Kan man Tvätta Fasad med Högtyckstvätt?

Högtryckstvättar använder en kraftig vattenström som tar bort smuts, damm, mögel, alger och annat med ett högt tryck. Högtryckstätten tenderar att vara det mest effetiva redskapet för att rengöra många ytor. Och när det kommer till att tvätta fasad kan högtryckstvätten vara ett väldigt praktiskt redskap att använda.

Över tid tendera fasader, av naturliga anledningar tappa sin forna glans. De blir smutsiga, får alger, mossa, och annat skräp som påverkar dess utseende. I denna artikel tittar vi närmare på hur du tvättar din fasad med en högtryckstvätt.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

När är det bäst att högtryckstvätta ditt hem?

I de flesta fall är den mest effektiva tiden att rengöra bort smuts från din fasad en mild och solig dag. Detta ger solen chansen att torka fasaden ordentligt. Säsongsbyte är också en bra tid att ta hand om din smutsiga fasad. Genom att tvätta ditt hem i slutet av varje säsong kan du ta bort allt skräp och smuts och återställa den till sin forna glans.

Hur ofta ska du högtryckstvätta ditt hem?

Det kan vara svårt att veta exakt hur ofta du ska tvätta din fasad. För det mesta räcker det att titta på ditt hus för att veta när det är dags att tvätta den. Dra fingret längs fasaden. Om det finns mycket smuts, eller om ditt hus bara ser smutsigt ut, kan det vara tecken på att det är dags att tvätta.

Här är några ytterligare sätt att bestämma om det är dags att tvätta din fasad:

  • Om ditt hem ligger på eller nära en grusväg kan du behöva trycktvätta ditt hus med några månaders mellanrum
  • Efter en stor storm: kraftiga vindar kan resultera i mer smuts och skräp vilket får ditt hem att se smutsigare ut.
  • När vädret är regnigt eller varmt och fuktigt. Regnet är fullt av smuts, vilket kan göra att ditt hus ser tråkigt ut. Dessutom kan varmt och fuktigt väder göra utsidan av ditt hus mer mottagligt för mögel och mögel. Se efter tecken på båda och trycktvätta så snart du märker någon mögeltillväxt.

Hur ofta du tvättar ditt hem beror verkligen på var du bor och vilken smuts som finns vid ditt hem. Medan vissa husägare kan behöva trycktvätta oftare, är det en bra tumregel att rengöra utsidan noggrant minst en gång om året, med ytterligare rengöringsmedel efter omständigheterna.

Så högtrycktstvättar du din fasad

Den psi som krävs för byggmaterial varierar. Målade fasader, stuckaturer och aluminiumspår i mjukt korn behandlas bäst med 1200 till 1500 psi. För ömtålig stuckatur är det också bäst att använda ett 25 till 30 graders bredare spraymunstycke för att sprida vatten över ett större område och med mindre kraft. För robusta, omålade material som tegel, sten, vinyl och stål rekommenderas att du använder en maskin som är klassad för 2500 till 3000 psi.

Undvik helst stark sommarsol som kan torka rengöringsmedlen innan du kan skölja bort dem. Med en kombination av ordentliga rengöringsprodukter, skrubbning, teknik och en bra sköljning kommer ditt hem att rengöras till sin forna glans.

Säkerheten bör alltid vara först. Följ dessa försiktighetsåtgärder när du tar på dig ett rengöringsprojekt:

  • Använd ögonskydd. Projektiler av smuts, sten, trä eller annat som vattnet träffar är en vanlig fara.
    Högtryckstvättar är tillräckligt kraftfulla för att riva upp huden eller orsaka blindhet om de sprayas i ögonhöjd. Gå aldrig runt med utrustningen för att spraya en vän eller använd den för att “skölja” dina händer eller fötter.
  • Vatten och el är en farlig kombination. Stäng eventuella utomhusuttag eller täck dem med tejp för att förhindra att vatten kommer in.
  • Använd aldrig en stege med en högtryckstvätt. Högtryckstvättens rekyl kan få dig ur balans som kan göra att du ramlar.

Steg 1

Skydda buskar, trädgårdar, gräsmattor och täck med droppdukar eller plastfolie.

Steg 2

Följ förpackningens instruktioner för ditt rengöringsmedel.

Steg 3

Rigga högtryckstvätten före skrubbningen så att den är redo att användas. Leta upp slangfästet på baksidan av högtryckstvätten och fäst trädgårdsslangen till detta fäste såväl som på slangkranen på utsidan av huset. För hårdare ytor och högre psi, använd ett 15-graders spraymunstycke. För mjukare ytor och lägre psi, välj ett munstycke på 25 eller 30 grader. Om du gör en struktur i två våningar vill du göra översta våningen först, så fäst förlängningsstaven.

Ställ även ställningen i förväg enligt tillverkarens instruktioner. Placera den tillräckligt långt från väggen så att du kan stå i mitten av byggnadsställningen och ha en räckvidd på mellan 1,5 och 3 meter.

Steg 4

Spraya en sektion med rengöringsmedlet. Börja från botten av sektionen och arbeta dig uppåt, skölj försiktigt men stadigt på sidospåren med den mjuka borsten. Att arbeta “upp” är mest effektivt eftersom, om du börjar uppifrån, kommer skum och vätska att rinna nerför väggen, vilket möjligen döljer delar som gör att du kan missa och förbise dem.

Steg 5

När den första delen har skurats ordentligt, ta på dig skyddsglasögonen. Stå med en bit väggavstånd från din fasad. Börja från ett längre avstånd för att undvika att skada eller riva upp fasaden med ett för högt tryck.

Steg 6

När du har fastställt rätt avstånd, börja längst upp i det område där du har skurat. Spraya och arbeta dig nedåt. För att förhindra att vatten hamnar under ytterkanten, sträck dig upp med båda armarna och vinkla sprutan ner till en 45 graders vinkel.

Steg 7

Gå vidare till nästa del, upprepa steg 4 till 6 tills du har rengjort hela fasaden. När du är klar drar du upp droppdukarna och plastfolien och lägger bort rengöringsmedlen och utrustningen. Vänta minst två dagar tills utsidan torkar ordentligt innan du målar, om du tänker göra detta.

Faror med trycktvätt i ditt hus

Även om folk ofta använder högtryckstvättar i sina hus, finns det vissa potentiella risker.

När vatten skjuts vid för högt tryck kan det riva upp din fasad. I värsta fall kan det komma in i dina väggar och ditt hus. Ditt hus är byggt för att motstå regn och annan fukt, och det kan till och med tåla en låg PSI med en högtryckstvätt, men när högtryckstvättar används med full kapacitet kan du få våta vindar och mögel. Murbruk på tegelhus kan sprängas bort också, om användaren inte vet vad han eller hon gör.

I oerfarna händer kan högtryckstvätten förstöra fönsterskärmar, orsaka läckage i fönstertätningar och mer.

Det kan ta bort färg, och om du bara planerar att rengöra ditt hus och inte måla om det. Med det sagt vill du vara försiktig och inte ha för högt tryck eller gå för nära med din högtryckstvätt-.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Fördelar med att tvätta ditt hus

Med alla dessa faror kanske du undrar varför du ens bör överväga att tvätta din fasad. Men i rätt händer kan trycktvätt vara otroligt fördelaktigt för ditt hem.

När du använder den på rätt nivå kan en högtryckstvätt rengöra ditt hus från smuts fula fläckar. Detta förbättrar hur ditt hus ser ut och återger den sin forna glans.

När det är gjort rätt, är tvättning av fasaden med en högtryckstvätt en värdefull del av hemunderhåll som håller ditt hem i toppform och samtidigt förhindrar större problem på vägen.

Trycktvätt tar bort mögel och alger, vilket skadar både ditt hem och familjens hälsa. När mögel och alger inte är markerade fortsätter de att växa – och mögel kan växa inom väggarna, vilket innebär att ditt hems interiör kan påverkas.

Trycktvätt är värdefullt, men bara när det görs ordentligt. För att göra det rätt måste du ha kunskap om hur det påverkar olika material, hur dessa material reagerar på tryck och hur du ska undvika att riva upp och slita din fasad.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!