Kvarteret Docenten: En banbrytande byggnad för hållbarhet nominerad till Uppsala kommuns arkitekturpris

Uppsala kommuns arkitekturpris, som delas ut för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, har nominerat Kvarteret Docenten, ett bostadsprojekt av SKB. Tegelbyggnaden belägen i Rosendal, med 122 kooperativa hyresrätter, är en av fem finalister för priset som kommer att delas ut nästa vecka​.

Finalisterna har valts fram genom nomineringar från allmänheten, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet och anställda i Uppsala kommun. Priset syftar till att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Byggnader, offentliga platser eller hela miljöer kan nomineras till priset​.

Kvarteret Docenten skiljer sig ut med sin moderna, hållbara teknik. Med tio våningar och 122 lägenheter är detta ett projekt där SKB har installerat ny teknik för ett mer hållbart hemmaliv. Detta inkluderar ett cirkulärt energisystem, där en avloppsvärmeväxlare återvinner värmen ur vattnet från badrum och kök, vilket kan minska energiförbrukningen med 25 procent. På taket finns solceller, och de boende erbjuds användning av elcyklar från SKBs egen cykelpool​.

“Vi har skapat förutsättningar för ett socialt hållbart kvarter i Docenten, med minimalt energibehov. Vi testar här nya miljövänliga lösningar som gör det enkelt för medlemmarna att leva mer hållbart”, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

En jury kommer att avgöra vilken av de fem finalisterna som ska firas när 2023 års arkitekturpris delas ut i Uppsala den 20 juni​.

Detta är inte första gången SKB har uppmärksammats för sin arkitektur. Tidigare under våren blev deras nyaste kvarter, Skrönan i Bromma, en av finalisterna i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad, där allmänhetens röster avgjorde vinnaren​.

Foto: baraBild

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!