Kan man Måla på Plastmatta? [Komplett Guide]

Att måla på plastmattor är ett sparsamt sätt att få ett gammalt golv att se ut som nytt. Plastgolv kan se tråkiga ut över tid och om du vill fräscha upp din tvättstuga eller ditt hem är ett utmärkt sätt att göra det på att måla dina plastmattor för att ge dem nytt liv.

Men när det kommer till plastmattor, och speciellt platser som kommer att utsättas för mycket slitage kan du inte bara sätta igång och börja måla direkt. För att målningen på plastmattan ska hålla är det viktigt att planera väl och göra grundliga förberedelser av plastmattan.

Även om rengöring och grundmålning är tråkiga jobb, är varje steg avgörande för att uppnå en målad finish som kommer att hålla länge. Att använda en avglansningsprodukt tar bort plastmattans glans, vilket gör att färgen lättare fäster på ytan.

Generellt sett är svaret på frågan om man kan måla vinyl- eller plastmattor “nej”.

Anledningen är att plastmattor inte accepterar färg särskilt bra och är mer benägna att skadas, fläckas eller repas under processen, vilket ytterligare förhindrar färg från att binda till ytan.

Dessutom, långsiktigt hållbarhetsmässigt är det inte bra mot tung gångtrafik eller tunga möbler (särskilt om de släpas).

Målning kommer inte heller att täcka upp eventuella befintliga skador, hål eller revor. Som sagt, att måla plastmattor är ingen omöjlig uppgift. Det kommer dock att kräva ett par dagars arbete, ett målmedvetet tänkesätt, många verktyg och material, och naturligtvis lite slit.

Det är också viktigt att du väljer rätt färg. Vanlig latexemalj kan se bra ut ett tag, men den är inte tillräckligt hållbar för ett golv. Använd istället en veranda och golvfärg som är gjord för att hålla hård fottrafik. Att applicera två lager färg över två lager grundfärg hjälper till att göra finishen mer ogenomtränglig.

Saker du behöver:

 • Hink
 • Allmänrengöringsmedel
 • Svamp eller trasa
 • Träspackel
 • Spackel
 • Medelkornigt sandpapper
 • Dammsugare
 • Mikrofiberduk
 • Gummihandskar
 • Ögonskydd
 • Blå målartejp
 • Liten borste
 • Primer
 • Stor borste eller rulle
 • Golvfärg

Det är bäst att undvika att fylla i präglade områden på ett vinylgolv, eftersom spackeln kanske inte fäster bra på så stora ställen. Försök istället att måla en liten del av vinylen som ett test; du kan bestämma dig för att du gillar utseendet på präglingen täckt med bara färg.

Steg för målning av plastmatta:

Steg 1: Rengör golvet

Först och främst måste du ge golvet en bra skrubbning och rengöring. Blanda lite tvättmedel i en hink med varmt vatten och ge vinylen en snabb mopp. Du kan behöva använda en ren trasa eller svamp för att ta bort eventuella skavmärken eller envisa fläckar. Innan du går vidare till nästa steg, låt golvet torka.

Fyll en hink med varmt vatten och lite rengöringsmedel, enligt förhållandet som anges på etiketten. Doppa en svamp eller trasa i rengöringslösningen och använd den för att ta bort smuts eller vax från vinylgolvet. Låt golvet torka.

Inspektera golvet för eventuella sprickor eller hål i plastmattan och fyll dem med träspackel, jämna till det med en spackel. När de fyllda områdena torkat, slipa dem med ett medelstort sandpapper.

Dammsug golvet för att ta bort skräp och torka sedan av det med en fuktig mikrofiberduk för att ta bort eventuella spår av damm.

Steg 2: Slipa ner golvet och ta bort den blanka finishen

Det finns två sätt att slipa ner plastmattan. Du kan välja att använda en maskindriven slipmaskin – vilket kommer att spara mycket tid och ansträngningar – eller använda en slipstång om du är obekväm med att använda ett elverktyg.

Börja slipa plastytan tills den blanka finishen har tagits bort.

Steg 3: Förbered golvet med avglansningsprodukt

Använd en färgroller med extra långt handtag och applicera den flytande avglansningsprodukten på plastmattan. Detta kommer att bidra till att förbättra bindningen med färgen, på samma sätt som en grundfärg. För att slippa måla in dig själv i ett hörn, börja från rummets bakre hörn i motsatt ände av entrén och arbeta dig tillbaka.

Sätt på gummihandskar och ögonskydd och applicera sedan en avglansningsprodukt på vinylgolvet med en ren trasa. Ventilera rummet med så mycket frisk luft som möjligt när du använder denna produkt. Låt golvet torka.

Steg 4: Applicera grundfärgen

Innan du applicerar grundfärgen, fodra väggarna eller trimma rummet med målartejp för att undvika stänk på väggen. Du kan applicera grundfärgen med samma förlängda färgroller som användes för att applicera vglasningsprodukten i steg 3, såväl som samma metod. Låt grundfärgen torka helt innan du går vidare till nästa steg.

Steg 5: Det är dags att börja måla

Detta kommer att bli mycket lättare än att måla väggarna. Du kan helt enkelt hälla färgen på golvet och rulla runt den med hjälp av färgrollern. Det kan vara lättare att använda en pensel när du målar längs med trim och hörn. Låt färgen torka innan du applicerar ytterligare ett lager färg. När du är klar, ta försiktigt bort målartejpen från klädseln.

Hur lång tid tar det att måla plastmatta?

Från rengöring och förberedelse av golv till grundning och målning, hela jobbet kan göras på en enda helg och tar ungefär 5-10 timmar beroende på hur många lager färg som appliceras, men också givetvis beroende på hur stort golvet är.

Hur länge kommer det vara?

Det är verkligen svårt att ge en bestämd tidsram, men en sak som är säker är att detta verkligen inte är en långsiktig lösning. Om du funderar på att piffa upp ett rum för ett enstaka evenemang, kan målning av plastgolv vara den snabba lösningen du är ute efter. När det gäller hur väl klarar de sig mot tid och långvarig hållbarhet? Tja, bara tiden kommer att utvisa, men du kanske kan få 6 till 12 månader på ett orört målningsarbete.

Du kan måla över plastgolv men du måste rengöra, slipa och grundmåla plastgolvet innan du målar över det. Detta är för att förbereda plastmaterialet för att acceptera färgen. Utan att slipa och grunda vinylgolvet först kommer färgen inte att fastna på vinylmaterialet eftersom plastgolv har en slät yta som stöter bort färg.

Du ska också veta att du bara kan använda lösningsmedelsbaserade färger som tål slitage på plastgolvet.

Om du applicerar färg på ett plastgolv kommer färgen inte att penetrera plasten på grund av närvaron av slitskiktet. Eftersom färgen inte kan penetrera plasten fastnar den inte på golvet och kommer så småningom att lossna inom några dagar.

För att få färgen att fästa på ett vinylgolv behöver du slipa slitlagret på golvet först. Slipning av vinylgolvet kommer att slipa slitaget och avslöja det nakna vinylmaterialet under. Sedan bör du applicera ett lager vägggrundning på vinylgolvet för att färgen ska bita i vinylmaterialet och fastna.

Så vilken typ av färg använder du på plastgolv? Låt oss ta reda på.

Vilken typ av färg använder du på vinylgolv?

Det rekommenderas att endast använda golvfärger på plastgolv. Detta beror på att golvfärger vanligtvis är förstärkta med tillsatser och höga glansnivåer för att göra färgen mer motståndskraftig mot slitage på golvet.

Den bästa typen av golvfärg att använda på ditt vinylgolv är emaljgolvfärg. Emaljgolvfärg är oljebaserad och förstärkt med lösningsmedel för att göra färgen hård och hållbar nog att klara spänningen och trycket på ditt vinylgolv utan att flisa.

Det rekommenderas inte att använda vanlig färg eller väggfärg på ett vinylgolv. Det beror på att vanlig väggfärg inte är tillräckligt seg för att stå emot spänningen och trafiken på ett golv. Väggfärger är designade med skönhet som huvudfunktionen för att göra dina väggar mer attraktiva.

Golvfärger å andra sidan är designade med hållbarhet som huvudfunktion för att skydda golvet från bucklor och repor. Om du använder vanlig färg över plastmattor kommer färgen snabbt att flisa.

Du bör dock veta att golvfärger inte är särskilt färgglada eftersom färgen är designad för att vara seg och inte vacker. Så för att förbättra färgen på din golvfärg kan du blanda golvfärgen med akrylfärg eller torr färg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!