Lista Över 41 Olika Typer av Sågar – Förklarade!

Välkommen till vår omfattande guide om sågar! Att ha kunskap om olika typer av sågar är avgörande för alla hantverkare, entusiaster eller bara den som behöver ta itu med diverse sågprojekt. I denna artikel kommer vi att utforska och förklara en rad olika sågar, från klassiska handsågar till kraftfulla eldrivna varianter.

Vi tar med allt från sågar för fina snitt i trä till specialiserade sågar för metall, betong och andra material. Genom att bekanta dig med dessa sågtyper och deras specifika användningsområden kan du välja rätt verktyg för dina projekt och uppnå professionella resultat. Så, låt oss dyka in i världen av sågar och upptäcka deras unika egenskaper och funktioner!

Lista över olika typer av sågar

SågtypFörklaring
HandsågEn handsåg är en traditionell såg som används manuellt. Den har ett handtag och en tunn sågklinga för precisionsarbete.
BågsågEn bågsåg har en böjd ram med en sågklinga som spänns över ramen. Den används främst för att såga i trä.
SticksågEn sticksåg är en eldriven såg med en smal, kort sågklinga. Den används vanligtvis för kurvsågning och andra precisionsarbeten i trä eller plast.
CirkelsågEn cirkelsåg, ibland kallad bordscirkelsåg, är en kraftfull såg med en roterande cirkulär klinga. Den används för att såga i trä, plywood, eller andra material beroende på klingtyp.
BandsågEn bandsåg har en kontinuerligt roterande sågklinga som sitter på ett band. Den används för att såga i trä, metall eller plast och är vanligtvis användbar för kurvsågning.
TigersågEn tigersåg är en kraftfull såg som används för grovt arbete. Den har en lång sågklinga som rör sig fram och tillbaka och kan såga genom olika material, inklusive trä och metall.
Kap- och gersågEn kap- och gersåg, eller avkortningssåg, är en elektrisk såg som används för att göra kapning och geringssnitt i trä eller plast. Den kan justeras för att göra sneda snitt.
KedjesågEn kedjesåg är en bensindriven eller eldriven såg som används för att fälla träd eller för att såga stora stockar och trästycken. Den har en kedja med tänder som snurrar runt.
ÅtersågEn återsåg, även känd som reciproksåg, är en kraftfull såg som använder en fram-och-tillbaka-rörelse för att såga genom olika material, inklusive trä, metall och plast.
BordsågEn bordsåg är en stationär såg som är monterad på en arbetsbänk eller ett bord. Den används för att göra raka snitt och kan utrustas med olika typer av sågklingor för olika ändamål.
JapansågEn japansåg är en handsåg med en tunn och böjd klinga som är skarp på ena sidan. Den används traditionellt i träbearbetning och kan göra mycket precisionsarbete.
MotorsågEn motorsåg är en bensindriven eller eldriven såg med en kraftfull motor och ett svärd med en kedja. Den används främst för att fälla träd eller för att såga stora stockar och timmer.
SänksågEn sänksåg är en elektrisk såg som är monterad på en skena eller en bas. Den används för att göra precisa snitt och kan justeras för att såga i olika vinklar och djup.
FogsågEn fogsåg är en specialiserad såg som används för att göra snäva snitt i trä. Den kan justeras för att göra snitt i olika vinklar och används ofta vid snickeriarbeten.
FilsågEn filsåg är en handsåg med en smal, tunn klinga med små tänder. Den används för fina snitt och filar och är vanligtvis användbar vid metallbearbetning eller precisionsarbete.
GipssågEn gipssåg är en såg med en kraftig, tandad klinga som används för att såga igenom gipsmaterial. Den kan ha olika längder och används vanligtvis vid installation av gipsväggar.
MetallsågEn metallsåg är en specialiserad såg som används för att såga i metall. Den har en tandad klinga och kan vara manuell eller eldriven, beroende på storlek och användningsområde.
MursågEn mursåg är en specialiserad såg som används för att såga i murverk och betong. Den har en diamantbestruken klinga och är vanligtvis eldriven för att klara av hårda material.
RundsågEn rundsåg, även känd som cirkelsåg, är en elektrisk såg med en rund klinga. Den används för att såga i trä, plywood eller andra material beroende på klingtyp och inställningar.
SabotsågEn sabotsåg är en elektrisk såg med en böjd klinga och tandad på ovansidan. Den används för att såga i trä eller metall, vanligtvis för att göra kurvsågning eller såga i trånga utrymmen.
StångsågEn stångsåg är en manuell såg med en smal, flexibel klinga som är monterad på en böjd stång. Den används för precisionsarbete i trä, metall eller plast, särskilt vid kurvsågning.
TvillingsågEn tvillingsåg är en eldriven såg med två parallella sågklingor som rör sig fram och tillbaka. Den används för snabbare sågning av trä eller metall, och ger effektivt dubbla snitt.
VajersågEn vajersåg är en såg där sågklingan är en tät stålvajer som roterar på ett hjul. Den används för att såga genom olika material, inklusive trä, metall, ben och plast.
VedsågEn vedsåg är en handsåg med en kraftig klinga som används för att kapa ved och andra grova trästycken. Den är vanligtvis robust och har tänder som är utformade för snabb sågning.
FogsvansEn fogsvans är en handsåg med en kort, böjd klinga som används för precisionsarbete vid snickerier. Den används vanligtvis för att göra snäva och konturerade snitt i trämaterial.
RyggsågEn ryggsåg är en handsåg med en kraftig, tandad klinga som är monterad på en metallram. Den används för grov sågning av trä och är vanligtvis utformad för att såga snabbt och effektivt.
BågfilEn bågfil är en manuell såg där sågklingan är monterad på en böjd båge. Den används för att såga i metall, plast eller trä och ger en stabil plattform för att göra längre snitt.
FanérsågEn fanérsåg är en finbladig såg som används för att skära genom fanérskivor och andra tunna material. Den har fina tänder och är utformad för att ge en ren och exakt snittyta.
GrensågEn grensåg, även känd som grenkapare, är en specialiserad såg som används för att såga grenar och mindre träd. Den har en böjd klinga och är utformad för att vara lätt att hantera.
MultiverktygEtt multiverktyg är ett verktyg som kan användas för olika ändamål, inklusive sågning. Det har en oscillerande rörelse och kan utrustas med olika sågblad för att passa olika material.
RöjsågEn röjsåg är en kraftfull såg med en roterande sågklinga som är monterad på en lång stång. Den används främst för att rensa upp vegetation och ogräs på svåråtkomliga platser.
MetallkapsågEn metallkapsåg, även känd som kapklinga, är en eldriven såg med en cirkulär klinga som används för att såga i metall. Den är vanligtvis monterad på en bänk eller i en stationär enhet.
AlligatorsågEn alligatorsåg är en kraftfull elektrisk såg som används för att såga igenom tjocka material, inklusive metallrör och trälister. Den har en kraftig käftliknande design för effektiv sågning.
RadialarmsågEn radialarmsåg är en stationär såg som har en arm som sträcker sig över ett bord. Den kan justeras för att göra kors-, längs- och vinkelsnitt och används ofta för stora trästycken.
DiamantsågEn diamantsåg är en specialiserad såg med en klinga som är täckt med diamanter. Den används för att såga i hårda material som betong, sten, kakel och keramik för att ge rena snitt.
HålsågEn hålsåg är en såg med en cylindrisk klinga som används för att skära hål i olika material, inklusive trä, metall, gips och plast. Den monteras vanligtvis på en borr eller en sågmaskin.
LövsågEn lövsåg, även känd som båglövsåg, är en handsåg med en tunn, smal klinga som är utformad för detaljerad kurvsågning och precisionsarbete i trä och plast.
TimmersvansEn timmersvans, även känd som timglövsåg, är en handsåg med en lång, böjd klinga som används för grova snitt och timglarbeten i trä, vanligtvis vid bygg- och snickeriarbeten.
StocksågEn stocksåg är en elektrisk såg med en lång sågklinga som används för att såga igenom tjocka stockar och trästycken. Den är vanligtvis robust och kraftfull för att klara av grovt arbete.
GradsågEn gradsåg, även kallad mitersåg, är en elektrisk såg som används för att göra precisionsgärsnitt och raka snitt i trä, plast eller metall. Den kan justeras för olika vinklar och lutningar.
BetongsågEn betongsåg är en specialiserad såg med en diamantbestruken klinga som används för att såga i betong och andra hårda material. Den kan vara eldriven eller bensindriven beroende på storlek.
KontursågEn kontursåg är en såg med en smal, böjd klinga som används för att göra detaljerade och kurviga snitt i trä, metall eller plast. Den är vanligtvis manuell och ger bra kontroll över snittet.
MetallbandsågEn metallbandsåg är en stationär såg med en kontinuerligt roterande sågklinga som är monterad på ett band. Den används för att såga i metall och kan ge exakta och raka snitt.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!