Kan man Bygga Badrum Själv? Allt du Bör Veta

En ombyggnad av badrum är ett dyrt och tidskrävande projekt. Vissa badrumsrenoveringar kan ta väldigt lång tid när de utförs av proffs, och bara tänk hur lång tid det kan ta för en oerfaren hemmafixare.

Att bygga badrum eller bygga om ditt befintliga badrum kan vara det bästa alternativet om du har expertkunskap och erfarenhet för att byta VVS, installera toaletter och badkar och lägga kakel, men om du är relativt oerfaren inom dessa områden är det inte rekommenderat att bygga badrum själv. Byggnadsreglerna säger att vem som helst får bygga badrum själv, men det är däremot viktigt att arbetet är fackmannamässigt utfört för att det ska täckas av försäkring. Eftersom att det kan vara lite komplicerat med detta när det kommer till att bevisa att det är fackmannamässigt utfört så rekommenderas det att saker som kakling och installering av tätskikt lämnas till experter.

Om du ändå bestämmer dig för att bygga ditt badrum är det först viktigt att det utförs fackmannamässigt och på rätt sätt, och att du även dokumenterar hela processen.

Kostnaderna för ombyggnad av badrum kan snabbt skjuta i höjden när du tar hänsyn till priserna på toaletter, handfat, badkar, duschar, VVS -material, golv, kakel och färg. Att anlita en professionell kan spara tid och garantera att jobbet görs rätt. Att ta på sig en badrumsrenovering kan spara på arbetskostnader, men det kommer att ta mer tid och ansträngning. Dessutom är det viktigt att du har korrekt expertis för att resultatet ska bli bra.

För att ta itu med en DIY -ombyggnad av badrum bör du ha erfarenhet av VVS, ledningar, golv och gips, förutom att installera toaletter, duschar, bad, skåp och armaturer.

Bygga badrum själv – när ska man göra det själv?

Det finns några sätt att spara pengar på en stram budget. Att göra hela projektet på egen hand är ett sätt att spara, men om du är osäker på dina VVS- och andra viktiga områden såsom tätskikt kan och bör du anlita proffs för att utföra dessa jobb medan du utför de uppgifter du känner dig mer säker på att klara på egen hand . Att lägga ditt egna kakel, måla, installera ett badkar, köpa och installera dina egna armaturer och ta hand om andra ytreparationer och ombyggnader är några sätt du kan spara pengar under en DIY -ombyggnad av badrum utan att behöva göra saker som är mer känsliga när det kommer till badrumsrenovering och som kan påverka saker såsom ditt hems försäkring.

En extremt erfaren hemmafixare borde ha minimala problem med en ombyggnad av badrum. Se till att du har gott om tid att slutföra projektet och var beredd på eventuella motgångar. VVS och elarbete är där saker kan bli krångliga. Om VVS är i utmärkt skick och ledningarna redan är på plats har projektet större chans att gå smidigt. Om nya VVS eller ledningar måste installeras kan det vara bäst att anställa proffs.

Att måla väggar och skåp själv är ett bra sätt att hålla kostnaden nera. Genom att måla badrummet på egen hand kan du spara flera tusen kronor. Du kan kontrollera detaljerna genom att köpa de badrumsarmaturer du vill ha. Genom att köpa dina egna armaturer kan du spara det normalt 10 procentiga påslaget som proffs tar betalt för armaturer.

När ska man anlita en proffs för byggnation av badrum

Den främsta anledningen till att anlita en proffs är om du inte har erfarenhet eller färdigheter för att slutföra ombyggnaden av badrummet. Om du inte äger de rätta verktygen, gör en storskalig ombyggnad, har ett stort badrum, har omfattande VVS- eller elproblem, eller bara har ett badrum i huset, är det alla viktiga skäl att anlita en proffs.

Att ta dig an ett byggprojekt för badrumsrenovering är praktiskt taget garanterat att få oförutsedda problem. Professionella entreprenörer vet hur de ska hantera dessa frågor och kommer att planera badrumsrenoveringen för att hålla sig inom regelverken för ett fackmannamässigt utfört jobb.

Att ha licensierade proffs som ansvarar för projektet kommer att spara tid och ansträngning så att du kan fokusera din energi någon annanstans. En ombyggnad av badrum själv blir sällan så bra som när proffs gör det. Det finns också potential för VVS -installationsfel som leder till läckor och vattenskador.

När du inte har tillräckligt med tid för ett projekt

En ombyggnad av badrum tar mycket tid. Ibland är kostnaden för att betala en expert värt det på grund av den tid som sparas. Även om erfarna proffs kan ägna flera timmar om dagen åt badrumsrenovering kan det fortfarande ta upp till 4 eller 5 veckor att slutföra.

Du har bara ett badrum

Om det bara finns ett badrum i huset vill du göra ombyggnaden så snabbt som möjligt. En totalentreprenör kommer att få jobbet gjort snabbt och effektivt så att du kan återgå till att använda det viktiga utrymmet.

Det finns el- och VVS -arbeten som måste göras

Professionella elektriker och rörmokare är bekanta med byggregler och om du behöver tillstånd för ombyggnad av badrum. De kan känna igen när ledningar eller rör är dåliga och måste bytas ut. Även erfarna byggmästare lämnar el- och VVS -arbetet till proffsen, eftersom det oftast krävs licens för att utföra denna typ av arbete.

Du gör stora strukturella förändringar i badrummet

Om du ändrar storleken och utformningen av badrummet är det bäst att lämna det till en professionell. Installera nya ledningar och VVS, boxas i ett nytt badkar, hänga ny gips, kakla dusch eller golv och installera ångspärrar är jobb som erfarna proffs kan hantera med lätthet. Det kan vara värt den extra kostnaden att betala någon annan för att göra det hårda arbetet för dig.

Du byter ut duschen eller badkaret

Att installera en ny dusch eller badkar kan vara en invecklad process som involverar VVS, entreprenad och kakelplattor. Den komplexa karaktären av detta arbete kräver någon som är mer än kompetent att installera en plan och tätt tillsluten dusch eller badkar.

Du planerar att installera tätskiktet

Att ha ett vattentätt badrum förhindrar tillväxt av mögel och motverkar fuktskador. Att använda vattentäta oorganiska material som sten, kakel och metall är utmärkta val eftersom fukt inte får dem att förfalla eller ruttna. Men som grund är det viktigt att ha ett korrekt installerat tätskikt.

En rörmokare kommer att se till att rören är läckfria för att undvika eventuella vattenskador, och att låta en elektriker installera en fläkt hjälper till att minska fuktigheten i badrummet. Att täta runt sprickor mellan ytor och använda högglansig färg förhindrar också vatten- och fuktskador på badrummet.

Gör det själv eller anlita en professionell?

I genomsnitt kommer en badrumsrenovering att kosta mindre än hälften av vad en totalentreprenör kommer att ta betalt, men det kommer att ta betydligt mer tid. För en komplett badrumsrenovering rekommenderas att anlita en proffs. En totalentreprenör kommer att göra jobbet snabbare och bättre än en vanlig hemmafixare och kommer att lägga ut elektriker och rörmokare på underleverantörer för att se till att jobbet görs rätt. Den totala kostnaden för att anlita en professionell är värd den tid du sparar och huvudvärken du slipper om du försöker slutföra projektet på egen hand.

Resultatet blir bättre men framförallt har det också med hemförsäkring och en försäkran mot eventuella problem.

Fördelar med att anlita en professionell

Fördelarna med att anlita en proffs kan överväga kostnadsbesparingarna vid en ombyggnad av ett badrum. Genom att anlita en professionell kan du:

  • Spara tid. Byggentreprenörer, rörmokare och elektriker är mycket skickliga och vet hur man ska renovera ett badrum. Det kommer inte att ta dem så lång tid att slutföra projektet som det skulle ta en hemmafixare att göra det på fritiden.
  • Lita på erfarenhet. En fackman kommer att veta vilka väggar som är bärande och vilka väggar som har rör som löper genom dem. Vissa badrumsrenoveringsprojekt kommer att kräva tillstånd, beroende på området du bor i och hur omfattande jobbet kommer att bli. En totalentreprenör kommer att ha kunskap om tillstånd och hur man snabbt skaffar dem för jobbet. De kan också rekommendera kostnadseffektiva, innovativa och budgetvänliga produkter som kommer att stå ut med tiden. Fläckresistenta, hållbara och lättstädade produkter kommer att säkerställa att du är nöjd med ombyggnaden av badrummet.
  • Ha sinnesro. Att lämna de svåra uppgifterna kommer att ge sinnesro. Professionella entreprenörer, rörmokare och elektriker meddelar dig exakt vad som behöver göras och ger en tidslinje för projektet. Detta kommer att hjälpa till att lindra stressen och ångesten som kommer från ett ombyggnadsprojekt. Licensierade proffs med många års erfarenhet och kunskap garanterar deras arbete så att du kan få ditt drömbadrum.
  • Spara pengar. Entreprenörer, rörmokare och elektriker har kontakter i sin bransch. De har tillgång till rabatter på kakel, golv, armaturer, handfat, toaletter, badkar och duschar. Dessa rabatter överförs till husägaren så att de kan slippa betala fullt pris i den lokala butiken. De sparade pengarna kan utgöra skillnaden på vad du får betala proffsen istället för att ta på dig ombyggnaden själv.
  • Ha ett felfritt badrum. Genom att lämna det till proffsen kommer din badrumsrenovering att se bättre ut än ett DIY -projekt.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!