Kan man Såga med Vinkelslip?

En vinkelslip, även känd som vinkelslipmaskin är ett kraftfullt och mångsidigt verktyg som främst används inom bygg- och hantverksbranschen.

Vinkelslipen är känd för sin förmåga att skära, slipa, polera och bearbeta en mängd olika material, inklusive metall, sten, betong och trä. Vinkelslipen har blivit ett otroligt populärt verktyg för bygarbetare, snickare, och hemmafixare tack vare sin mångsidighet och effektivitet.

Detta för oss till en viktig fråga. Vi vet att vinkelslipar används för att slipa men kan de också användas för att såga?

I denna artikel ska vi diskutera konceptet att använda en vinkelslip som en såg. Medan vinkelslipen vanligtvis förknippas med kapning och slipning av material är det få som inser dess potential som ett sågverktyg.

Vad är en vinkelslip?

En vinkelslip är en handhållen elektrisk maskin som är utformad för att utföra en mängd olika uppgifter inom bygg, hantverk och metallbearbetning. Den är kompakt och lätthanterat men samtidigt utrustad med en kraftfull motor som gör att den kan hantera mängder av arbetsuppgifter och dessutom användas i för arbete på trånga och svårtillgängliga platser. Vinkelslipen är därför ett väldigt populärt verktyg för yrkesverksamma som snickare, metallarbetare, rörmokare och många andra.

Vanliga användningsområden för en vinkelslip inkluderar:

 1. Kapning av metallrör.
 2. Borttagning av rost och beläggningar från metall.
 3. Skärning av betong, sten och keramiska material.
 4. Slipning och polering av olika ytor.
 5. Skärning av kakel och plattor.
 6. Anpassning av metallplåtar och balkar.
 7. Skärning av armeringsjärn inom byggindustrin.

De olika delarna och komponenterna i en vinkelslip

En vinkelslip består av flera viktiga delar och komponenter:

 1. Motor: Vinkelslipen är ett elektriskt verktyg och därmed utrustad med en elektrisk motor. Motorn kan naturligtvis variera i effekt beroende på den exakta modell du har och vad den är utformad för. Motorn driver skivans rotation och ger kraft till verktyget.
 2. Skiva: En vinkelslip använder olika typer av skivor eller klingor beroende på uppgiften. Vanliga skivor inkluderar sågklingor, slipklingor och diamantskivor.
 3. Skyddsgard: Skyddsgarden är en säkerhetsfunktion som täcker klingan. Den är utformad för att minska riskerna för skador genom att blockera gnistor och skräp som kan slungas från skivan under användning och dessutom göra det svårare att av misstag komma i kontakt med klingan.
 4. Handtag: Vinkelslipen har vanligtvis ett justerbart handtag som ger bättre kontroll och stabilitet under arbete.
 5. Strömbrytare: Strömbrytaren aktiverar och stänger av vinkelslipens motor.
 6. Växellåda: Växellådan möjliggör justering av skivans rotationshastighet och vridmoment för att passa olika uppgifter.

Traditionella sågverktyg

När vi är inne på ämnet om huruvida man kan använda en vinkelslip för att såga kan det vara bra att diskutera de vanligaste sågverktygen som specifikt är utformade för att såga.

Här är några vanliga traditionella sågverktyg:

 1. Handsåg: En handsåg är en manuell såg som består av ett blad med tänder och ett handtag. Den används oftast för att såga trä och är främst lämplig för att göra raka snitt. Handsågar fungerar genom att man drar bladet fram och tillbaka över materialet med hjälp av handkraft. De är bäst lämpade för enkla raka snitt i trä och kan användas för olika träbearbetningsprojekt.
 2. Sticksåg: En sticksåg är en elektrisk såg med ett smalt blad som gör den idealisk för precisionskapningar och kurviga snitt. Sticksågar används främst för trä, plast och laminat. En sticksåg har ett snabbt rörligt blad som går upp och ner vilket möjliggör precisionsarbete och kurvade snitt. Den används ofta för att skära ut former och mönster i trä och andra mjuka material.
 3. Cirkelsåg: En cirkelsåg är den absolut vanligaste sågen inom byggarbeten tack vare dess effektivitet och kraft. Det är en väldigt kraftfull elektrisk såg med ett roterande blad som används för att göra snabba och raka snitt i trä, plywood och andra liknande material. Cirkelsågar har en roterande klinga som skär genom materialet när den dras längs ytan. De är kraftfulla och används för att göra raka snitt i plywood, träplankor och liknande material.
 4. Geringssåg: En geringssåg eller gersåg är en cirkelsåg med en justerbar bas som gör det möjligt att göra snitt i olika vinklar. Den är användbar för ramtillverkning och snickeriarbeten. Sågen kan justeras för att göra snitt i olika vinklar vilket gör den idealisk för ramtillverkning och hörnsnitt.
 5. Kapsåg: En kapsåg är en specialiserad cirkelsåg som används för att göra kapningar i metallprofiler och rör. Kapsågar används för att skära metallprofiler och rör med precision genom att långsamt sänka bladet genom materialet.

Användning av vinkelslip för sågning

Så nu till den viktigaste frågan: kan man använda vinkelslip för sågning? Det korta svaret är naturligtvis ja. Men precis som med all typ av sågning finns det flera saker du bör tänka på när du ska såga.

Här är några viktiga aspekter att beakta:

 1. Sågblad: För att konvertera din vinkelslip till en såg behöver du ett lämpligt sågblad. Det finns sågblad speciellt utformade för vinkelslipar och de varierar i tanddesign och materialet de är avsedda att skära. Till exempel finns det sågblad för metall, trä och andra material.
 2. Sågdjup: Vinkelslipen har vanligtvis en justerbar sågdjupsfunktion som gör att du kan kontrollera hur djupt du skär. Detta är särskilt viktigt för att göra kapninga i trä om du inte vill gå igenom materialet helt.
 3. Arbetsstycke: Ett fast och stabilt arbetsstycke eller bänk är viktigt när du använder en vinkelslip som en såg. Det ger stöd och stabilitet när du utför snitt och minskar risken för ojämna snitt.

Fördelar och nackdelar med att använda en vinkelslip för sågning

En vinkelslip är naturligtvis inte specifikt utformad för att sågas med. Med det sagt är det inte helt idealt för sågning och om du behöver såga större mängder objekt är det alltid effektivast att använda ett verktyg som är gjort för att sågas med. Men med detta i åtanke kan det i vissa fall vara praktiskt att såga med en vinkelslip, till exempel om du bara har ett sådant verktyg nära till hands och behöver kapa nåonting snabbt.

Att använda en vinkelslip som en såg har både fördelar och nackdelar:

Fördelar:

 1. Mångsidighet: Vinkelslipen kan användas för många olika uppgifter, inklusive sågning. Detta gör det till ett mångsidit verktyg som är praktiskt att ha i sin verktygsuppsättning.
 2. Kompakt och portabel: Vinkelslipen är relativt lätt och enkel att transportera vilket gör den idealisk för arbete på olika platser. Den är relativt kompakt och ganska lätt att arbeta med.
 3. Anpassningsbarhet: Med rätt sågblad och inställningar kan vinkelslipen anpassas för att klara olika material och snitttyper.

Nackdelar:

 1. Mindre precision: Till skillnad från sågverktyg som är specifikt utformade för sågning såsom cirkelsågar och sticksågar kan vinkelslipen ha svårigheter att uppnå samma precision, särskilt vid kurvade snitt.
 2. Ökat slitage på bladet: Sågblad för vinkelslipar kan slitas ut snabbare än motsvarande blad på verktyg som är gjorda för sågning. Detta kan göra att du behöver byta ut bladet oftare.
 3. Potentiell fara: Användning av en vinkelslip för sågning kan vara farlig om det inte görs med rätt teknik och säkerhetsåtgärder. Risken för så kallad “kickback” och andra olyckor ökar om användaren inte är försiktig.

Tips och tekniker för att såga med vinkelslipen

Att använda en vinkelslip som en såg kräver vissa försiktighetsåtgärder och tekniker och försiktighetsåtgärder för att uppnå bästa resultat och säkerhet.

Här är några tips och tekniker som du bör överväga när du använder din vinkelslip som en såg:

Förberedelse

Börja med att kontrollera att vinkelslipen är i bra skick och har en lämplig och vass sågklinga. Se till att arbetsstycket som du ska såga är ordentligt fäst på en arbetsbänk eller i ett skruvstäd.

Använda raka snitt

Markera en linje där du ska kapa med en linjal eller en kritstreck på materialet. Justera sågdjupet på din vinkelslip så att det inte är djupare än nödvändigt, om du har denna möjlighet. Använd handen som håller vinkelslipen för att styra och guida verktyget längs snittlinjen med en stadig och jämn rörelse. Använd den andra handen för att hålla balansen och applicera lätt tryck på vinkelslipen.

Använda kurvade snitt

Om du behöver göra kurvade snitt kan du behöva använda en sågklinga med mindre tandavstånd för ökad precision. Kapa försiktigt längs den markerade kurvan och använd lätt tryck för att styra vinkelslipen i den önskade riktningen. Kom ihåg att ta det långsamt och följ snittlinjen noggrant.

Kapa i metall

Om du ska kapa metall bör du använda ett sågblad som är avsett för metall och se till att materialet är ordentligt fastsatt. Använd rätt hastighet och tryck för att undvika överhettning av sågbladet och att materialen fastnar.

Vanliga problem och hur man undviker dem

 1. Kickback: För att undvika kickback (när verktyget rycks tillbaka mot användaren) bör du se till att bladet inte fastnar i materialet. Använd en fast och stadig hand för att styra verktyget.
 2. Överhettning av sågbladet: Använd rätt hastighet och tryck för att undvika överhettning av sågbladet, särskilt vid skärning av metall. Låt bladet arbeta vid sin optimala hastighet.
 3. Skräp och gnistor: Använd alltid en skyddsgard och bär skyddsglasögon för att skydda dig själv från skräp och gnistor som kan slungas från sågbladet under användning.

Exempel på projekt där vinkelslipen kan vara ett användbart sågverktyg

 1. Såga i trånga utrymmen: Vinkelslipen kan användas för att kapa och såga i trånga utrymmen där andra sågverktyg inte passar.
 2. Snitt i metallrör: Med rätt blad kan vinkelslipen användas för att kapa metallrör snabbt och enkelt.
 3. Justera träplankor: Om du behöver anpassa träplankor eller plywood kan vinkelslipen användas för att göra kapningar med ganska god precision.
 4. Kapning av keramiska plattor: Speciella diamantskivor gör det möjligt att använda vinkelslipen för att skära keramiska plattor och kakel.

Säkerhet och försiktighetsåtgärder

När du använder en vinkelslip som en såg är säkerheten väldigt viktig. Att använda verktyget på fel sätt kan leda till allvarliga olyckor och skador. Här är några viktiga säkerhetsåtgärder och försiktighetsåtgärder som du bör följa när du använder din vinkelslip som en såg:

 1. Skyddsglasögon: Alltid använd skyddsglasögon för att skydda ögonen från skräp, gnistor, och annat skräp.
 2. Hörselskydd: Vinkelslipar kan vara mycket högljudda, särskilt under längre användning. Använd därför hörselskydd för att skydda din hörsel.
 3. Andningsskydd: Vid arbete med material som kan generera damm eller ånga bör du använda andningsskydd för att skydda dina lungor.
 4. Handskar: Tunnare handskar kan användas för att skydda dina händer och fingrar mot skräp och gnistor, men se till att de inte är löst sittande och kan fastna i verktyget.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!