Lägga Parkettgolv – Så Gör Du!

Parkettgolv är ett mycket populärt alternativ på golv som finns i många typer av utföranden och designer. Parkett finns med enstav, tvåstav, trestav, laminat, och i en mängd olika träsorter.

Den goda nyheten är att om du vill lägga nytt parkettgolv kan du relativt enkelt göra detta helt själv. Det är dock viktigt att veta hur du gör för att få ett braresultat innan du börjar.

Parkett användes ursprungligen användes i Frankrike på 1600-talet, blev ett populärt golvalternativ på 1960- och 1970-talet innan det föll ur mode i några decennier. I Sverige används parkettgolv i princip i varje hus men det är inte lika vanligt runtom i världe.

Istället för långa plankor som trägolv kommer parkettgolv i plattor som består av mindre plankor som har ordnats i ett specifikt mönster. Dessa plattor kan ordnas på vissa sätt för att skapa vackra mosaikdesigner på golvet, men vanligtvis läggs de som vanliga planker utan ett speciellt mönster.

Att lägga ut ditt parkettgolv är en rolig process. Förutom olika träfärger och kornmönster kan du välja mellan ett brett utbud av parkettsorter.

Se till att du får har tillräkligt med skivor för att slutföra det mönster du väljer. När du har tagit hem parkettplankorna packar du upp dem och placerar dem i rummet där de kommer att installeras.

Parketten bör lämnas i minst tre dagar innan du börjar installationen. Detta gör att de kan anpassa sig till rummet så att de inte expanderar efter installationen. Om dessa läggs ovanpå en betongplatta, sätt plattorna minst 4 tum från golvet medan de justeras.

Hur du installerar ditt parkettgolv

1. Förbered undergolvet

Exponera undergolvet och ta bort alla bottenplattor. Använd sedan en golvutjämningsmassa för att säkerställa att den blir jämn från vägg till vägg. Du bör sprida denna förening i alla låga områden tills allt är plant. Om det finns särskilt höga fläckar i undergolvet kan du behöva slipa för att jämna ut dem med resten av golvet.

Ta bort allt damm och skräp från undergolvet. Börja med att dammsuga; Använd sedan en fuktig trasa för att torka av eventuellt återstående damm.

2. Planera din golvlayout

Innan du börjar fästa parkettskivorna på golvet måste du bestämma layouten. I ett ganska rektangulärt rum är det lättare att hitta mittpunkten i rummet och börja därifrån för att skapa en konsekvent design. Men om du arbetar i ett utrymme med ett udda utrymme, till exempel ett kök med utskjutande skåp eller en ö i centrum, är det lättare att starta din design längs den längsta öppna väggen och arbeta mot den andra sidan av rummet .

Bestäm vilken konfiguration du ska använda för paretten. I vissa fall innebär det att rotera dem för att skapa ett mönster på golvet men i de flesta fall ska du inte följa något speciellt mönser utan bara lägga parketten.

Innan du börjar är det viktigt att lägga en underduk vilken ofta görs i tun skumgummi. Detta hjälper till att minska knarr och isolerar även något. Köp en lämplig skumgummi eller underlag som är gjord för att läggas under parkettgolv.

3. Applicera parketten

Nu är det dags att börja fästa dina parkettplattor på undergolvet. Observera hur stort expansionsgapet ska vara mellan plattorna enligt tillverkarens installationsanvisningar. I många fall kommer detta gap att vara ungefär en fjärdedels tum. I de flesta fall behöver du inte använda lim när du lägger parkett men det kan komma till god användning om du vill fixera din parkett på ett bättre sätt.

Innan du börjar använda lim, se till att rummet är väl ventilerat med öppna fönster och fläktar.

Arbeta i små sektioner, sprid limet som rekommenderas av tillverkaren och använd en skårad murslev för att markera det rekommenderade avståndet mellan parkettplattor. Rikta in den första plattan enligt din layout; fortsätt sedan tills den lilla delen av limet är täckt. Tryck försiktigt när du placerar ihop parketten. Att applicera för mycket tryck kan flytta plattorna ur position.

Fortsätt arbeta i små sektioner tills golvet har täckts. När du når väggarna eller områden där hel skiva inte fungerar, använd en sticksåg för att såga så att den passar. Kom ihåg att lämna rätt expansionsavstånd mellan plattorna och väggen.

4. Rulla golvet

När du har lagt ner alla dina parkettplattor kan du gå över golvet med en vägd rulle. Detta är kanske inte nödvändigt med vissa typer av lim, men det hjälper till att säkerställa att plattorna sitter ordentligt på plats.

Även efter att rullen har applicerats, vänta minst 24 timmar med att flytta möbler in i rummet eller tillåta tung fottrafik i området. Detta ger limmet tid att sätta helt och det hjälper till att förhindra att parketten flyttas ur position.

5. Slipa golvet

I majoriteten av fallen är parketten färdig när den har lagts, men i vissa fall kanske du vill eller behöver efterbehandla golvet, till exempel slipa och måla.

En slipmaskin kan användas för detta. Börja med ett sandpapper med större kornstorlek och minska sedan kornstorlek.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!