Kan man Måla på Gipsskivor? En Komplett Guide

Gipsskivor är standardvalet av material för väggar i hem.

Gips är det mest använda materialet för efterbehandling av innerväggar och finns i hem i många delar av världen. Gipsskivor skapas genom att blanda ihop gipsplåster och fiber som sedan packas in sammansättningen i ett tungt papper och tillåts härdna. När den väl har torkat är den resulterande produkten ett tungt, solidt material som är perfekt för att forma väggar och tak.

När man bygger de flesta bostäder skruvar byggare gipsplattor till inramningen. När det är klart fyller de alla fogar och brister med spackel. Detta förstärker väggen eller taket, plus döljer sömmarna och eventuella brister, till exempel de fördjupade områdena som uppstår när du sätter in en skruv eller spik i gipsväggen. Men gipsskivor i sig är inte vackra. Du funderar säkert därför på om man kan måla på gipsskivor?

Svaret på den frågan är ja! Att måla gipsskivor är relativt enkelt. För att få bästa resultat bör du dock följa en specifik process som innehåller en viss mängd förberedelser som vi ska gå igenom i denna artkel.

Gipsväggförberedelse

Ditt målningsjobb av gipsväggar börjar med att rengöra ytorna som ska målas, troligen väggar eller tak. Varje vägg och tak har gott om damm, spindelnät och andra smutspartiklar på sig, även om de inte syns. Detta är ingenting som du vill måla över eftersom att det kommer att påverka resultatet och hållbarheten av din målning. Om din vägg är ojämn kan du behöva slipa den först. Inspektera väggarna med en stark arbetsbelysning. Slipa bristerna med 150 sandpapper eller finare.

Gipsen i kök och badrum är särskilt benägna att samla smuts: olja, fett och matpartiklar i köket; hårspray, kosmetika och luftburna schampopartiklar i badrummet. Ny gips är extra dammig. Du kan rengöra de flesta gipsväggar lätt med en dammsugare  eller mikrofiberduk, men tvätta områden i ditt kök och badrum med en hushållsrengöring för att se till att du tar upp fett, olja och tyngre smuts.

När du har gjort detta är det dags att använda maskeringstejp runt kanterna på all dekor, höljen, med mera och täcka möbler med plastduk. Se till att tejpa ihop plasten där det finns luckor så att dina möbler är helt täckta. färgdroppar kan ta sig in i de minsta öppningarna. Detta gäller givetvis enbart om du har dessa i närheten av ditt målningsprojekt. Skydda dina golv med en professionell droppduk. Använd inte plast; spilld färg kommer att plaska på den och skapa en halkrisk. Dessutom kommer du troligen att kliva in några av färgdropparna någon gång och sedan oavsiktligt smeta ut färg över hela ditt hus.

Grundmåla gipsskivorna

Applicera nu ett lager grundfärg på gipsskivorna. Vissa utelämnar ofta detta steg för att spara tid och pengar, men det är inte att rekommendera eftersom att det påverkar ditt resultat och färgens håll barhet.

Grundfärg hjälper till att dölja gipsslam och tejp, så det är särskilt viktigt om du målar nytt gips. Och eftersom nya gripsskivor suger upp mycket färg kan applicering av grundfärg innebära att du bara behöver två slutliga lager, inte tre. Kvalitetsgrunder är också viktigt om du försöker täcka en blank yta, förhindra att den gamla färgen blöder igenom eller försegla fläckar på din vägg, inklusive mögel och vatten. Se till att tona din grundfärg så att den matchar din slutliga färg, såvida det inte är en djup ton. I så fall tonar du grått. Du kan inte matcha en djuptonfärg genom att tona vit grundfärg, eftersom mörka färger skapas från en klar bas, inte en vit.

För att måla din nya gipsvägg bör du använda en gipsfärg först, det är mycket bättre att använda en grundfärg där det står “gipsfärg”då den är speciellt utformad för gips.

Målning av gipsvägg

När du har grundmålat gipsskivorna är det dag att måla med din färg. Applicera 2 lager färg.

Bestäm först om du ska rolla din färg eller spraya på den. Att spraya går mycket snabbare, gör att din färg sträcker sig längst och täcker bäst. Men du måste verkligen förbereda dig ordentligt och täcka allt – inklusive fönster och dörröppningar och armaturer – eftersom sprutad färg kommer överallt. Korrekt ventilation är också avgörande.

Montera sedan dina material. Du behöver tillräckligt med färg för två lager, plus kvalitetspenslar och rollers. Du har många alternativ när det gäller vilken typ av färg du använder på väggarna. Emellertid är ytor med högre glans lättare att rengöra, så folk föredrar dem ofta, särskilt för stökigare områden som kök och badrum. Matta ytor är bra alternativ för de flesta rum – de är inte platta, men inte heller glansiga, vilket ger dem både hållbarhet och förmågan att dölja senare finputsningar.

Samarbeta helst med en annan person. Den första personen ska “skära in” kanterna med en kvalitetsborste, måla längs golvlisterna, taklinjen och hörnen, medan den andra personen följer och rullar huvuddelen av väggen eller taket. Håll dig nära varandra, för du vill alltid måla över våta kanter. Den som rollar bör arbeta från toppen av väggen och ner, först göra ett stort “M” eller “W” på en del av väggen och sedan måla genom det avsnittet vertikalt. Detta hjälper till att sprida färgen bättre än att bara använda raka vertikala eller horisontella streck, och minskar sannolikheten för att se linjer när du är klar.

Låt färgen torka minst två eller tre timmar innan du applicerar det andra lagret färg. När båda lagerna är torra, kör ett blad mellan målartejpen och väggarna för att skära igenom eventuella torkade droppar och ta sedan bort dem. Om du inte tar det här steget och bara slår av tejpen kan det dra en bit av färgen med den.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!