Kan man Slipa Parkettgolv? Parkettgolv Slipning Steg-för-Steg

Hur man slipar ett parkettgolv
Om ett parkettgolv ser slitet ut eller är repigt, behöver du inte byta det, eftersom golvslipning kan återställa golvet till ett nästan nytt skick.

Golvslipning är ett skickligt jobb men kan göras själv så länge det görs rätt. Om du har några tvivel om dina förmågor, anlita ett professionellt slipföretag. Ett dåligt slipat golv kan repareras av en professionell golvrenoverare, men det kan bli dyrt.

Kanske en av anledningarna till att parkettgolv, som består av träremsor som hänger ihop i olika mönster, är vanligare som funktioner än hela golv är att kunniga husägare fruktar möjligheten att slipa det. De är försiktiga med att konventionell golvslipningsutrustning, som inkluderar trumslipmaskiner och kanter, kan skada den genom att lämna korskorniga repor. De aggressiva slipmaskinerna är dock inte nödvändiga för parkett. En orbital golvslipmaskin fungerar lika effektivt.

Förberedelse för slipning
Innan du slipar parkett är det viktigt att ge den en bra rengöring med ett tvättmedel som löser upp vax, säger House Under Construction. Att använda en kvalitetsparkettgolvrengörare är nyckeln. Om golvet är gammalt kan det finnas flera lager, och varje lager har förmågan att tugga upp sandpapper och frustrera dina slipinsatser. Styrelserna har troligen utvecklat luckor mellan dem under åren, och vissa kan vara lösa.

Den bästa tiden att fylla luckorna och limma ner lösa brädor är strax före slipning. Sprid fyllmedlet generöst över hela golvet med en injekteringsflotta. Du kommer att kunna slipa av det på första passet med slipmaskinen.

Vilken är den bästa riktningen att slipa?
Med träplankor görs slipning längs kornet, men detta är inte praktiskt för parkettgolv i ett fiskbensmönster eftersom de läggs diagonalt. Om du slipar diagonalt följer du säden på ena halvan av blocken och går mot spannmålen med den andra halvan. Detta innebär att hälften av blocken slipas djupare än den andra halvan, vilket resulterar i ett ojämnt golv.

Det rekommenderade sättet är att slipa golvet rakt. Parkettblock varierar i täthet vilket innebär att slipning aldrig kommer att resultera i ett perfekt plant golv, men slipning av golvet rakt kommer att göra det så slätt och plant som möjligt, vilket är acceptabelt.

Sanda först rakt längs golvets längd, sedan sand över bredden. Slipmaskinen kan lämna märken över golvet eller lämna åsar, genom att slipa på längden och sedan tvärs över kommer alla åsar att slipas ut.

Det finns tre steg för golvslipning: grov, medium och fin. För att uppnå bästa resultat, använd 36-gradig sandslipning på längden, följt av 50g över, längs med 80g, tvärs vid 200g och använd slutligen 120g på längden.

Det finns inga fasta regler för slipning. Vissa människor använder grov och medium slipning rakt och tvärs, sedan avslutar de med att finslipa diagonalt. Om du slipar själv, hitta det som fungerar bäst för ditt golv.

I trånga utrymmen kanske du inte kan ändra riktning. Det rekommenderade sättet att göra detta är att efter nästa längdkörning göra nästa 22,5 grader från raka. Detta behöver inte vara en exakt vinkel; att döma efter ögat är tillräckligt bra.

Använd alltid en ansiktsmask vid slipning så att du inte andas in damm.

Vilken utrustning ska du hyra?
Om du slipar golvet själv kan du slipa det för hand, men det här är en smärtsamt långsam och mödosam process och det är svårt att slipa jämnt. Slipning av tillbehör på borrar slipar golvet, men det kan också resultera i ett ojämnt golv. Det är bäst att använda en professionell golvslipmaskin.

Ett parkettgolv är dyrt men håller länge om det slipas när det bärs. Du vill att golvet ska se nästan nytt ut när det slipas och inte vara ojämnt. Det är därför du behöver använda den bästa utrustningen. Bra golvslipmaskiner kostar mycket men kan hyras till rimliga priser.

Total Floor Care, en leverantör av golvsliputrustning, säger:

”Ett golv av hög kvalitet kan endast uppnås med hjälp av utrustning av god kvalitet. Den typiska konventionella trumsliparen som finns i de flesta hyrbutiker kommer inte att ge dig den bästa chansen att slipa ditt golv bra. ”

Golvslipare av högsta kvalitet har kontinuerliga remmar, suger ut damm när de slipar och har justerbart trumtryck. Trumman kan höjas och sänkas med en kopplingsmekanism som styrs från styret. Detta underlättar trumman på golvet utan att den kraschar och orsakar skada.

En bra slipmaskin ska vara lätt att flytta och kräver lite styrka. Det ska inte vara svårt att trycka och styra.

En golvslipare kanske inte når golvets yttersta kant. För detta behöver du en kantslip. Använd en hörnslip för trånga hörn.

Din utrustningsuthyrare ska kunna leverera alla dessa slipmaskiner och de olika kvaliteterna av slipband eller skivor som de använder. De bör också förvara en fårskinnsapplikator för att avsluta golvet.

Vad ska jag göra efter slipning?
Efter att parkettgolvet har slipats måste det tätas. En yta skyddar golvet och förstärker dess utseende.

Polyuretan träfinish är olje- eller vattenbaserad. Det mörknar träet, även om vissa vattenbaserade sorter bara mörknar golvet något.

Lack är en traditionell träfinish som ger ett matt eller glansigt utseende. Högglanslack tenderar att göra träet mer hållbart. Lackerade parkettgolv kommer förmodligen att mörkna med åldern.

En genomträngande förseglare ger en naturlig finish, men golvet kan mörkna efter ett tag. Det är mindre hållbart än lack eller polyuretan men kan vaxas.

Du kan också applicera en lackfärg för att ändra färg på golvet.

Det är bäst att täta golvet så snart som möjligt efter slipning. Ett otätat parkettgolv kan absorbera fukt. Applicera tätningsmedlet med en fårskinnsapplikator. Se till att golvet är jämnt täckt, men använd inte för mycket tätningsmedel. Trä kan inte absorbera hur mycket färg eller lack, varefter överskottet ligger ovanpå.

Vissa experter rekommenderar att polera golvet med fin stålull före målning. Dammsug sedan och torka av golvet. Applicera tre lager, se till att lagrena torkar mellan skikten. Låt stå i två timmar efter applicering av det sista lagret innan du flyttar tillbaka möbler och mattor into rummet.

Är det värt att slipa parkettgolv?

Slipning och efterbehandling av ett parkettgolv är inte ett enkelt eller snabbt jobb, men det är väl värt det. Ett parkettgolv kommer att hålla länge om det sköts. Golvet måste regelbundet rengöras och renoveras genom slipning när det ser slitet ut. Träet på ett parkettgolv av god kvalitet är tillräckligt tjocka för att slipas flera gånger.

Detta kommer att ge mervärde till hemmet och göra det mer attraktivt och lättare att sälja. Mervärdet kan vara mer än kostnaden för att använda ett professionellt golvslipningsföretag, som ser till att golvet ser så bra ut som möjligt.

Att att tänka på vid slipning av parkettgolv

När det gäller målning eller lackering av trä- eller parkettgolv har du två val: anlita en expert eller en göra det själv. Oavsett hur du vill gå tillväga kan du behöva polera eller slipa dina golv innan du påbörjar uppgiften. Slipningsprocessen gör det viktigt för dig att få tag på en kraftfull elektronisk golvslipmaskin som endast ska användas och hanteras om du har rätt kunskap.

Det gör jobbet till hands mycket enklare och hindrar dig från att göra jobbet för hand med sandpapper.

Även om det inte är omöjligt att utföra uppgiften på egen hand kan det vara din bästa insats att ta hjälp av ett professionellt golvpoleringsföretag eller en expert om du varken har kunskap eller lust. Experterna är utrustade med alla nödvändiga redskap och kombinerar polering, slipning och alla andra steg – allt i ett enda paket. Detta leder i sin tur till mindre tid och ansträngningar från din sida.

Det är bäst att se sig om efter rekommendationer och recensioner innan du begär en offert. Du kanske vill be dina grannar, familjemedlemmar eller kollegor om tips när det gäller att välja de bästa firmorna för dina krav. Efter att ha bedömt deras kompetensnivåer och många års erfarenhet av lackering och/ eller slipning av den typ av golv som du har hemma kan du begära ett mer exakt kostnadsblad från din favoritleverantör.

Det är viktigt att inkludera tillräcklig information om typ, golvstorlek och utseende som du har i åtanke-detta hjälper dig att få en mer väldefinierad och omfattande offert för arbetet. Den billigaste offerten är dock inte nödvändigtvis den bästa – så se till att du väljer en professionell som har de garantier, licenser och rekommendationer som krävs.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!