Kan man Måla andra Lagret innan första Lagret Torkat?

Planerar du att måla om lite hemma hos dig? Ett av de första stegen är att ta reda på hur mycket färg du behöver för att få jobbet gjort. Men det är inte bara mängden färg som måste beaktas när man målar om ett rum. Färg som inte får torka före appliceringen av ett andra skikt kommer sannolikt att flagna, strimma, klumpa sig eller flagna när den är torr. Experter rekommenderar att du lämnar minst två till fyra timmars torktid mellan varje lager för bästa resultat.

Det korta svaret på frågan är därför att även om du tekniskt kan måla andra lagret innan det första lagret torkat så är det inte rekommenderat. Resultatet kommer att bli dåligt, kvaliteten på målningsarbetet kommer bli dåligt, och färgen kommer inte att hålla lika väl.

Vad kan jag göra för att säkerställa ett jämnt andra lager färg?

Ett andra lager färg är viktigt för att säkerställa jämn fördelning av färg på väggarna. Två lager säkerställer också att färgen är mer hållbar, vilket gör den motståndskraftig mot flagging och blekning.

Varför målningstid är viktigt

Det finns många sätt att göra ett bra målningsjobb dåligt. En smutsig eller våt yta, luftfuktighet, temperaturer, dålig färgkvalitet – någon av dessa faktorer kan påverka färgens slutliga tillstånd. Men ett av de säkraste sätten att förstöra din färg är att applicera ett andra lager innan de tidigare lagren är helt torkade.

Färgen har en beröringsfri tidsperiod mellan strykningarna. Före den perioden är färgen fortfarande våt, flytande och böjlig. Du kan applicera mer färg om du behöver, till exempel för bättringar. Och efter den perioden, när färgen är helt torr, kan fler lager appliceras.

Men under den beröringsfria perioden, före övermålningstiden, riskerar du att förstöra en annars perfekt målning. Att måla över delvis våt färg skapar drag och ränder i det mjuka, gelliknande materialet. Det bildas bubblor och gropar.

Det som skapar detta problem är att det översta lagret av färg har torkat, men allt under det är fortfarande vått eller klibbigt. Att rolla eller borsta färgen river upp den torra huden och blandar in den med den våta färgen.

Det finns flera saker att tänka på när du applicerar ditt andra skikt. Dessa inkluderar:

1. Torktid

Att förlita sig på enbart beröring är inte ett korrekt mått på om dina väggar är redo för ett slutskikt av färg. Varje lager kräver ytterligare tid att stelna. Typen av färg spelar också en avgörande roll. Latexfärg tar bara två till fyra timmar att härda. Oljebaserade färger kan ta upp till 24 timmar mellan första och andra strykningen.

2. Behandling av verktyg

Om färgrollers eller penslar lämnas öppna för väder och vind kan de börja torka. När detta händer är det svårt att belägga en roller eller pensel för en korrekt applicering av det andra skiktet. Detta innebär att ytskiktet kan vara ojämnt. För bästa resultat, täck alla målarverktyg med plastfolie och placera dem i kylen.

3. Målarteknik

För att säkerställa en jämn applicering bör färg appliceras på väggarna i samma mönster som första strykningen. Experter rekommenderar första skärning i alla kanter. När alla kanter är snyggt belagda kan man sedan använda en roller för att måla väggarna i stort W. Detta kan sedan fyllas i med målat genom att rulla uppåt och nedåt för att säkerställa en jämn färgfördelning.

4. Färgkonsistens

Mörka färger innehåller mycket pigment som kan lägga sig i botten av färgburken om färgen står oanvänd under en viss tid. Var noga med att röra om färgen mycket väl innan du häller den i en färgbricka för att använda rollern.

Hur många lager färg behöver du?

Vanligtvis behöver innerväggar bara två lager färg: ett första skikt och ett slutskikt. Dock kan mörka färger kräva ytterligare en applicering för att säkerställa en jämn finish.

Några variabler som kan påverka hur många lager färg du kan behöva är:

1. Måla samma färg

Om du bara fräschar upp samma färg, är ett eller två lager allt som behövs.

2. Måla en ny färg

Om du målar om ett rum till en helt ny färg kommer antalet färgskikt som krävs att variera. Mörka färger kräver minst två lager. Men att applicera ljus färg över något mörkt i pigment kan kräva så många som sex lager för att täcka den ursprungliga färgen helt. Att använda en primer – att grundmåla – kommer dramatiskt att minska antalet lager som krävs för att täcka en mörk väggfärg med ljus färg.

3. Färgkvalitet

När det kommer till färg gäller talesättet att du får vad du betalar för. Billig färg är ofta tunn, vilket innebär att det krävs fler lager för att få ett bra resultat. Välj färger av bästa kvalitet. De kommer att kosta mer pengar men spara tid.

Målningstid för flera lager med oljebaserad färg

Om du använder oljebaserad färg på inomhusobjekt såsom dörrar och skåp skiljer sig målningstiden innan du kan måla ett nytt lager från vattenbaserad färg.

Oljebaserad färg är mer hållbar och tar längre tid att torka än vattenbaserad färg. Oljebaserad färg kan kännas torr två till fyra timmar efter att den applicerats. Men det är bäst att vänta med att måla om ett helt dygn efter att du har målat för att se till att ytan är helt torr och redo för ytterligare ett lager färg.

Temperatur- och luftfuktighetsfaktorer

Även om du målar inomhus påverkar temperaturen i rummet och ytan du målar tork- och övermålningstiderna. Applicera alltid färg inom de temperaturparametrar som anges av färgtillverkaren. Här är några tips att följa för att påskynda färgens torktid:

De flesta vattenbaserade färger torkar optimalt i ett rum som är runt 22 grader med viss fuktighet i utrymmet.

Oljebaserade färger torkar bäst i rumstemperaturer som är över 10 grader men under 32 grader.

Kallare temperaturer och för hög luftfuktighet fördröjer torktiden för vattenbaserade färger eftersom vattnet från färgen behöver avdunsta för att den ska torka.

Att cirkulera luften med en fläkt på låg påskyndar färgens torktider.

Att släppa in frisk luft genom öppna fönster hjälper till att torka färgen om det inte är för kallt, varmt eller fuktigt ute.

Appliceringsmetoder påverkar torktider

Oavsett om det sprayas, rullas eller penslas, påverkar färgtillförseln torktiden mellan strykningarna och lagrena.

Sprayad färg appliceras tunt och jämnt, vilket gör den torr vid beröring på så lite som 30 minuter och redo för ytterligare ett lager på så lite som en timme – även för en blank färg.

Pårullad färg och penslad färg resulterar i tjockare lager än sprayfärg och tar längst tid att torka mellan strykningarna. Vänta alltid på full torkning och övermålning innan du applicerar nästa lager.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!