Kan man Måla på Metall? Komplett Guide!

Det finns en rd olika material och konstruktioner i hemmet som är tillverkade i metall. Och som du vet kan en den behöva målas. De vanligaste kanske är räcken, grindar, och stängslen. Men kan man måla på metall? Och hur gör man?

Svaret på den frågan är ja! Du kan måla på metall. För ett perfekt resultat finns det dock ett antal saker du bör ha i åtanke. Dessutom är ofta dessa metallobjekt utomhus, vilket gör att sättet som dessa målas på skiljer sig något från traditionell målning av tex en vägg inomhus.

Kan du måla exteriörmetall?

Metallobjekt utomhus har en naturlig tendens att börja rosta över tid. En bra lösning för att återge dem ett fint och snyggt utseende är därför att måla dem. Det finns en rad olika metallbojekt utomhus som kan behövas målas, vare sig det är stuprännor, metalldörrar, eller räcken.

Att veta hur man målar metall är avgörande för att skydda och försköna dessa speciella ytor. Allt börjar med att förbereda metallytan och välja rätt färg.

1: Identifiera metallen

För att välja till den bästa färgen för metallytor är det viktigt att identifiera vilken typ av metallyta du målar. Är det järn eller icke-järn? Järnmetaller inkluderar stål, gjutjärn och smidesjärn. Som namnet antyder innehåller järnmetaller järn. De kommer därför att vara magnetiska och mottagliga för rost. Icke-järnmetaller inkluderar aluminium, koppar, rostfritt stål och zink. De är vanligtvis lätta och smidiga.

Galvaniserad metall är stål med ett tunt yttre lager av zink för att förhindra rost. Behandla galvaniserad metall som icke-järn vid målning.

2: Förbered metallen

Förberedelse är nyckeln till att lyckas med din målning. Såväl på trä som på metall. Förbered metall för färgvidhäftning och långvarigt skydd. Liksom alla ytor innehåller metall ofta föroreningar, inklusive befintlig färg, rost och olja. Dessa föroreningar kan hämma vidhäftningen och påverka hållbarheten och resultatet på dn målning. Detta måste därför avlägsnas innan målning.

Förberedning kan innebära flera olika operationer, beroende på vilken typ av metall (stål, aluminium, zink) och vilket tillstånd det är i. Detta kan innefatta trycktvätt, skrapning, trådborstning, slipning eller kemisk behandling.

Olja är en vanlig förorening som finns på de flesta metallytor. Metallen kan se ut och kännas ren, men allt fett, olja, smuts eller rost som finns kvar kommer att förhindra att färgen fäster ordentligt på ytan. Använd en trasa och ett tvättmedel eller lösningsmedel som alkohol för att rengöra metall innan du målar eller grundar. Torka av ytan noggrant. Om rengöringsmedlet lämnar rester, skölj med vatten, om nödvändigt.

Dock rekommenderas att undvika att använda vatten för att rengöra metall; använd istället ett lösningsmedel som aceton. Det torkar snabbt och lämnar en ren yta. Rost och korrosion är vanliga i järnmetaller men finns också i andra metaller. Ta bort rost med en stålborste och ta sedan bort damm med en fuktig trasa. Om metallen har målats tidigare, ta bort flagnad eller skalande färg.

Använd vid behov en rostborttagare i förväg för att rengöra ytrost. När du väl har rengjort metallen, försök att inte röra vid den eftersom olja från huden kan göra den smutsig igen. Använd en skrubbplatta och gnugga den längs hela ytan som ska målas. Detta gör att din självetsande grundfärg håller fast vid metallen ännu bättre.

Ytan som du har förberett måste grundmålas, annars kan färgen inte fästa vid metallen (vilket leder till problem längre fram, och sämre hållbarhet. Om ytan målades tidigare och du inte grundmålade kan du också se den tidigare färgfärgen genom den nya. Olika typer av metaller kräver olika grundfärger, så se till att du undersöker vad som är bäst för ditt specifika projekt.

Som med de flesta målarjobb kommer din framgångsgrad för målning av metall att stå i proportion till den tid du tar för att förbereda metallen för färg. Börja med att arbeta i ett väl ventilerat område och häng upp ditt arbetsstycke från taket med hjälp av krokar och tråd, eller placera det på en upphöjd yta, t.ex. ett par såghästar. Detta är givetivs enbart möjligt om du har ett förflyttbart objekt.

Efter att ha rengjort metallen är den redo att grundmålas. Återigen, se till att du befinner dig i ett väl ventilerat område och bär lämplig personlig skyddsutrustning. Grundfärg är perfekt för målning av metall och skapar grunden som behövs för att binda med färgen. Följ tillverkarens anvisningar på sidan av burken för bästa resultat. Skaka grundfärgsburken kraftigt i 3 minuter. Spraya i korta släta drag från sida till sida över metallen och håll burken ca 10 tum från ytan. Två lager grundfärg bör räcka.

Låt grundfärgen torka ordentligt baserat på tillverkarens anvisningar innan du målar. Färgen appliceras på ett liknande sätt och upp till 3 lager kan användas.

Måla metallen

När du väl har valt en färg kan du äntligen måla! Som med grundfärgen kan rätt typ av färg variera beroende på vilken typ av metall och vad du målar. Var noga med att applicera färgen jämnt i alla spår eller dekorativa indrag så att den inte ser fläckig ut, och se alltid upp för droppar!

Välj din topplack på samma sätt som du valde din grundfärg. Se till att den är lämplig för metall. För grundning och toppbeläggning med en vattenburen formel, använd borstar med syntetiska borst som nylon eller polyester. För alkydformler, använd naturliga borstar.

Se till att du läser alla etiketter och instruktioner och ger rätt torrkningstid mellan lagrerna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!