Kan man Måla Kakel? En Komplett Guide!

Kakel är relativt jobbigt, dyrt, och tidskrävande att installera. Betydligt jobbigare än att måla.

Men precis som med det mesta kan kakel bli utdaterat, börja se gammalt och tråkigt ut, och därför behöva en uppfräschning. Detta tar dig givetvis till denna artikel och frågan “kan man måla kakel?”. Den goda nyheten är att svaret på den frågan är ja!

Målning av kakel har ökat i popularitet under de senaste åren tack vare det faktum att det är ett billigt, praktiskt, och snabbt sätt att fräscha upp ditt kakel och hem, snarare än att riva ut och lägga nytt kakel, vilket kan vara väldigt kostsamt.

Nedan går vi igenom hur du målar kakel och allt du bör tänka på.

Fördelar och nackdelar med kakelfärg

Att måla över kakel har sina egna fördelar och nackdelar. Dessa fördelar och nackdelar hjälper dig att avgöra om DIY kakelmålning är rätt lösning för dig.

Fördelar

 • Du kan helt anpassa dina badrumsplattor som du vill ha det.
 • Du kan byta fula eller föråldrade brickor så att de känns som nya.
 • Målad kakel kan vara tålig och tåla regelbundet slitage precis som butikskakel.
 • Det kräver mindre tid och pengar än att helt renovera ditt badrum.

Nackdelar

 • Som ett DIY-projekt är det ett ganska företag; du måste göra allt design, förberedelser och själva målningen.
 • Mellan målning och torkning kan det ta upp till en vecka för ett badrumsplattor.
 • Om det görs fel kan din målade kakel flisas eller skalas.
 • Du måste noggrant förbereda brickor för målning.

Gör det själv mot att anställa en entreprenör för kakelmålning

DIY-hemrenovering, med alla dess fördelar, är inte för alla. Särskilt badrumsrenovering är ett ganska skrämmande jobb även för självsäkra DIYers.

För mer komplexa jobb som kräver utbildning, utrustning och skicklighet – som VVS, elarbete och mer – är det bättre att du får hjälp av proffs. Om du har bråttom kan du inte slå hastigheten och effektiviteten hos ett besättning med skickliga yrken.

Men när du pratar om målning av badrumsplattor, i synnerhet, att göra DIY är fortfarande ett mycket lönsamt alternativ.

OneFlare förklarar att badrummen är av de minst målade av alla rum i huset. Det här är troligtvis för att de flesta inte ens vet att du kan måla badrumsplattor.

Och för de som vet kan de höga kostnaderna för kakelmålning få dem att ompröva. Men om du har tid och tålamod att slutföra jobbet, kan du måla badrumsgolvplattor på egen hand spara hundratals eller till och med tusentals dollar.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Hur man målar kakelgolv

Om du har valt DIY-vägen måste du veta hur man målar golvet ordentligt för att undvika sprickor och flis i framtiden. Här är en grundläggande guide om hur man målar badrumsplattor i en dusch:

Använd en borste, mopp och kakelrengörare för att skrubba golven och injektera grundligt. Du kanske också vill slipa ner plattorna för att göra ytorna grovare och förbereda dem för målning.
Öppna fönster och dörrar. Ställ in fläktar för bättre ventilation.

Vad du behöver för målning av kakel

 • Maskeringstejp för att maskera kanterna
 • Grundfärg
 • Kakelfärg
 • Rollers och penslar
 • Tätningsmedel / polyuretan

Hur du målar kakel

 • Applicera din grundfärg på kaklet. Låt det torka helt innan nästa steg.
 • Applicera ditt första lager färg i släta drag.
 • Låt den första färgen torkas i några dagar och applicera sedan den andra färgen. Låt torka igen.
 • Applicera tätningsmedel / polyuretan på de målade plattorna. Du behöver cirka 2-3 lager, och du måste låta den torka däremellan.

Vilken färg ska du använda för att måla kakel?

Du kan inte använda vilken typ av färg som helst för målning på keramiska kakelplattor. Du behöver färg som inte är vattenbaserad, annars går den sönder i ditt badrum och håller väldigt kort. Det bästa valet är antibakteriell, vattenbeständig epoxifärg.

Om du ändå håller på med ditt badrum, kan du även måla duschplattor? Kan du måla ett badkar?

Den goda nyheten är att du kan använda samma utrustning och en liknande process för att måla dina väggplattor, duschplattor och badkar för ett mer sammanhängande utseende.

Att måla dina egna badrumsplattor kan vara ett enkelt och prisvärt sätt att renovera och fräscha upp dina badrum. Även om det kräver lite tid och ansträngning från din sida, kommer du att ge ditt badrum ett underbart unikt utseende, och du kommer att spara lite pengar medan du är på det!

Idag gör kommersiella färger som är utformade för användning på kakel det möjligt att återställa utseendet på dina kakelgolv, väggar och andra badrumsytor. Enkelt som det låter bör målning av badrumsplattor inte börja utan att först utvärdera viktiga projektöverväganden och begränsningar. Nedan tittar vi på sex saker du börjar måla dina kakelplattor.

Det ger oändliga utseendemöjligheter

Målning av kakel ger oändliga möjligheter när det kommer till utseende. Med färg kan du ljusa, mörkna eller applicera ett mönster av din egen design på ditt kakel för att passa alla preferenser och smaker. Från ett retro rutmönster till en stilren enfärgad look. Och om din stil och preferens ändra kan du enkelt måla om igen.

Tänk på att ljusare färger är ett bättre alternativ för badrum med begränsad storlek. Mörkare färg absorberar ljus och kan få saker att se mindre ut.

Det är inte praktiskt att måla kakel på alla badrumsytor

Med undantag för glaserade stenbrickor (som inte binder bra med färg), kan du applicera färg på de mest populära typerna av kakel: keramik, porslin, natursten, med flera. Men ditt målarjobb håller längst på kaklade badrumsytor som får låg till måttlig exponering för fukt. Med andra ord ställen som badrumsgolv utanför badkarets/duschens omedelbara närhet och väggar.

Kaklade bänkskivor, badkar eller duschytor, även om de kan målas, är inte lika praktiska ytor för denna behandling på lång sikt eftersom färgen är mer benägna att blekna, flagna eller skadas i förtid med regelbunden exponering för vatten. Med det sagt, om du är är medvetem om detta och ändå vill måla tills din budget möjliggör en fullständig badrumsrenovering, kan det fortfarande vara en lämplig lösning.

Välja en färg som passar kakelmaterialet och badrumsytan

Keramik, porslin och oglaserat kakel kan målas med antingen latex- eller epoxifärg i en-delade (förblandade) eller tvådelade (färdiga att blanda) varianter som är formulerade för interiör. Latexfärg är i allmänhet mindre illaluktande och giftigt. Om du inte väljer en dyrare mögelbeständig sort, vädrar den dock lätt med kraftig fuktexponering och bör därför sparas för badrumsgolv eller väggar. För “stänkzonerna” såsom bänkskivor, badkar och duschytor är epoxifärg lämplig.

Denna typ av färg härdar till en hårdare, mer hållbar yta som har mer motståndskraft mot fukt, värme och vardagligt slitage än dess motsvarighet latex.

Att måla kakel begränsar dina användningsmöjlighet av badrummet under arbetet

Uppgiften att måla badrumskakel kan delas in i fem steg: ytbehandling, grundmålning, målning, mönsteranvändning och tätning. Den totala tiden som spenderas på projektet beror på torkningstiden för grundfärgerna, färgerna och förseglarna du använder; komplexiteten i det mönster du använder; och omfattningen av projektet, vare sig det är några accentplattor på bakplattan eller hela väggen.

Ha detta i åtanke:

 • Ytförberedelse innebär slipning, dammsugning och sedan skrubbning av kakel- och injekteringslinjerna för att ta bort smuts och annat skräp.
 • Att grundmåla kakel är viktigt för att göra kakel mer mottaglig för färg. Använd epoxi- eller uretanfärg för keramik- eller porslinsplattor, murad grundfärg eller natursten. Läs och följ grunfärgernas instruktioner för torkningstid – du vill inte måle över något som är klibbigt.
 • Tätningen av den målade badrumsplattan skyddar ditt projekt från smuts, slitage och repor. Din förseglare har också en torkningstid som du vill ta med i din planering. Först när du har väntat hela denna tid bör du börja använda badrummet.
 • Allt som är detta ett projekt som sätter badrummet ur funktion i allt mellan två dagar till flera dagar. Och när du funderar på att lägga färg på golv kan du inte komma in i badrummet under tiden som det torkar.

Målning av kakel kräver minimalt underhåll

Det kräver inte mycket men regelbunden sopning, dammsugning och torknng av de målade kakelplattorna med en köpt eller hemmagjord kakelrengöring som är skräddarsydd för din kakel för att behålla sin färg och avvärja smuts.

Att lägga mattor i områden med hög trafik och golvbeläggningar under möblerna på plattan kan även förhindra att skavmärken eller intryck försämrar färgjobbet. Om det förekommer fläckar i målarjobbet, använd bara en pensel och din kvarvarande färg för att göra uppputsningar, låt den sedan torka helt innan du förseglar den delen igen.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!