Kan man Måla Utan att Slipa? Allt du Bör Veta

Normalt när du målar, speciellt när det kommer till möbler och liknande, det viktigt att slipa bort eventuell lack eller färg så att den nya färgen kommer att fästa ordentligt. Men kan man måla ytan att slipa?

Att slipa och sandpappra kan vara tidskrävande och jobbigt. Beroende på vad du ska måla kan det i vissa fall kännas onödigt att behöva slipa innan.

Svaret på frågan är ja, du kan måla utan att slipa! Och det är exakt vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

Ofta antar människor att de kan måla rått trä utan slipning, men hur är det med hur man målar över lackerat trä? Även i detta fall är det möjligt att måla utan att slipa. Men dock bör du använda rätt förberedelse för ett bra resultat. Denna förberedelse är att använda färgborttagningsmedel. Att använda färg/lackborttagningsmedel är ett fantastiskt sätt att ersätta slipningsprocessen. Det är ett mycket mindre ansträngande och mycket snabbare alternativ till slipning för att ta bort lack eller lack. Kombinera detta steg med grundmålning och du har en vackert förberedd yta för att måla på.

Detta är ett perfekt alternativ om du älskar att måla men avskyr att slipa.

Grundmåla

Den oljebaserade grundfärgen fastnar på lackerat eller förseglat trä. Och sedan kan du måla över det med latexfärg. Det är en ganska enkel process. Om du vill kan du använda sprayfärg, eller måla med en pensel.

Leta efter en högkvalitativ limfärg för att måla över träet som en grundfärg. Dessa är utformade speciellt för att få färger att fästa vid en rad ytor. Och som en bonus hjälper det dig också att förbereda metall, vinyl, glas och andra ytor för målning i framtiden.

Vilken typ av färg använder du på trämöbler?

Du kan använda latexfärg eller oljebaserad färg. Vissa föredrar latex (vattenbaserad färg) eftersom rengöring är så mycket lättare, men valet är helt upp till dig!

Förberedning av ytan utan att slipa

Du behöver inte slipa träytan men du måste först förbereda ytan ordentligt. Det rekommenderas alltid att torka av det med en ren trasa. Som nämnt tidigare kan det också vara lämpligt att använda färgborttagningsmedel.  Se till att du väljer en oljebaserad grundfärg som är avsedd för att gå ovanpå vilken yta som helst men under latexfärg. Inte alla oljebaserade grundfärger är lika och inte alla kommer att göra jobbet ordentligt.

Bästa Excenterslipen – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!