Lägga Silikonfog – Så Gör Du!

En silikonfog är en tätning mellan två ytor som vanligtvis används för att förhindra läckage av vatten, luft eller andra vätskor. Silikonfogar används i en mängd olika applikationer, inklusive badrum, kök, fönster, dörrar och tak. En av de främsta fördelarna med silikonfogar är deras förmåga att tåla stora mängder rörelse utan att spricka eller förlora sin tätningsförmåga. Detta gör dem särskilt användbara för ytor som är utsatta för höga nivåer av vibrationer eller rörelse.

Förutom att skydda ytor från läckage och andra skador, kan en silikonfog också hjälpa till att förbättra utseendet på en yta genom att ge en snygg, jämn finish. Silikonfogen finns i en mängd olika färger och kan anpassas efter behov för att matcha ytan som den appliceras på.

Att lägga en silikonfog kan verka som en skrämmande uppgift för många människor, men med rätt material, verktyg och teknik kan det vara en enkel process som kan utföras av de flesta hemmafixare. Denna artikel kommer att ta dig igenom stegen för att lägga en silikonfog och ge dig värdefulla tips och råd för att undvika vanliga problem och uppnå ett professionellt resultat.

Förberedelse

Innan du börjar lägga en silikonfog är det viktigt att förbereda ytan som du ska applicera fogmassan på. Här är några steg du bör följa för att se till att din yta är redo för silikonfogen:

 1. Material och verktyg: Se till att du har allt material och verktyg som du behöver för att lägga silikonfogen. Detta inkluderar silikonfog, en fogspruta, fogborttagare, en sax och eventuellt fogtejp eller maskeringstejp.
 2. Rengör ytan: Rengör ytan noggrant för att ta bort all smuts, fett och damm. Använd en mild rengöringsmedel och en trasa eller svamp för att rengöra ytan. Se till att ytan är helt torr innan du applicerar silikonfogen.
 3. Avlägsna gammal fog: Om det redan finns en fog på ytan som behöver bytas ut, använd en fogborttagare för att ta bort den gamla fogmassan. Se till att ytan är helt ren och torr efter att du har tagit bort den gamla fogmassan.
 4. Skyddsutrustning: Se till att du har på dig skyddsutrustning, såsom handskar och skyddsglasögon, för att skydda dig själv mot eventuella skador eller olyckor.
 5. Tejpa av ytan: Om du vill skydda intilliggande ytor från silikonfogen, använd fogtejp eller maskeringstejp för att täcka av områden som du inte vill att silikonfogen ska hamna på.

Genom att följa dessa steg för att förbereda ytan innan du applicerar silikonfogen kommer du att kunna uppnå ett bättre resultat och undvika vanliga problem som kan uppstå vid applicering av silikonfog.

Applicering av silikonfogen

Att applicera silikonfogen är en relativt enkel process, men det finns några steg som du bör följa för att uppnå ett professionellt resultat. Här är några steg för att applicera silikonfogen:

 1. Förbered fogpistolen: Skär av toppen på silikonfogtuben med en sax och skruva på fogsprutan. Se till att du har skruvat på fogsprutan ordentligt, annars kan det läcka ut silikon under appliceringen.
 2. Applicera silikonfogen: Börja med att trycka ut lite silikonfog för att se till att det fungerar som det ska. Applicera sedan silikonfogen längs fogens längd med en jämn och konstant rörelse. Se till att du trycker tillräckligt hårt för att få ut silikonfog, men inte för hårt så att du inte kan kontrollera mängden.
 3. Jämna ut silikonfogen: Efter att du har applicerat silikonfogen på hela längden, använd en silikonfogstjänst eller din finger för att jämna ut ytan. Detta kommer att skapa en jämn yta och ta bort eventuella ojämnheter som kan ha uppstått vid appliceringen.
 4. Ta bort överflödig fog: Använd en fuktig trasa eller svamp för att ta bort eventuell överflödig silikonfog. Var försiktig så att du inte tar bort för mycket av fogmassan.
 5. Låt silikonfogen torka: Låt silikonfogen torka i minst 24 timmar innan du använder ytan eller utsätter den för vatten.

När du har applicerat silikonfogen är det viktigt att rengöra fogsprutan noggrant för att undvika att silikonet torkar och täpper igen fogsprutan. Använd en fuktig trasa eller svamp för att rengöra fogsprutan och förvara den på en torr plats tills nästa gång du behöver använda den.

Följer du dessa steg för att applicera silikonfogen kommer du att uppnå ett professionellt resultat som kommer att hålla i många år.

Silikon runt badkar

Det bästa rådet när det kommer till att lägga silikonfog är att applicera silikonet sparsamt. Om du har missat en fläck kan du alltid gå tillbaka efteråt och fylla i.

Håll mycket tvättvätska (tvålvatten) till hands när du använder silikon och en handuk, eftersom du behöver torka överflödigt silikon.

Silikon har några utmärkta egenskaper, främst är det vattenbeständighet och har god flexibilitet.

Detta gör den idealisk för användning var som helst, dess användning är obegränsad.

Silikonfog runt badkar

Att foga kanten runt ett badkar görs normalt med silikonfog.

Det finns även olika typer av fogar, och det finns vanligtvis en viss skillnad mellan den kemiska sammansättningen av dessa olika sorter.

Innan du är börjar är det viktigt att ta bort eventuella spår av gammalt silikon, detta kan göras genom att skära bort det med en skarp kniv.

Se till att ytorna som ska fogas är 100% torra och rena!

Ta bort badkarspanelen från badkaret, om möjligt och se till att det stöds tillräckligt under, de flesta badkaren när de är monterade har bara en metallram runt sig och en uppsättning ben! Detta är inte riktigt tillräckligt bra för att stödja badkaret helt och som en följd av vikten av badet när det är fyllt med vatten och vikten av den vuxna i badet får det att böja sig och röra sig bort från väggen något, vilket bryter silikonsträngen

Hemligheten med en bra silikonfinish är att följa några enkla tips:

1. Vik in röret av silikon med tejp för att förhindra att det expanderar med trycket från silikonpistolen. Tejpen hjälper också till med precisionen.

2. skär en fin ren vinkel på röret, ca 30 grader och se till att du använder ett vass blad eftersom eventuella trasiga kanter kommer att reflekteras i din silikon. Skär inte änden för stor eftersom okontrollerbara översvämningar av silikon kommer att komma ut och skapa en röra.

3. Ta lite vatten i en gammal kopp eller liknande och lägg det bredvid det område du ska göra. Denna kopp ska användas för att doppa fingret in för att släta ut silikonet, efter applicering, använd inte spott eftersom  bakterier från munnen får mögel att växa lättare på det färdiga silikonet. Ha också lite hushållspapper eller en ren ny trasa till hands för att rengöra överflödigt silikon från fingret / pistolen.

4. Se till att ytorna som du fogar är mycket rena och släta, tvål eller rester hindrar silikon från att fästa.

5. Placera dig så att du kan köra hela körningar utan att stoppa eller försöka gå längs samtidigt.

6. Tryck på pistolavtryckaren så att ett jämnt, konstant tryck silikon kommer ut, justera din färdhastighet så att en enhetlig linje går ner.

Kom ihåg att inte lägga ner för mycket silikon eftersom det sprids när du släpper ut det.

7. Beroende på vilken applikation / finish du behöver kan du antingen lämna en upphöjd fog eller doppa ett finger i vattnet och försiktigt dra fingret längs fogen för att skjuta den in i springan och skapa en slät fog. Ta bort överflödigt silikon från fingret med köksrulle / trasa innan du fortsätter.

Fogens sammansättning avgör hur elastiskt det är och hur snabbt det härdar. Universal tätningsmedel är ett bra val för allmän användning. För användning i badrummet eller andra våta utrymmen är det bästa valet ett mögelsäkert tätningsmedel. På så sätt undviker man att dem blir svarta över tid. Observera att vissa typer av silikontätningsmedel kan målas över, medan andra inte kan.

Fogning

Inte alla typer av fog är lämpliga för alla jobb. Exempelvis är akrylfog inte lämpligt för användning på glas, kakel och andra släta ytor, medan silikongummifog och teflonfog har bättre vidhäftning på bitumenytor och takmaterial. I vissa fall kan vidhäftningen förbättras genom att först applicera en grundfärg.

Måla över fog

De flesta silikontätningsmedel finns i vitt, grått, svart, brunt eller transparent. Du kan välja den färg som bäst matchar den underliggande ytan eller på annat sätt måla fogen i samma färg som ytan. Kontrollera först på förpackningen om fogen kan målas över. Om du tänker måla över fogen, kom ihåg att själva färgen inte är elastisk, så att den kan spricka senare om det finns någon rörelse i fogen.

Oxidation

Om fogen innehåller några sura komponenter kan oxidation ske på den underliggande ytan. Detta kan hända på speglar, sten- och marmorplattor, aluminium eller koppar. Välj syrafri fog för att vara säker på att detta inte kommer att hända. Du kan enkelt kontrollera detta genom att lukta på patronens undersida.

Rengör ytan

Om du vill fylla en spricka i hörnet på en vägg måste du först ta bort allt löst material med en triangelskrapa eller en vass kniv. Rengör sedan gapet med en borste eller dammsugare. Du bör också ta bort eventuellt lim, fog eller oljerester med sprit eller avfettningsmedel.

Maskering

Om du vill ha det renaste möjliga resultatet och inte är säker på om du kan applicera tätningsmedlet i en helt rak linje, särskilt på svåråtkomliga platser, är det bäst att använda maskeringstejp. Applicera tejpen så att den täcker båda sidor av linjen som ska förseglas och ta sedan bort tejpen innan fogen är torr.

Gör fogen

Det bästa arbetsläget är att hålla fogpistolen i en vinkel på 45 ° och dra pistolen mot dig själv. För att applicera fogen snyggt måste du hitta rätt arbetshastighet. Om du rör dig för långsamt får du en ojämn, oregelbunden tätningsyta och slösar bort fogen i onödan.

Om du rör dig för snabbt kommer du inte att fylla gapet bra. När du når slutet av sömmen släpper du handtaget och trycker på knappen eller spaken på baksidan av fogpistolen. Detta frigör trycket så att flödet av tätningsmedel stoppar omedelbart. Om du inte gör det kommer tätningsmedlet att komma ut ur munstycket.

Efterbehandling

Efter att du har applicerat silikonfogen är det viktigt att ta några steg för att se till att du uppnår ett professionellt resultat. Här är några steg som du bör ta efter att du har applicerat silikonfogen:

 1. Ta bort maskeringstejp eller fogtejp: Om du har täckt av områden med maskeringstejp eller fogtejp, ta bort dessa försiktigt efter att du har applicerat silikonfogen. Var försiktig så att du inte skadar den nylagda silikonfogen när du tar bort tejpen.
 2. Jämna ut ytan: Om du märker att det finns några ojämnheter eller små högar av silikonfog på ytan, använd en silikonfogstjänst eller ditt finger för att jämna ut ytan. Detta kommer att skapa en jämn yta och ge ett mer professionellt utseende.
 3. Ta bort överflödig fog: Använd en fuktig trasa eller svamp för att ta bort eventuell överflödig silikonfog. Var försiktig så att du inte tar bort för mycket av fogmassan.
 4. Låt silikonfogen torka: Låt silikonfogen torka i minst 24 timmar innan du använder ytan eller utsätter den för vatten.
 5. Kontrollera ytan: När silikonfogen har torkat, kontrollera ytan noggrant för att se till att det inte finns några luckor eller sprickor i fogmassan. Om du upptäcker några problem, applicera mer silikonfog och jämna ut ytan igen.

Genom att ta dessa steg efter att du har applicerat silikonfogen, kommer du att uppnå ett professionellt resultat som kommer att hålla i många år. Det är också viktigt att komma ihåg att silikonfogen kan ta längre tid att torka på kalla eller fuktiga platser, så se till att du ger tillräckligt med tid för att silikonfogen ska torka ordentligt innan du använder ytan.

Avsluta fogen

Fukta fingret med lite tvålvatten i en skål eller handfat och jämna sedan ut sömmen. Tvålen förhindrar att silikontätningsmedlet fastnar vid fingret. Du kan också applicera lite tvålvatten med en vattenspray.

Ta bort alla återstående spår av tätningsmedel med tvålvattnet. När tätningsmedlet har torkat kan du ta bort det med en kniv och en hård svamp.

Vanliga frågor

Hur länge tar det för silikonfogen att torka?

Silikonfogen bör torka i minst 24 timmar innan du använder ytan eller utsätter den för vatten. Men torktiden kan variera beroende på temperatur, fuktighet och mängd av fogmassan som applicerats. Det kan ta längre tid för silikonfogen att torka på kalla eller fuktiga platser.

Kan jag måla över silikonfogen?

Det beror på vilken typ av silikonfog du har använt. Vissa silikonfogar är målbara medan andra inte är det. Läs alltid tillverkarens anvisningar för att se om silikonfogen kan målas över.

Hur tar jag bort gammal silikonfog?

Använd en fogborttagare för att ta bort gammal silikonfog. Följ tillverkarens anvisningar för att se till att du använder fogborttagaren på rätt sätt. Var försiktig så att du inte skadar ytan under borttagningen av den gamla fogmassan.

Varför spricker silikonfogen efter att den har torkat?

Silikonfogen kan spricka om den inte har applicerats korrekt eller om ytan inte var ordentligt förberedd före appliceringen. Se till att du följer stegen för att förbereda ytan och applicera silikonfogen noggrant och jämnt.

Kan jag använda silikonfog för att täta en läckande takränna?

Ja, silikonfog kan användas för att täta läckande takrännor. Se till att ytan är ren och torr innan du applicerar silikonfogen. Det är också viktigt att använda en högkvalitativ silikonfog som är utformad för utomhusbruk.

Genom att känna till dessa vanliga frågor och svar om silikonfogen, kommer du att vara bättre förberedd på att lägga silikonfogen på din yta och undvika vanliga problem som kan uppstå.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!