Latex VS Oljefärg: Vilket är Bäst för Fasaden?

För ett exteriört målningsjobb av din fasad som verkligen håller måste du börja med rätt färg. Men är latexfärg eller oljefärg bäst för att måla fasaden?

Ett nytt lager exteriörfärg gör underverk för utseendet på ett hem, vilket dramatiskt förbättrar dess utseende och samtidigt ger ett värdefullt skydd mot yttre element för ökad hållbarhet. Att välja den bästa färgen för målning av kan tyckas överväldigande med alla olika färgval på marknaden, men i denna artikel ska vi hjälpa dig med just detta.

Under de senaste åren har målarfärgstekniken avancerat snabbt. Inte enbart när det kommer till dess hållbarhet utan också motståndskraft mot mögel, mmossa och smuts, vilket är de fämsta hot som oftast undergräver livslängd för färg på fasader.

De vanligaste färgerna för målning av fasader är latexfärg och oljefärg – med latex som den generiska termen för alla icke-oljebaserade färger.

Tidigare var oljebaserade färger standard för exteriörprojekt. Tiderna har ändrats. Överlägsna prestandaegenskaper finns nu bland vattenbaserade produkter.

Latexbaserade ytterfärger

Det finns några verkliga fördelar med att använda vattenbaserad färg. Dessa inkluderar förbättrad vidhäftningsprestanda, mögelbeständighet och låga färgångor. En annan viktig fördel med vattenbaserade färger är att de förlänger mer eller mindre den externa målningssäsongen. Det brukade vara så att du inte kunde måla om temperaturen var under 10 grader. De dagarna är över. Förbättrade formulas möjliggör framgångsrik målning även på dagar så kalla som 1 grad.

Det finns ytterligare fördelar med vattenbaserad färg: kortare torrtid, bättre täckning och enklare rengöring.

Fördelar med latexfärg

Med latexfärg har utomhus hemmafixare mer flexibilitet när det gäller att måla, särskilt med möjlighet att applicera färgen på kallare dagar. Det är också mer bekvämt. Latexfärg är mer miljövänlig än oljebaserad färg.

Latexfärg gulnar inte med tiden och solen som oljebaserade färger kan göra. Det mer miljövänliga vattenbaserade alternativet är också mer allmänt tillgängligt och av en anledning. Sammanfattningsvis:

  • Latexfärg torkar snabbt, så det är lättare att applicera två lager på en dag.
  • Allt som krävs för att städa upp efter applicering av latexfärg är tvål och vatten.
  • Latexfärg har vanligtvis mindre lukt än oljebaserad färg.

Nackdelar med latex exteriörfärg

Det finns några nackdelar med att använda yttre latexfärg. Eftersom den är vattenbaserad täcker den vissa material på annat sätt än oljebaserade färger. När du målar trä kan latexfärgen orsaka svullnad i den utsträckning det kräver slipning innan nästa beläggning appliceras.

Det täcker inte eller håller inte nödvändigtvis på yttre ytor såväl som oljebaserad färg. Att måla över mörkare färger kan kräva ett andra lager. I allmänhet:

  • Latexfärg kan torka så snabbt i utomhusluften att borstmärken kan visa sig.
  • Att använda latexfärg kan få trä att svälla och täcker inte metall såväl som oljebaserade färger.
  • Latexfärg är ofta mindre hållbart under hårda utomhusförhållanden.

Oljebaserade ytterfärger

Vissa målare tror att oljebaserade färger ger en bättre finish. Men såvida inte ytan som ska målas är dålig (till exempel vittrad trä eller rostig metall) är en vattenbaserad färg det bästa alternativet för de flesta hemmafixare. Medan oljebaserade färger tenderar att gulna och bli spröda med tiden har vattenbaserade färger av hög kvalitet och ett jämnt och enhetligt utseende i flera år.

Fördelar med oljebaserad färg

Oljebaserade färger fungerade som favoritbeläggning inomhus och utomhus i hundratals år. Färgföretag fortsatte att förbättra sin effektivitet. I allmänhet håller oljebaserade färger bättre än vattenbaserade färger, så de täcker noggrant och håller längre. Oljebaserade färger kan:

  • Täcker mer effektivt i ett lager
  • Håll för områden med hög trafik och hårda utomhuselement

Nackdelar med oljebaserad färg

Med sina mindre hållbara ingredienser har oljebaserade färger sjunkit i popularitet under en tid. Även justeringar av färgformler har inte förbättrat dess egenskaper, vilket gör att oljebaserade färger på utsidan blir svårare att applicera och att vissa ljusare färger blir gula på kort tid.

Ytterligare överväganden

Innan du utför ett exteriörmålningsprojekt rekommenderas att du tar flera faktorer i beaktande. Vädret är det första du bör tänka på. Börja med att räkna ut rätt tid att måla. För bästa resultat är en lufttemperatur och yttemperatur på 10 grader idealisk.

Det är också viktigt att förbereda sig för projektet och använda färg av hög kvalitet.

Köp den mest högkvalitativa färgen du har råd med. Chansen är att den dyrare färgen kommer att hålla betydligt längre, vilket innebär att den dyrare produkten på lång sikt representerar ett mycket bättre värde.

Kan du måla oljebaserad färg över latexfärg?

Ja och nej. Du kan inte bara gå till en målad vägg och lägga till den nya latexfärgen ovanpå oljefärgen. Men med lite förberedelse kan du lägga till ett lager latexfärg över en oljebaserad målad yta. Detta innebär slipning för att hjälpa färgen att fästa, följt av djup rengöring och grundmålning.

Är oljebaserad färg bättre än latex för exteriör?

Nej, exteriör latexfärger vinner. Vattenbasen av latex verkar expandera och dra ihop sig med ytor. Oljebaserade färger är inte lika flexibla och detta kan visa sig i sprickor och blåsor som fångar fukt under färgen.

Är oljefärg mer hållbar än latex?

Sammantaget kan oljefärg hålla lite bättre och vara det traditionella valet för långvariga utomhusmålningsprojekt. Men latexfärg har förbättrats. Många vattenbaserade färger har nu tillsatt akryler som fungerar som bindemedel och hjälper färgen att hålla längre på de flesta fasader och utomhusytor.

En hög nivå av fasta ämnen i en latexfärg ökar hållbarheten i kvalitetsfärgprodukter.

Slutsats

Med akryl och andra tillsatser fungerar vattenbaserade färger bättre än tidigare år och erbjuder ett miljövänligt alternativ till oljebaserade färger. Många latexfärger erbjuder nu överlägsen prestanda för en mängd utomhusytor.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!