garantera ett dåligt resultat eller till och med att kakelplattan spricker.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!