Kan man Kakla på Kakel? Så Gör Du!

Svaret på den frågan är ja! Du kan lägga kakel ovanpå kakel.

I denna artikel går vi igenom hur du sparar tid och ansträngning med kakling gennom att lägga kakel ovanpå existerande kakel, vilket är möjligt så länge du följer dessa tumregler för installation.

Fördelen med att kakla över kakel är att du slipper gå igenom besväret med att riva upp det befintliga kaklet först.

Om dina kakelplattor är i relativt gott skick, jämnt placerade, utan sprickor och inte verkar behålla någon fukt – kan du antagligen lämna ett nytt lager av kakel när du ska installera ett nytt golv eller till och med vägg.

Utvärdera den befintliga kakelsättningen

Innan du börjar kakla över kakel, gör en grundlig bedömning av baslagret för att hitta eventuella ojämnheter i ytan, vilket kan orsaka grundläggande problem på vägen.

Mögel och djup missfärgning i murbriket signalerar ofta ett absorptionsproblem – vilket innebär att fastnat vatten har skadat injekteringen och därmed kan ruttna den nya plattan underifrån. Ett absorptiosproblem kommer att förvärras när plattorna täcks. På samma sätt, om de ursprungliga kakelplattorna inte var korrekt installerade, kommer de nya överliggande plattorna inte att ligga plana eller i linje. Om du upptäcker något av dessa problem är det bättre att börja om från början än att kakla över befintligt kakel.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Förbered ytan för installation

Kakel över en ojämn yta ger dig ett dåligt och ojämnt slutresultat, så plana ut allt torkat murbruk med en slipmaskin och säkra lösa plattor med nytt kakellim innan du börjar projektet. Lägg sedan ut dina nya plattor och skär dem så att de passar runt väggarna och fixturerna efter behov.

När alla bitar av kakel är kapade i storlek, flytta dem ur vägen så att du kan skrubba ner ditt underlag med en avfettande tvål. Låt ytan torka helt innan du börjar tejpa av kanterna på projektområdet med maskeringstejp och lägga ut plastark för att skydda omgivande ytor.

Lägg grunden för den nya plattan i steg

I allmänhet är tunnhäftande lim (även känd som tunnhärdad murbruk) perfekt för att sätta kakel i områden som är utsatta för fukt, som badrum. Andra typer av murbruk kan vara lämpligare för torrare utrymmen, som kök. Blanda ditt murbruk och applicera ett tunt lager på en del av kaklet till att börja med.

Försök inte att täcka en hel yta med murbruk i ett svep eftersom härdningstiderna kan variera, och gör du en alltför stor yta kanske du inte hinner kakla den. Dra med den tandade sidan med din spade genom att dra raka linjer längs den våta ytan, eftersom dessa spår hjälper till vid torkning och vidhäftning.

Placera kakelplattor

Sätt varje kakelplatta ovanpå murbruket och tryck fast det på plats.

För att spara ännu mer tid, applicera murbruket direkt på baksidan av dina nya plattor i stället för att förbereda området med tunt murbruk. Den här metoden bör dock sparas för situationer där den ursprungliga plattan är i perfekt skick och du egentligen bara letar efter en tillfällig fix tills du kan försöka ett mer djupgående renoveringsprojekt – placering på detta sätt ställer inte in kakelplattorna så säkert att de håller i generationer utan att behöva repareras

Vissa väljer att använda silikonlim på baksidan av varje enskild kakel och placera dem över den gamla plattan. Medan silikon inte är ett rekommenderat lim för kakelplattor som kommer att utsättas för mycket vatten (till exempel en duschvägg), kan den här enkla lösningen halvera din projekttid på områden där kraftigt stänk inte kommer att vara ett problem på lång sikt .

Slutligen, försegla ditt arbete

Oavsett vilken typ av lim du har använt under det nya plattan, måste du applicera injekteringsbruk i spåren mellan dem. Detta steg skyddar hela ytan från att fukt kryper in i sömmarna mellan varje kakelplatta och motverkar vattenskador eller mögelväxt som inte syns. För snabbhetens skull, använd förblandad injekteringsbruk och applicera den snabbt i en enda omgång. Eller så kan du välja att blanda bruket själv.

Så kort sagt kan du kakla över kakel så länge du arbetar på en ganska jämn och fin yta. Ytan på den befintliga plattan ska vara fri från mögel och skador, helt jämn (inklusive murbruk) och utan några snedställda eller konstigt placerade plattor som annars kan störa ett jämnt nytt lager. Tänk också på att det är bäst att inte lägga tunga kakel över befintliga kakel såvida inte fundamentet under båda är betong.

Annars kan övervikten orsaka strukturella problem.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!