Kan man Måla på Gipsskivor? En Komplett Guide

Gipsskivor är standardvalet av material för väggar i hem.

Gips är det mest använda materialet för efterbehandling av innerväggar och finns i hem i många delar av världen. Gipsskivor skapas genom att blanda ihop gipsplåster och fiber som sedan packas in sammansättningen i ett tungt papper och tillåts härdna. När den väl har torkat är den resulterande produkten ett tungt, solidt material som är perfekt för att forma väggar och tak.

När man bygger de flesta bostäder skruvar byggare gipsplattor till inramningen. När det är klart fyller de alla fogar och brister med spackel. Detta förstärker väggen eller taket, plus döljer sömmarna och eventuella brister, till exempel de fördjupade områdena som uppstår när du sätter in en skruv eller spik i gipsväggen. Men gipsskivor i sig är inte vackra. Du funderar säkert därför på om man kan måla på gipsskivor?

Svaret på den frågan är ja! Att måla gipsskivor är relativt enkelt. För att få bästa resultat bör du dock följa en specifik process som innehåller en viss mängd förberedelser som vi ska gå igenom i denna artkel.

Gipsväggförberedelse

Innan man börjar måla på gipsskivor är det viktigt att förbereda ytan för att få ett bra resultat. Här är några steg som man bör följa för att förbereda gipsskivorna:

 1. Rengör ytan: Innan man målar på gipsskivorna måste man se till att ytan är helt ren och fri från damm och smuts. Använd en mjuk borste eller en dammsugare för att ta bort eventuell smuts eller damm på ytan.
 2. Applicera en primer: Det är en bra idé att applicera en primer på ytan innan man börjar måla. Primern hjälper till att skydda gipsskivorna och förbättra vidhäftningen av färgen. Välj en primer som passar för gipsskivor och följ tillverkarens anvisningar när du applicerar den.
 3. Fyll eventuella hål: Om det finns hål eller sprickor på ytan, är det viktigt att fylla dem innan man börjar måla. Använd gipsspackel eller färgad kitt för att fylla eventuella hål eller sprickor. Se till att ytan är helt torr innan du går vidare.
 4. Slipa ytan: Om ytan på gipsskivorna är ojämn eller har en grov yta, är det en bra idé att slipa ytan innan man målar. Använd en slipmaskin eller sandpapper för att jämna ut ytan. Torka sedan bort dammet med en ren trasa.
 5. Maskera områden: Om det finns områden på gipsskivorna som man inte vill måla på, såsom lister eller fönster, är det viktigt att maskera dem innan man börjar måla. Använd målartejp eller plastfolie för att täcka de områden som man inte vill måla på.

Genom att följa dessa förberedelser kommer du att få en jämn och fin yta när du målar på gipsskivor. Det är viktigt att ta sig tid för att förbereda ytan ordentligt innan man börjar måla för att få ett hållbart och estetiskt tilltalande resultat.

Ditt målningsjobb av gipsväggar börjar med att rengöra ytorna som ska målas, troligen väggar eller tak. Varje vägg och tak har gott om damm, spindelnät och andra smutspartiklar på sig, även om de inte syns. Detta är ingenting som du vill måla över eftersom att det kommer att påverka resultatet och hållbarheten av din målning. Om din vägg är ojämn kan du behöva slipa den först. Inspektera väggarna med en stark arbetsbelysning. Slipa bristerna med 150 sandpapper eller finare.

Gipsen i kök och badrum är särskilt benägna att samla smuts: olja, fett och matpartiklar i köket; hårspray, kosmetika och luftburna schampopartiklar i badrummet. Ny gips är extra dammig. Du kan rengöra de flesta gipsväggar lätt med en dammsugare  eller mikrofiberduk, men tvätta områden i ditt kök och badrum med en hushållsrengöring för att se till att du tar upp fett, olja och tyngre smuts.

När du har gjort detta är det dags att använda maskeringstejp runt kanterna på all dekor, höljen, med mera och täcka möbler med plastduk. Se till att tejpa ihop plasten där det finns luckor så att dina möbler är helt täckta. färgdroppar kan ta sig in i de minsta öppningarna. Detta gäller givetvis enbart om du har dessa i närheten av ditt målningsprojekt. Skydda dina golv med en professionell droppduk. Använd inte plast; spilld färg kommer att plaska på den och skapa en halkrisk. Dessutom kommer du troligen att kliva in några av färgdropparna någon gång och sedan oavsiktligt smeta ut färg över hela ditt hus.

Grundmåla gipsskivorna

Applicera nu ett lager grundfärg på gipsskivorna. Vissa utelämnar ofta detta steg för att spara tid och pengar, men det är inte att rekommendera eftersom att det påverkar ditt resultat och färgens håll barhet.

Grundfärg hjälper till att dölja gipsslam och tejp, så det är särskilt viktigt om du målar nytt gips. Och eftersom nya gripsskivor suger upp mycket färg kan applicering av grundfärg innebära att du bara behöver två slutliga lager, inte tre. Kvalitetsgrunder är också viktigt om du försöker täcka en blank yta, förhindra att den gamla färgen blöder igenom eller försegla fläckar på din vägg, inklusive mögel och vatten. Se till att tona din grundfärg så att den matchar din slutliga färg, såvida det inte är en djup ton. I så fall tonar du grått. Du kan inte matcha en djuptonfärg genom att tona vit grundfärg, eftersom mörka färger skapas från en klar bas, inte en vit.

För att måla din nya gipsvägg bör du använda en gipsfärg först, det är mycket bättre att använda en grundfärg där det står “gipsfärg”då den är speciellt utformad för gips.

 

 

Målning av gipsvägg

När du har grundmålat gipsskivorna är det dag att måla med din färg. Applicera 2 lager färg.

Bestäm först om du ska rolla din färg eller spraya på den. Att spraya går mycket snabbare, gör att din färg sträcker sig längst och täcker bäst. Men du måste verkligen förbereda dig ordentligt och täcka allt – inklusive fönster och dörröppningar och armaturer – eftersom sprutad färg kommer överallt. Korrekt ventilation är också avgörande.

Montera sedan dina material. Du behöver tillräckligt med färg för två lager, plus kvalitetspenslar och rollers. Du har många alternativ när det gäller vilken typ av färg du använder på väggarna. Emellertid är ytor med högre glans lättare att rengöra, så folk föredrar dem ofta, särskilt för stökigare områden som kök och badrum. Matta ytor är bra alternativ för de flesta rum – de är inte platta, men inte heller glansiga, vilket ger dem både hållbarhet och förmågan att dölja senare finputsningar.

Samarbeta helst med en annan person. Den första personen ska “skära in” kanterna med en kvalitetsborste, måla längs golvlisterna, taklinjen och hörnen, medan den andra personen följer och rullar huvuddelen av väggen eller taket. Håll dig nära varandra, för du vill alltid måla över våta kanter. Den som rollar bör arbeta från toppen av väggen och ner, först göra ett stort “M” eller “W” på en del av väggen och sedan måla genom det avsnittet vertikalt. Detta hjälper till att sprida färgen bättre än att bara använda raka vertikala eller horisontella streck, och minskar sannolikheten för att se linjer när du är klar.

Låt färgen torka minst två eller tre timmar innan du applicerar det andra lagret färg. När båda lagerna är torra, kör ett blad mellan målartejpen och väggarna för att skära igenom eventuella torkade droppar och ta sedan bort dem. Om du inte tar det här steget och bara slår av tejpen kan det dra en bit av färgen med den.

Måla på Gipsskivor

Att måla på gipsskivor kan ge ett snyggt och professionellt resultat. Här är några steg som man bör följa för att måla på gipsskivor:

 1. Välj rätt verktyg: Det finns olika verktyg som man kan använda för att måla på gipsskivor, såsom roller, penslar och sprayer. Valet av verktyg beror på personliga preferenser och vilken typ av yta man vill uppnå. En roller är ett bra val om man vill måla stora ytor snabbt och effektivt. En pensel kan användas för att måla detaljer och kanter. En sprayer är ett annat alternativ, men det kräver lite mer erfarenhet och teknik.
 2. Applicera grundfärg: Innan man applicerar den slutliga färgen är det viktigt att applicera en grundfärg. Grundfärgen hjälper till att täcka ytan jämnt och ger ett bättre slutresultat. Använd en primer eller grundfärg som är lämplig för gipsskivor och följ tillverkarens anvisningar.
 3. Applicera färglager: När grundfärgen har torkat, är det dags att applicera färglager. Använd färg som är lämplig för gipsskivor och följ tillverkarens anvisningar. Använd en roller eller pensel för att applicera färgen jämnt. Se till att inte lämna några områden utan färg.
 4. Måla i flera lager: Det kan krävas flera lager av färg för att uppnå det önskade resultatet. Låt varje lager torka helt innan man applicerar nästa. Se till att ytan är helt torr innan man applicerar ett nytt lager.
 5. Låt ytan torka: När man har applicerat alla lager av färg, låt ytan torka helt. Det är viktigt att inte röra vid ytan eller utsätta den för fuktighet tills färgen har torkat helt.
 6. Inspektera ytan: Efter att ytan har torkat, inspektera den för att se till att man har täckt alla områden och att ytan är jämn och fin. Om det finns områden som man missat eller som behöver mer färg, applicera mer färg tills man är nöjd med resultatet.

Att måla på gipsskivor kan ta lite tid och kräver viss förberedelse, men det är en relativt enkel process som ger ett snyggt och hållbart resultat. Genom att följa dessa steg kommer du att ha ett professionellt resultat på dina gipsskivor.

Alternativ till målning

Att måla på gipsskivor är inte det enda alternativet när det gäller att dekorera dem. Här är några andra alternativ som man kan använda för att dekorera gipsskivor:

 1. Tapetsering: Tapetsering är ett populärt alternativ till målning för att dekorera gipsskivor. Det finns många olika tapeter att välja mellan, och man kan välja en som passar ens stil och smak. Att tapetsera på gipsskivor är relativt enkelt och ger ett bra resultat.
 2. Använda dekorativa paneler: Man kan också använda dekorativa paneler för att dekorera gipsskivor. Det finns många olika typer av paneler att välja mellan, såsom träpaneler, metallpaneler och akustiska paneler. Panelerna kan monteras direkt på gipsskivorna och ger ett unikt och stilfullt utseende.
 3. Texturerade ytor: Om man vill ge gipsskivorna en texturerad yta finns det flera alternativ att välja mellan. Man kan använda sig av strukturerad färg eller applicera en texturerad puts på ytan. Detta ger ett unikt och rustikt utseende till gipsskivorna.
 4. Kombinera flera metoder: Man kan också kombinera flera dekorativa tekniker för att skapa en unik och personlig yta på gipsskivorna. Till exempel kan man använda en kombination av tapetsering och texturerade ytor eller dekorativa paneler och målning.

Genom att använda alternativ till målning på gipsskivor kan man skapa en unik och personlig yta som passar ens stil och smak. Det finns många alternativ att välja mellan, och det är viktigt att välja en metod som passar ens behov och budget.

Säkerhet och rekommendationer

Att måla på gipsskivor kan innebära vissa säkerhetsrisker om man inte är försiktig. Här är några säkerhetsrekommendationer som man bör följa när man målar på gipsskivor:

 1. Använd skyddskläder: När man målar på gipsskivor är det viktigt att använda skyddskläder för att skydda kläder och hud från färgstänk. Använd en skyddströja, handskar och skyddsglasögon för att skydda ögonen.
 2. Ventilation: Färgen avger ånga och kemikalier som kan vara farliga att andas in. Se till att ha god ventilation i rummet när man målar. Öppna fönster och dörrar och använd en fläkt om möjligt.
 3. Hantera färgen på rätt sätt: När man hanterar färgen är det viktigt att göra det på rätt sätt. Färg och andra kemikalier ska förvaras på ett säkert ställe och inte lämnas utan tillsyn. Använd skyddshandskar när man hanterar färg och se till att inte svälja den.
 4. Rengör verktygen ordentligt: När man är klar med att måla på gipsskivorna är det viktigt att rengöra verktygen ordentligt. Använd vatten eller lämpligt lösningsmedel för att rengöra penslar, rollers och andra verktyg.
 5. Följ tillverkarens anvisningar: När man använder färg och andra kemikalier är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar för att undvika skador och olyckor.

Genom att följa dessa säkerhetsrekommendationer kommer man att kunna måla på gipsskivor på ett säkert sätt och få ett bra resultat. Se till att ta sig tid att förbereda ytan ordentligt och använda lämpliga verktyg och material för att få en hållbar och estetiskt tilltalande yta.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!