Kan man Slipa Bort Tapet? [Allt du Behöver Veta]

Att ta bort gamla tapeter kan vara ett utmanande projekt, men att undersöka väggarna och några väl testade tips kan påskynda arbetet. I denna artikel tittar vi närmare på hur du slipar bort tapet och vilka tillvägagångssätt som krävs.

Det första steget är att avgöra om tapeten är avskalbar. Använd en knivspets för att lösa ett hörn av ett ark och försök försiktigt dra arket från väggen. Om papperet dras av med liten eller ingen skada på den underliggande väggen är det avtagbart och borttagningen bör vara relativt enkel. Visa limrester lämnas dock kvar på väggen. Ta bort den genom att slipa den och tvätta den med en tvättmedelslösning innan du målar eller sägger upp nya tapeter.

Slipa bort tapet

Helst vill du försöka få bort alla tapeter så att du kan arbeta med en fin ny yta. Beroende på vem som satte upp tapeten kan det dock finnas flera problem med att lossa och ta bort den. Om tapeten är limmad direkt på gipset och du inte kan ta dig av kan slipning vara ett alternativ för dig.

Om tapeten inte är avtagbar, avgör om den är porös. Ett test för porositet är att mätta en liten del av väggen med vatten från en sprayflaska. Om vattnet sugs in är papperet poröst. Icke -porösa beläggningar inkluderar de som har målats eller har beläggningar som vinyl eller akryl. För att förbättra porositeten, skär ytan med grovt sandpapper som punkterar ytan och gör massa små hål.

Det är också viktigt att bestämma vilken typ av konstruktion som används för väggarna. Äldre hem har i allmänhet putsade väggar, men de flesta bostäder som byggts under de senaste decennierna har väggar täckta med gipsskiva. Om det finns några tvivel om byggsättet, kör in en spik på en oviktig plats i väggen. Spiken kommer lätt att tränga in i gipsskivor, men andra material kan flisas lätt och motstå penetration.

I allmänhet används två grundläggande system för att avlägsna tapeter som inte kan rivas bort. Ångande eller vätande/kemiska lösningar är vanligt. Ånga med maskiner anses vanligtvis vara en bra metod om flera lager papper är inblandade och väggarna putsade. Ångmaskiner kan dock vara besvärliga och farliga att använda. Ånga kan också mjuka utsidan av gipsskivor och eventuellt öka risken för skador vid skrapning.

Många gör-det-själv-användare och proffs föredrar vätnings-/kemiska lösningar, som tränger in i tapeten och mjukar upp limmet bakom. Flera märken av vätnings-/kemiska lösningar finns i tapetbutiker.

För gipsskivor eller gips med en icke -porös väggbeklädnad, rekommenderas ett perforeringsverktyg.

Vätning/kemisk lösning kan appliceras med en svamp, men det bästa systemet är att blanda lösningen i en hink och överföra den till en trädgårdsspruta. Följ noga anvisningarna för applicering på behållaren och täck golv nära väggar med tjocka tidningar för att undvika att det droppar på golvet.

Metopden är att spraya alla väggar i ett rum med början i ett övre hörn och sedan spraya igen. Minst 15 minuter bör tillåtas för lösningen att tränga in och fungera. Sprutan fylls sedan med varmt vatten och tapeten tas bort en sektion åt gången med hjälp av en skrapa efter att varje sektion är våt.

När all tapet har tagits bort, tvätta väggarna med vatten för att ta bort spår och smuts tvätta sedan igen med en lösning av en halv kopp klorblekmedel i en liter varmt vatten. Blekmedelslösningen hjälper till att förhindra mögel av väggarna.

Eventuella jack eller skador som orsakas av skrapning ska lagas med spackel och väggarna grundmålas  innan de målas eller tapetseras igen.

Processen för borttagning av tapeter kan vara skrämmande för även de som har gjort många gånger tidigare. Slipning kan dock vara ett effektivt alternativ till att faktiskt ta bort papperet. Här är några saker att tänka på när du beslutar om detta är den bästa rutten för dig.

Hur man slipar bort tapet

Denna process är verkligen inte så svår. Först måste du slipa över den gamla tapeten för att se till att allt är jämnt. Det kan ta några varv slipning innan du får det att bli så smidigt som du vill. Sedan vill du grundmåla den gamla tapeten som du precis slipat ner. En eller två lager grundfärg borde räcka. När det är grundmålat kan du antingen välja att tapetsera om igen eller så kan du måla.

Att försöka ta bort tapeten är det första du bör göra, men om det inte viker sig är slipning definitivt ett annat sätt att gå.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!