Lägga Golv på Golv – Allt du Bör Veta!

Planerar du att lägga nytt golv? Funderar du på om du kan lägga golv på redan existerande golv istället för att först behöva riva ut det gamla?

Svaret på den frågan är ja! Om det existerande golvet är tillräckligt stabilt och plant är det möjligt att lägga ett nytt golv, till exempel vinyl, laminat, eller trägolv, ovanpå det gamla.

Genom att installera ett nytt golv ovanpå ditt gamla får du det bästa från två världar: den tidstestade stabiliteten hos det gamla golvet och ett nytt och fräscht utseende från det nya. Oroa dig inte för dörrar eller trösklar: de flesta vinyl-, laminat- och trägolv är så tunna att minimala justeringar – eller inga alls – behövs.

Bör du ta bort eller inte ta bort gammalt golv?

Vissa undergolv behöver dock tas bort. Dessa inkluderar fuktporösa golvbeläggningar (t.ex. heltäcknignsmatta etc. …). Om undergolvet är av trä måste du också ta bort andra befintliga golvbeläggningar.

Å andra sidan behöver inte golvbeläggningar med fukttätning som PVC, linoleum etc. som är installerat på ett undergolv i betong inte tas bort, utan kräver ett lämpligt golv innan du installerar ditt nya golv ovanpå dem.

Styv vinyl, till exempel, kräver inte ett jämnt golv och kan installeras ovanpå ett gammalt kakelgolv. Välj bara ett lämpligt underlag och kom igång.

Gör det själv – lägg golv på golv

Det bästa med att installera ett nytt golv ovanpå ett befintligt golv? Du undviker besvär med damm och skräp av att riva ut det gamla golvet, och sparar därför både tid och energi, och i många fall pengar. Köp bara materialen och kom igång!

Det finns många faktorer att tänka på innan du placerar en typ av golv ovanpå ett annat. Beroende på vilken typ av nytt golv du har installerat vill du vara säker på att följa tillverkarens rekommendationer. Vissa kommer att säga att golvet kan installeras över befintligt golv, medan andra kommer att ha mer detaljerade specifikationer. Tillverkarna känner sina golv bäst, så se till att följa vad tillverkaren säger.

Om golvet du köper kan installeras över befintligt golv måste du fortfarande överväga några andra saker. Först måste du titta på den aktuella våningen. Om det nuvarande golvet är fäst på undergolvet och i gott skick kan du kanske applicera ett nytt golv överst. Men om det finns trasiga eller slitna delar av det aktuella golvet, eller om undergolvet i sig behöver lite arbete, måste du ta bort det som finns och börja från grunden.

Därefter måste du förstå hur det nya golvet måste installeras. Kommer det att limmas ner eller spikas? Om det ska limmas måste du veta vilken typ av yta limet behöver för att klibba fast. Vissa lim rekommenderas inte över befintliga golvplattor av vinyl eller vinyl och kork om inte ett underlag läggs först. Vinyl är ett bra underlag. Dock bör du applicera ett underlag först, såsom en skumgummibeläggning.

Trägolv kan installeras över befintliga keramiska plattor, marmor etc med rätt underlag eller lim (enligt tillverkarens rekommendation).

För applicering av spikar kan golv installeras över befintliga vinylplattor om fästelementets inträngning inte minskar markant och undergolvet uppfyller minimikraven.

Om du installerar trägolv över ett befintligt trägolv finns det några extra försiktighetsåtgärder. Först vill du vara säker på att du inte slipar några ytor som innehåller blybaserade ytor / färger eller asbest. Om detta inte är ett problem kan du slipa av den gamla ytan och / eller höga fläckar och sedan förbereda golvet genom att reparera eller byta ut lösa brädor och sedan rengöra golvet ordentligt.

Ett bra golv att installera över ett befintligt golv är styv vinylkärna. Både träplastkomposit och stenplastkomposit har en tjock, styv kärna som döljer eventuella brister i undergolvet. Det är enkelt att installera över många typer av befintliga golv, inklusive keramik med injekteringslinjer.

En annan sak att tänka på när du lägger en typ av golv över en annan är golvhöjden. Du vill se till att du inte gör golvet för högt för att dörrarna ska kunna öppnas och stängas ordentligt eller för att apparater i köket fortfarande ska passa under skåp eller vara i jämnhöjd med bänkskivorna.

Kontrollera därför först att det inte skapar problem med höjdskillnader i områden som övergångar till andra rum och trappor. Se sedan till att det befintliga golvet är platt, rent, torrt, inte avger ljud, etc.

Du vill noggrant inspektera befintligt golv och reparera, byta ut eller fästa löst eller skadat golv, eftersom eventuella lösa ytor eller tomrum möjliggör rörelse i det nya golvet, vilket orsakar knep. Var noga med att inspektera golvet noggrant för tecken på fuktskador.

När det befintliga trägolvet är klart att fungera som ett undergolv måste du installera ditt nya golv i 45 graders vinkel eller vinkelrätt mot befintligt golv. Om du måste installera parallellt med det befintliga golvet, lägg plywood över toppen för att öka stabiliteten.

Kort sagt kan dock golv på golv orsaka vissa problem. Den vanligaste är ljud och knarr. Varje rörelse i vilket lager som helst kan orsaka detta problem, och ju fler lager, desto större risk är det att det sker.

Och återigen spikar eller limmar du ditt nya golv till det befintliga blir ditt nya golv bara lika starkt som det gamla är. Om det gamla golvetär dåligt kommer det att påverka golvet ovanpå.

Rivningsprocessen för att ta bort gammalt golv kan vara dyrt, men inte alls lika kostsamt som att ersätta det nya golvet som du precis investerade en massa pengari.

Situationer där du kanske kan installera över det gamla golvet

  • Du har mycket höjd (se potentiella problem ovan)
  • Det gamla golvet är stenhårt och plant utan strukturella brister.
  • Om ovanstående stämmer och det finns asbest i ett av de nedre lagren och du inte vill riva upp det.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!