Lägga Silikonfog – Så Gör Du!

Silikonfog är nödvändigt primärt i ditt kök och badrum för att skapa en snygg och tät linje. Men hur lägger man silikonfog? Det är precis det vi ska gå igenom i denna artikel.

Det första misstaget många gör är att applicera för mycket silikon. Detta är lätt hänt men kan skapa en väldig röra.

Silikon runt badkar

Det bästa rådet när det kommer till att lägga silikonfog är att applicera silikonet sparsamt. Om du har missat en fläck kan du alltid gå tillbaka efteråt och fylla i.

Håll mycket tvättvätska (tvålvatten) till hands när du använder silikon och en handuk, eftersom du behöver torka överflödigt silikon.

Silikon har några utmärkta egenskaper, främst är det vattenbeständighet och har god flexibilitet.

Detta gör den idealisk för användning var som helst, dess användning är obegränsad.

Silikonfog runt badkar

Att foga kanten runt ett badkar görs normalt med silikonfog.

Det finns även olika typer av fogar, och det finns vanligtvis en viss skillnad mellan den kemiska sammansättningen av dessa olika sorter.

Innan du är börjar är det viktigt att ta bort eventuella spår av gammalt silikon, detta kan göras genom att skära bort det med en skarp kniv.

Se till att ytorna som ska fogas är 100% torra och rena!

Ta bort badkarspanelen från badkaret, om möjligt och se till att det stöds tillräckligt under, de flesta badkaren när de är monterade har bara en metallram runt sig och en uppsättning ben! Detta är inte riktigt tillräckligt bra för att stödja badkaret helt och som en följd av vikten av badet när det är fyllt med vatten och vikten av den vuxna i badet får det att böja sig och röra sig bort från väggen något, vilket bryter silikonsträngen

Hemligheten med en bra silikonfinish är att följa några enkla tips:

1. Vik in röret av silikon med tejp för att förhindra att det expanderar med trycket från silikonpistolen. Tejpen hjälper också till med precisionen.

2. skär en fin ren vinkel på röret, ca 30 grader och se till att du använder ett vass blad eftersom eventuella trasiga kanter kommer att reflekteras i din silikon. Skär inte änden för stor eftersom okontrollerbara översvämningar av silikon kommer att komma ut och skapa en röra.

3. Ta lite vatten i en gammal kopp eller liknande och lägg det bredvid det område du ska göra. Denna kopp ska användas för att doppa fingret in för att släta ut silikonet, efter applicering, använd inte spott eftersom  bakterier från munnen får mögel att växa lättare på det färdiga silikonet. Ha också lite hushållspapper eller en ren ny trasa till hands för att rengöra överflödigt silikon från fingret / pistolen.

4. Se till att ytorna som du fogar är mycket rena och släta, tvål eller rester hindrar silikon från att fästa.

5. Placera dig så att du kan köra hela körningar utan att stoppa eller försöka gå längs samtidigt.

6. Tryck på pistolavtryckaren så att ett jämnt, konstant tryck silikon kommer ut, justera din färdhastighet så att en enhetlig linje går ner.

Kom ihåg att inte lägga ner för mycket silikon eftersom det sprids när du släpper ut det.

7. Beroende på vilken applikation / finish du behöver kan du antingen lämna en upphöjd fog eller doppa ett finger i vattnet och försiktigt dra fingret längs fogen för att skjuta den in i springan och skapa en slät fog. Ta bort överflödigt silikon från fingret med köksrulle / trasa innan du fortsätter.

Fogens sammansättning avgör hur elastiskt det är och hur snabbt det härdar. Universal tätningsmedel är ett bra val för allmän användning. För användning i badrummet eller andra våta utrymmen är det bästa valet ett mögelsäkert tätningsmedel. På så sätt undviker man att dem blir svarta över tid. Observera att vissa typer av silikontätningsmedel kan målas över, medan andra inte kan.

Fogning

Inte alla typer av fog är lämpliga för alla jobb. Exempelvis är akrylfog inte lämpligt för användning på glas, kakel och andra släta ytor, medan silikongummifog och teflonfog har bättre vidhäftning på bitumenytor och takmaterial. I vissa fall kan vidhäftningen förbättras genom att först applicera en grundfärg.

Måla över fog

De flesta silikontätningsmedel finns i vitt, grått, svart, brunt eller transparent. Du kan välja den färg som bäst matchar den underliggande ytan eller på annat sätt måla fogen i samma färg som ytan. Kontrollera först på förpackningen om fogen kan målas över. Om du tänker måla över fogen, kom ihåg att själva färgen inte är elastisk, så att den kan spricka senare om det finns någon rörelse i fogen.

Oxidation

Om fogen innehåller några sura komponenter kan oxidation ske på den underliggande ytan. Detta kan hända på speglar, sten- och marmorplattor, aluminium eller koppar. Välj syrafri fog för att vara säker på att detta inte kommer att hända. Du kan enkelt kontrollera detta genom att lukta på patronens undersida.

Rengör ytan

Om du vill fylla en spricka i hörnet på en vägg måste du först ta bort allt löst material med en triangelskrapa eller en vass kniv. Rengör sedan gapet med en borste eller dammsugare. Du bör också ta bort eventuellt lim, fog eller oljerester med sprit eller avfettningsmedel.

Maskering

Om du vill ha det renaste möjliga resultatet och inte är säker på om du kan applicera tätningsmedlet i en helt rak linje, särskilt på svåråtkomliga platser, är det bäst att använda maskeringstejp. Applicera tejpen så att den täcker båda sidor av linjen som ska förseglas och ta sedan bort tejpen innan fogen är torr.

Gör fogen

Det bästa arbetsläget är att hålla fogpistolen i en vinkel på 45 ° och dra pistolen mot dig själv. För att applicera fogen snyggt måste du hitta rätt arbetshastighet. Om du rör dig för långsamt får du en ojämn, oregelbunden tätningsyta och slösar bort fogen i onödan.

Om du rör dig för snabbt kommer du inte att fylla gapet bra. När du når slutet av sömmen släpper du handtaget och trycker på knappen eller spaken på baksidan av fogpistolen. Detta frigör trycket så att flödet av tätningsmedel stoppar omedelbart. Om du inte gör det kommer tätningsmedlet att komma ut ur munstycket.

Avsluta fogningen

Fukta fingret med lite tvålvatten i en skål eller handfat och jämna sedan ut sömmen. Tvålen förhindrar att silikontätningsmedlet fastnar vid fingret. Du kan också applicera lite tvålvatten med en vattenspray.

Ta bort alla återstående spår av tätningsmedel med tvålvattnet. När tätningsmedlet har torkat kan du ta bort det med en kniv och en hård svamp.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!