Så Löser du Stopp i Avloppet – Komplett Guide [Igensatt Avlopp Tips]

Oavsett var det händer är ett igensatt avlopp ett problem. Det är dock ett problem som ofta uppstår för alla husägare någon gång.

Lyckligtvis är lösningen ofta en enkel lösning som husägare kan slutföra själva. I denna artikel går vi igenom hur du kan lösa stopp i ditt avlopp på en rad olika tillvägagångssätt.

Säkerhetshänsyn

Även om rensning av avloppstäpp inte kräver några vassa verktyg eller farliga material, tänk på att avlopp ofta är fulla av bakterier. Det är en bra idé att alltid använda grundläggande säkerhetsutrustning, såsom gummihandskar och ögonskydd, för att förhindra kontakt med hud och ögon. Efter att ha rensat avloppet, se till att rengöra noggrant.

Var försiktig med gamla avlopp

Ett delvis stopp kan rensas genom att rensa ur avloppsröret. Äldre VVS kan skadas genom att använda hårda avloppskemikalier, så välj ett naturligt biologiskt nedbrytande avloppsrengöringsmedel eller använd den här hemlagade lösningen: häll en halv kopp bakpulver i avloppet och tillsätt sedan långsamt en kopp vit vinäger. Täck avloppet i fem minuter, skölj sedan med en liter kokande vatten.

Bästa Avloppsrensaren – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

När ska man använda en kolv

Vissa stopp kan lösas med en klassisk avloppsrensare. Se vårt urval av de bästa avloppsrensarna här. Nyckeln här är att skapa ett vakuum. Om du arbetar med diskbänken måste du klämma av diskmaskinens slang och täta avloppsöppningarna på andra delar som är kopplade. Om det är handfatet eller badkaret, täpp igen överflödesöppningen med en våt trasa. Med minst ett par centimeter vatten i badkaret. Tryck snabbt flera gånger med din vakuumpump och dra upp kraftigt i slutet för att flytta stoppet. Du kan behöva göra detta flera gånger.

När ska man prova alternativa verktyg

Om störningen inte rensar det igensatta avloppet, använd en skruv. Om ditt avloppsär blockerat kan du använda en klädhängare med en liten krokad ände upp. Du kan också lossa fällan under diskbänken med en rörmokarnyckel för att komma åt stoppet eller för att rädda allt du har tappat i avloppet. Du kan även använda de mer avancerade avloppsrensarna som du kan se här.

När du är klar sköljer du varmt vatten i en minut eller så för att se till att allt skräp som är kvar tvättas bort.

Så här tar du bort ett stopp genom att rengöra rören

Det U-formade röret som finns under nästan varje handfat är benäget för att samla skräp och skapa stopp. Att ta isär det för en rengöring då och då är förmodligen en bra idé ändå, men det kan vara särskilt användbart om avloppet är långsamt eller igentäppt. Många stopp uppstår när denna fälla fylls med hår, tvål eller annat skräp.

Böjen

Placera en hink under böjen. Lossa glidmuttrarna på vardera sidan av böjen med hjälp av en rörnyckel, så att du lossar röret. Vissa typer av böjar har muttrar som enkelt kan lossas för hand.

Häll allt vatten inuti böjen ner i en hink. Medan du bär gummihandskar, rengör böjen från håret eller annat skräp. Skura sedan insidan av röret med en liten borste, till exempel en gammal tandborste.

Sätt ihop röret igen

Flytta böjen så att ena änden glider över avloppets bakstycke, och den andra änden passar mot den vinklade flänsen på fällarmen. Skjut glidmuttrarna ner på beslagets gängor och dra sedan åt dem för hand. Ofta är det tillräckligt att dra åt hårt för hand. Eller så kan du använda ett verktyg för att dra åt muttrarna.

Kör vatten genom avloppet och leta efter läckor vid fällanslutningarna. Om det behövs, dra åt fogarna något mer med hjälp av kanallås.

Hur man tar bort en tömning med en avloppsrensare

En avloppsrensare är en bra investering för alla husägare. Med det här verktyget kan du rensa stopp som ligger bortom fixturens dräneringsfälla och nå långt in i rören

Att använda en avloppsrensare är en rörig operation, så ögonskydd och gummihandskar är ett måste för denna uppgift.

Det är ibland möjligt att köra en liten avloppsrensare direkt ner genom avloppsöppningen på ett handfat, dusch eller badkar, men den bättre strategin är vanligtvis att ta bort avloppsfällan och köra rensaren genom fällarmen och in i grenavloppet.

Mata in änden av ormkabeln i avloppsöppningen. Lås handtaget när du känner något motstånd, vrid sedan veven och tryck försiktigt framåt på kabeln. Normalt inträffar detta första motstånd när ormkabelns spets stöter på en böjning i avloppsröret; att vrida veven och utöva tryck kommer att skjuta kabeln förbi denna böj och vidare in i avloppet.

Applicera inte för mycket tryck vid denna tidpunkt, eftersom det är möjligt att böja kabeln helt runt så att spetsen börjar komma tillbaka mot avloppsöppningen. När du känner att kabelns spets når ett fast hinder har den förmodligen nått själva stoppet.

Bakpulver, vinäger och andra köksingredienser för igensatta avlopp

Många känner till bakpulver och vinägertricket. Häll helt enkelt lite varmt vatten i ditt täppta avlopp och följ upp det med lika delar natron och ättika (bakpulver först), täck avloppet med en plugg om du har en, låt det stå i 20-30 minuter och följ sedan upp det med mer varmt vatten för att rensa stoppet. Tanken är att den kemiska reaktionen kommer att applicera tryck och frätande verkan på hindret, bryta ner det och rensa röret. Vissa experter menar dock att trycket som skapas inte påverkar hindret eftersom det går genom det öppna avloppet. De tror att det varma vattnet är den enda ingrediensen som verkar på stoppet. Som sagt, de tror också att det är bäst att undvika bakpulver i metallrör eftersom det kan korrodera ytan. Så använd ditt bästa omdöme.

Liknande metoder inkluderar

Bakpulver och salt– Häll lika delar av varje i avloppet, låt det stå i 20-30 minuter och följ sedan upp det med varmt vatten.
Vinäger, salt och citron – Blanda lika delar salt och vinäger i en skål, tillsätt en halv del citronsaft och häll sedan blandningen i avloppet. Låt det stå i 20-30 minuter och följ sedan upp det med varmt vatten.
Salt & varmt vatten– Häll minst en halv kopp salt än varmt vatten i avloppet, låt det sitta i 20-30 minuter och följ sedan upp med mer varmt vatten.

Salt används för att rensa avlopp för sina slipande och antiseptiska egenskaper, skrubba dina rör och absorbera bakterier.

Kom ihåg att kokande vatten kan smälta plaströr.

Förebygg stopp i avlopp

Det är en satt att hantera akuta stopp, men en annan viktig del är att förebygga att det sker.

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att undvika igensatta avlopp:

  • Kassera fett och olja på rätt sätt. Fett fångar upp matpartiklar och skräp, vilket skapar en blockering. Därför är det viktigt att vara försiktig när du kastar fett och olja i diskbänken. Hitta alternativa metoder när det är möjligt, och när du måste tappa små mängder fett i avloppet, kör alltid varmt vatten.
  • Förvara kaffesump och matrester ur avloppet. Även om ett litet stycke här och där kan verka ofarligt, är det bäst att hålla alla matrester ur avloppet. Detta gäller särskilt för kaffegryn, eftersom de klumpar sig samman i vatten och kan byggas upp i dina avlopp med tiden. Använd en sil för att fånga upp matbitar och skräp som ska läggas i papperskorgen.
  • Använd avloppsskydd när det är möjligt. I badrummet, använd ett avloppsskydd eller sil för att fånga så mycket hår som möjligt. Rengör de synliga områdena i avloppsöppningarna ofta när du ser att skräp har börjat samlas. Du kan också köpa en kran med lågt flöde för att spara energi i badrummet.
  • Rengör dina diskbänkar regelbundet. Även något så enkelt som att hälla några koppar varmt vatten i dina avlopp varje vecka kan hjälpa till att förhindra stopp i avloppet. Du kan också göra djuprengöring av dina avlopp till en del av remgöringrutinen.

De flesta av oss kan inte åtgärda alla problem som uppstår i våra hem – som översvämningar från korroderade vattenledningar eller en trasig vattenledning – men även att lära sig hur man regelbundet rensar ett avlopp kan spara tid och pengar på mer omfattande åtgärder och dyra rörmokaravgifter.

Dessutom lämnar stående vatten avlagringar på diskbänkens sidor, vilket kräver mer vatten att rengöra, som inte rinner ut helt och lämnar färska avlagringar och cykeln fortsätter. När du åtgärdar igensatta avlopp i ditt hem hjälper det till att minska din totala vattenförbrukning och kan sänka din kostnad.

Det finns också miljöfördelar med regelbunden avloppsrengöring. Mindre vattenförbrukning betyder mindre energi som används vid vattenrening, så om din kraft kommer från fossila bränslen är det mindre kol som släpps ut i atmosfären. Dessutom hjälper inte bara vår planet utan även din VVS att använda miljövänliga rengöringsmedel som kan skadas av kraftfulla kemiska avloppsrenare.

Om du inte ser en förbättring av dräneringen efter allt detta, och särskilt om mer än ett avlopp är täppt i ditt hus bör du rådfråga en rörmokare.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!