Ljudisolera Väggar – Så Gör Du!

Om du bygger ett nytt hem eller bygger om ditt hus är ljudisolering av väggar ett stort mervärde att göra för ditt hem.

Dina ljudisolerade väggar kommer att förbättra din vardagliga hemupplevelse. Rum som tidigare var källor till irriterande ljud kan isoleras och rum som borde vara en avkopplande tillflyktsort kommer att uppfylla sin fulla potential.

Väggljudisolering behöver inte vara ett dyrt projekt, men det kan vara extremt värdefullt för ett hem.

Om du gör projektet på egen hand, gör din research noggrant och förstå produkterna och ljudisoleringsgrunderna. Genom att följa dessa steg och använda rekommenderade ljudisoleringsmaterial kan du uppnå tilltalande resultat utan att spränga din budget.

1. Förbered väggen

Till att börja med vill du rensa ut väggarna inuti. Om du bygger om ett rum måste du ta ner den gamla gipsväggen och ta bort den gamla isoleringen om det fanns någon. Du behöver bara göra detta i rummet du försöker isolera. Om du bygger i en källare eller har ett nybygge har dina väggar troligtvis redan öppna väggar.

När du gör detta vill du notera platsen för eventuella elleluttag, ledningar, rör eller andra hinder. Du måste montera isoleringen runt dessa föremål i nästa steg.

2. Välj ljudisoleringsmaterial

Det här är ett av de viktigaste stegen. Du vill välja en ljudisolering av hög kvalitet för att fylla väggarna. Det är viktigt att hitta isolering som har goda ljudisoleringsegenskaper.

3. Installera isoleringen

Nu när du har alla dina material och väggarna är förberedda är det dags att fylla hålen med isolering. Isoleringen är utformad för att pressas tätt mellan reglarna för att inte lämna några luftutrymmen. Luftspalter är platser som släpper igenom ljud och försvagar dina ljudisolerade väggars totala prestanda.

När du stöter på hinder som eluttag eller ledningar, använd en kniv eller annan tandad kantverktygskniv för att skapa anpassade utskärningar.

Att skapa utskärningar som passar bra kan kräva lite träning. Men oroa dig inte, för om du får ett utrymme kan du täta upp det i nästa steg.

För ledningar och rör är det bäst att mäta två gånger och skära ett litet v-skår för att få en perfekt passform över de runda föremålen.

4. Försegla luftutrymmen

Därefter vill du försiktigt gå över hela väggen och leta efter eventuella luftspalter. När du hittar utrymmen i isoleringen, till exempel runt ett eluttag, bör du applicera grönt limtätningsmedel för att täta upp det.

Kontrollera kanterna på isoleringen och fyll i tätningsmedel överallt där det finns utrymme. Genom att fylla dessa luftspalter tar du bort ljudöverföringsvägar där oönskat ljud kan läcka in eller läcka ut ur rummet genom väggarna.

5. Sätt upp ny gips

Du har flera alternativ i det här steget beroende på din budget och hur långt du vill gå i dina ljudisoleringsinsatser.

Först kan du helt enkelt sätta upp standardgipsskivorna igen, men kom ihåg att ditt slutresultat kanske inte minskar ljudet så dramatiskt som du hade hoppats på.

För det andra kan du applicera ett lager av ljudisolerande lim eller liknande ovanpå det första gipsskiktet och smörja in ett andra lager över föreningen. Föreningen verkar som ett dämpande medel mellan de två skikten.

En annan smart lösning för att ytterligare ljudisolera väggar är att köpa speciellt konstruerade ljudisolerande gips. Dessa är kompositplåtar, vanligtvis sammansatta av yttre lager av gips klämda över plåt, massbelastad vinyl eller andra täta material. Dessa är väldigt effektiva i att motverka ljud ellan väggarna.

En annan populär metod är att installera båda spånskivor eller playwood och gipsskivor. Detta gör väggen tjockare och betydligt mer motståndskraftig mot ljud och dramatiskt förbättrar väggarnas ljudisolerande egenskaper.

6. Avslutande detaljer

Nu måste du gå runt basen på det gips som du just installerat och applicera en fog eller spackel. Applicera runt de små mellanrummen mellan dörr- och fönsterramar. Fogen är något flexibelt och hjälper till att stoppa ljudet från att passera melln väggarna.

Allt som återstår nu är att göra ett noggrant arbete med tejpning, spackling och målning av dina nya ljudisolerade väggar!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!