Kan man Montera TV på Gipsvägg?

De flesta TV-fästen är avsedda för gipsskivor, vilket gör gör-det-själv-artiklar enkla, men kräver förstås närvaron av reglar. De vertikala träbitarna som utgör strukturen som håller dina väggar är väggreglar. Själva gipsväggen är relativt skör, så det kan innebära att väggen går sönder och en TV på marken när du försöker montera TV:n på enbart gipsvägg. Reglarna har en robust förankringspunkt som garanterar att fästet och TV:n sitter kvar.

Med det sagt är det enkelt att montera en TV på en gipsvägg när den har reglar. Men när väggen inte har reglar på platsen du vill montera TV:n på blir det svårare.

Innan du fördjupar dig i att titta på dina favoritfilmer och -program måste du hitta rätt plats att montera TV:n. Men det finns ett litet problem – du har inga reglar i din vägg för TV-fästet, eller så kan det vara det faktum att din hyresvärd insisterar på att ingen borrning är tillåten. Det finns ingen anledning att få panik, dock. Låt oss ta reda på hur man monterar en TV på väggen utan reglar.

Att montera en TV utan reglar kan vara knepigt. Även om en gipsvägg kan stödja en TV upp till 45kg är enheten fortfarande skör och fästet kan kräva ytterligare stöd, annars kommer TV:n att falla ner till golvet. Väggreglar utgör ramen för TV:n som stödjer dina väggar. De ger en robust förankringspunkt, vilket säkerställer att både fästet och TV:n stannar på plats.

Så här kan du montera en TV på en gipsvägg utan reglar:

1. Ankare

Ett ankare är ett av de enklaste sätten att hänga en TV på väggen utan reglar. De hjälper till att förhindra att skruvarna faller ut ur hålen på väggen, eller från att förstöra din vägg. Den erbjuder en säker montering för platt-TV. Borra bara ett hål i enlighet med det, sätt in hylsan och skjut in ankarstycket. Du kan till och med dra den nära väggen med engångsdragverktyget. Detta låser ankaret på plats, så att det inte lossnar när du sätter in skruven.

2. Kombinera ankare eller vippbultar

Ankare/vippbultar ser ut som vanliga skruvar, men de kommer med en fjärilsvipp i änden. När du placerar dem i väggen fungerar vippankarna genom att fästa på baksidan av gipsskivan. Att dra i skruven, eller på annat sätt applicera någon form av yttre kraft, har liten påverkan, eftersom växeln gör att hela gipsskivan reagerar, snarare än bara den smuliga mitten. Det betyder att det är skillnaden mellan att dra hela väggen och ta bort en enda skruv.

Ett vippankare eller en vippbult är ett bra sätt att hänga en TV utan reglar. Du måste använda ett ihåligt väggankare som liknar en vanlig skruv, med en fjärilsvipp i änden. När du väl har placerat dem i väggen fästs de på baksidan. Att dra i skruven eller applicera lite tryck har liten inverkan, eftersom växeln skulle dra i hela väggen i motsats till bara mitten.

Dessa har visat sig vara extremt starka på egen hand när det gäller att montera en TV utan reglar, men som en allmän regel bör den inte paras ihop med ett fullmotionsfäste. Att hänga en TV utan reglar kan vara en mycket säker och pålitlig lösning om man är noga med gränserna för väggen och vipparna. Många människor har provat denna lösning utan problem.

Vippbultar är ett intressant ankare för ett tv-fäste utan reglar. De kombinerar enkel installation med mycket större styrka, med den största vippbulten håller upp till 22kg. I grund och botten är dessa lite svårare att använda över andra gipsankare, men de är robusta och väl lämpade för en medelstor till tung belastning. De finns i två varianter: spetsiga och icke spetsiga. En spetsig vippbult kommer att ha en vass spets som kan monteras med en hammare, medan en spetsig vippbult, som är bättre att använda i gipsväggar, kräver att man skär ut ett installationshål först.

Vippbultar förblir tunna när de lämnas oåtdragna, men när de väl dras åt i dina väggar expanderar ärmarna, vilket skapar ett ankare på baksidan av din vägg – en liknande mekanism som vippankare. När vippbulten är ordentligt förankrad kan du ta bort skruven och ersätta den med skruvarna för ditt TV-väggfäste.

3. Överväg en monteringsplatta

En monteringsplatta är ett bra val när det kommer till montering utan reglar, och den kan klubbas med andra ankare. Monteringsplattorna är vanligtvis gjorda av metall, men de kan också göras med plywood. Detta hjälper ankarna att bära TV:ns vikt lättare och ger en möjlighet att lägga till fler ankare, vilket gör det till ett säkrare fäste.

Även om monteringsplattan inte ser så estetiskt tilltalande ut, kan du alltid överväga en monteringsplatta som är mindre än TV:n och välja en i en färg och stil som passar ditt rums utseende, eller måla över den. Valet är helt upp till dig.

4. Montera din TV från taket

Detta kanske inte är det vanligaste alternativet, men att montera din TV från taket är ett annat alternativ om du monterar utan reglar. Installationen kan vara lite mer arbetskrävande och teknisk än man skulle vilja, och det är inte alltid möjligt, men nästan alla tak har balkar eller reglar, som har samma funktion som reglar. Beroende på höjden på ditt tak och vikten på din TV kan du behöva längre skruvar för att nå reglarna, och dessa kan vara mer utspridda än du tror, ​​men de borde finnas där.

Saker att tänka på innan montering

Även om ankare, vippbultar, monteringsbultar och monteringsplattor är effektiva och enkla sätt att hålla TV-väggfästen på plats när du monterar en TV utan reglar, är här några saker att tänka på i alla fall:

Var medveten om TV:ns vikt och väggens skick

Se till att ankarskruvarna är klassade för att bära din TV:s vikt. TV:ns vikter varierar från modell till modell, men en genomsnittlig 32-tums tv väger vanligtvis cirka 11 kg till 13kg, vilket innebär att en större TV kommer att väga mer. Du bör kontrollera lastkapaciteten för de ankare du väljer.

Det kommer inte att göra någon skillnad om du använder de starkaste väggankarna för att montera en TV på väggen utan regel om väggen är gammal och sönderfallande. Om väggen verkar tunn kan den böjas under TV:ns tyngd och det finns en risk att den eventuellt kan gå sönder någon gång och förstöra både väggen och din TV.

Använd rätt typ av fäste för din TV

Ett standardmönster för väggfästen är att se till att de passar vilken TV som helst. Fästen är dock klassade för att passa specifika TV-storlekar och vikter. Ett väggfäste för en 32-tums TV skulle inte klara vikten och måtten hos en 40-tums TV. Att välja fel fäste kan därför vara farligt för din TV. Om du undrar hur högt du ska montera en platt TV-skärm, fungerar de flesta ankaralternativen för en regelfri vägg bäst med fasta och lutande fästen.

Fasta fästen är statiska och inställda i en singulär position, medan neddragbara TV-fästen gör att du kan ändra den vertikala vinkeln på den monterade TV:n. Vippbultar och andra väggankare ska inte användas med annat än fasta fästen. Fästen som har armar som möjliggör fullständiga vinkeljusteringar, ger naturligtvis mer vikt. Den konstanta rörelsen som kommer med att justera din monterade TV kan orsaka ökad stress på dina ankarpunkter och själva väggen.

Avslutningsvis, om du hänger din TV på väggen utan reglar, oroa dig inte. Använd dessa alternativ tillsammans med ett fast TV-fäste, och om du fortfarande inte är säker kan du naturligtvis alltid ringa en proffs!

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!