Så Löser du Stopp i Avloppet – Komplett Guide [Igensatt Avlopp Tips]

Stopp i avloppet är ett vanligt problem som kan orsaka obehagliga situationer i hemmet. Det kan leda till långsam dränering eller till och med avlopp som inte fungerar alls. Dessutom kan det orsaka luktproblem och i värsta fall, översvämningar som kan skada hemmet. Att ringa en professionell rörmokare för att lösa problemet kan vara dyrt och tidskrävande, men det finns många sätt att lösa stopp i avloppet på egen hand. I denna artikel kommer vi att ge dig en enkel guide för att lösa stopp i avloppet på egen hand.

Lyckligtvis är lösningen ofta en enkel lösning som husägare kan slutföra själva. I denna artikel går vi igenom hur du kan lösa stopp i ditt avlopp på en rad olika tillvägagångssätt.

Identifiera problemet

Innan du kan lösa stoppet i avloppet är det viktigt att först identifiera problemet. Det finns flera symtom som indikerar att det finns ett stopp i avloppet. Det vanligaste symtomet är att vatten i avloppet rinner långsamt eller inte alls. Andra indikatorer kan vara att det hörs konstiga ljud i rören eller att vattnet stiger i toaletten eller i handfatet.

För att lokalisera var stoppet sitter i rörsystemet, kan du använda en avloppsrensare för att känna var det blockerade området är. En avloppsrensare är en flexibel ståltråd med en borrliknande spets i slutet som används för att manövrera runt i rören och fånga upp eventuella stopp eller blockerade områden. Du kan också prova att använda en slang med en kamera för att undersöka rörsystemet.

Ett annat sätt att identifiera var stoppet sitter i avloppet är att kolla om flera avlopp är blockerade samtidigt. Om flera avlopp i huset är blockerade samtidigt, kan stoppet sitta längre ner i rörsystemet, till exempel i huvudavloppet eller i avloppssystemet utanför huset. I detta fall kan det vara bäst att kontakta en professionell rörmokare för att lösa problemet.

Att identifiera problemet med stopp i avloppet är det första steget för att lösa det. Genom att använda en avloppsrensare, en slang med kamera eller genom att kontrollera flera avlopp kan du lokalisera var stoppet sitter i rörsystemet och bestämma vilken åtgärd som behövs för att åtgärda det.

Säkerhetshänsyn

Även om rensning av avloppstäpp inte kräver några vassa verktyg eller farliga material, tänk på att avlopp ofta är fulla av bakterier. Det är en bra idé att alltid använda grundläggande säkerhetsutrustning, såsom gummihandskar och ögonskydd, för att förhindra kontakt med hud och ögon. Efter att ha rensat avloppet, se till att rengöra noggrant.

Var försiktig med gamla avlopp

Ett delvis stopp kan rensas genom att rensa ur avloppsröret. Äldre VVS kan skadas genom att använda hårda avloppskemikalier, så välj ett naturligt biologiskt nedbrytande avloppsrengöringsmedel eller använd den här hemlagade lösningen: häll en halv kopp bakpulver i avloppet och tillsätt sedan långsamt en kopp vit vinäger. Täck avloppet i fem minuter, skölj sedan med en liter kokande vatten.

Kika in listan på bästa avloppsrensarna här!

Använda en avloppsrensare

En avloppsrensare är ett effektivt verktyg för att lösa stopp i avloppet. För att använda en avloppsrensare behöver du först ta bort eventuella vattenlås eller avloppsstopp som täcker rörets öppning. Sätt in spetsen på avloppsrensaren i öppningen och försök sedan försiktigt att manövrera den längre in i röret. Om du känner motstånd när du försöker röra avloppsrensaren längre in i röret kan det vara ett tecken på att du har hittat blockeringen.

Försök att manövrera avloppsrensaren så att du kan ta bort stoppet. Detta kan göras genom att försiktigt rotera avloppsrensaren fram och tillbaka, eller genom att trycka på den med en stötande rörelse. Var dock försiktig så att du inte skadar röret eller orsakar ytterligare problem.

När du har tagit bort stoppet, dra ut avloppsrensaren från röret och spola sedan röret med varmt vatten för att rengöra eventuella rester. Det är också viktigt att rengöra avloppsrensaren efter användning för att undvika att bakterier och smuts samlas på den.

Användning av en avloppsrensare är en enkel och effektiv metod för att lösa stopp i avloppet. Det är dock viktigt att vara försiktig och att använda avloppsrensaren på rätt sätt för att undvika skador på röret eller andra problem.

När ska man använda en avloppsrensare?

Vissa stopp kan lösas med en klassisk avloppsrensare. Se vårt urval av de bästa avloppsrensarna här. Nyckeln här är att skapa ett vakuum. Om du arbetar med diskbänken måste du klämma av diskmaskinens slang och täta avloppsöppningarna på andra delar som är kopplade. Om det är handfatet eller badkaret, täpp igen överflödesöppningen med en våt trasa. Med minst ett par centimeter vatten i badkaret. Tryck snabbt flera gånger med din vakuumpump och dra upp kraftigt i slutet för att flytta stoppet. Du kan behöva göra detta flera gånger.

Använda en kemisk avloppsrensare

En kemisk avloppsrensare kan vara ett alternativ till en avloppsrensare för att lösa stopp i avloppet. Kemiska avloppsrensare innehåller starka kemikalier som löser upp stoppet i avloppet. Det är viktigt att välja en kemisk avloppsrensare som är säker att använda med rörsystemet i ditt hem, så läs noga på produkten för att försäkra dig om att det är lämpligt för ditt specifika fall.

För att använda en kemisk avloppsrensare bör du först se till att det inte finns något vatten kvar i avloppet. Häll sedan den rekommenderade mängden avloppsrensare i avloppet och låt den verka enligt instruktionerna på förpackningen. Efter en viss tid kan du spola avloppet med varmt vatten för att rengöra eventuella rester.

Det är viktigt att följa instruktionerna för avloppsrensaren noggrant för att undvika eventuella hälsorisker eller skador på rörsystemet. Var försiktig och använd handskar när du hanterar kemikalier.

Att använda en kemisk avloppsrensare kan vara en enkel och snabb lösning på stopp i avloppet, men det är viktigt att vara medveten om eventuella hälsorisker eller miljöpåverkan. Kemiska avloppsrensare kan också skada rörsystemet om de används felaktigt, så se till att följa instruktionerna noggrant och använda en lämplig produkt för ditt specifika rörsystem.

Rengöra avloppsröret manuellt

Att rengöra avloppsröret manuellt kan vara en effektiv metod för att lösa stopp i avloppet. För att göra detta bör du först ta bort eventuella vattenlås eller avloppsstopp som täcker rörets öppning. Använd sedan en rörborste eller en böjd tråd för att rengöra insidan av röret. Se till att vara försiktig och undvik att orsaka skador på rörsystemet.

Om blockeringen sitter längre ner i röret kan du försöka använda en slang med högt tryck för att spola bort blockeringen. Detta kan göras med hjälp av en högtryckstvätt eller en slang med högt tryck. Försök att rikta strålen mot blockeringen för att bryta upp den och spola sedan avloppsröret med varmt vatten för att rengöra eventuella rester.

En annan manuell metod för att rengöra avloppsröret är att använda en vakuumpump för att suga upp blockeringen. Detta kan vara en effektiv metod om blockeringen är löst och kan sugas upp. Var dock försiktig när du använder vakuumpumpen och se till att följa tillverkarens instruktioner noggrant.

Att rengöra avloppsröret manuellt kan vara en effektiv metod för att lösa stopp i avloppet. Det är dock viktigt att vara försiktig och att undvika att orsaka skador på rörsystemet. Se till att använda rätt verktyg och att följa instruktionerna noggrant för att undvika eventuella problem.

När ska man prova alternativa verktyg?

Om störningen inte rensar det igensatta avloppet, använd en skruv. Om ditt avloppsär blockerat kan du använda en klädhängare med en liten krokad ände upp. Du kan också lossa fällan under diskbänken med en rörmokarnyckel för att komma åt stoppet eller för att rädda allt du har tappat i avloppet. Du kan även använda de mer avancerade avloppsrensarna som du kan se här.

När du är klar sköljer du varmt vatten i en minut eller så för att se till att allt skräp som är kvar tvättas bort.

Så här tar du bort ett stopp genom att rengöra rören

Det U-formade röret som finns under nästan varje handfat är benäget för att samla skräp och skapa stopp. Att ta isär det för en rengöring då och då är förmodligen en bra idé ändå, men det kan vara särskilt användbart om avloppet är långsamt eller igentäppt. Många stopp uppstår när denna fälla fylls med hår, tvål eller annat skräp.

Böjen

Placera en hink under böjen. Lossa glidmuttrarna på vardera sidan av böjen med hjälp av en rörnyckel, så att du lossar röret. Vissa typer av böjar har muttrar som enkelt kan lossas för hand.

Häll allt vatten inuti böjen ner i en hink. Medan du bär gummihandskar, rengör böjen från håret eller annat skräp. Skura sedan insidan av röret med en liten borste, till exempel en gammal tandborste.

Sätt ihop röret igen

Flytta böjen så att ena änden glider över avloppets bakstycke, och den andra änden passar mot den vinklade flänsen på fällarmen. Skjut glidmuttrarna ner på beslagets gängor och dra sedan åt dem för hand. Ofta är det tillräckligt att dra åt hårt för hand. Eller så kan du använda ett verktyg för att dra åt muttrarna.

Kör vatten genom avloppet och leta efter läckor vid fällanslutningarna. Om det behövs, dra åt fogarna något mer med hjälp av kanallås.

Hur man tar bort ett stopp i rör med en avloppsrensare

En avloppsrensare är en bra investering för alla husägare. Med det här verktyget kan du rensa stopp som ligger bortom fixturens dräneringsfälla och nå långt in i rören

Att använda en avloppsrensare är en rörig operation, så ögonskydd och gummihandskar är ett måste för denna uppgift.

Det är ibland möjligt att köra en liten avloppsrensare direkt ner genom avloppsöppningen på ett handfat, dusch eller badkar, men den bättre strategin är vanligtvis att ta bort avloppsfällan och köra rensaren genom fällarmen och in i grenavloppet.

Mata in änden av ormkabeln i avloppsöppningen. Lås handtaget när du känner något motstånd, vrid sedan veven och tryck försiktigt framåt på kabeln. Normalt inträffar detta första motstånd när ormkabelns spets stöter på en böjning i avloppsröret; att vrida veven och utöva tryck kommer att skjuta kabeln förbi denna böj och vidare in i avloppet.

Applicera inte för mycket tryck vid denna tidpunkt, eftersom det är möjligt att böja kabeln helt runt så att spetsen börjar komma tillbaka mot avloppsöppningen. När du känner att kabelns spets når ett fast hinder har den förmodligen nått själva stoppet.

Bakpulver, vinäger och andra köksingredienser för igensatta avlopp

Många känner till bakpulver och vinägertricket. Häll helt enkelt lite varmt vatten i ditt täppta avlopp och följ upp det med lika delar natron och ättika (bakpulver först), täck avloppet med en plugg om du har en, låt det stå i 20-30 minuter och följ sedan upp det med mer varmt vatten för att rensa stoppet. Tanken är att den kemiska reaktionen kommer att applicera tryck och frätande verkan på hindret, bryta ner det och rensa röret. Vissa experter menar dock att trycket som skapas inte påverkar hindret eftersom det går genom det öppna avloppet. De tror att det varma vattnet är den enda ingrediensen som verkar på stoppet. Som sagt, de tror också att det är bäst att undvika bakpulver i metallrör eftersom det kan korrodera ytan. Så använd ditt bästa omdöme.

Liknande metoder inkluderar

 • Bakpulver och salt– Häll lika delar av varje i avloppet, låt det stå i 20-30 minuter och följ sedan upp det med varmt vatten.
 • Vinäger, salt och citron – Blanda lika delar salt och vinäger i en skål, tillsätt en halv del citronsaft och häll sedan blandningen i avloppet. Låt det stå i 20-30 minuter och följ sedan upp det med varmt vatten.
 • Salt & varmt vatten– Häll minst en halv kopp salt än varmt vatten i avloppet, låt det sitta i 20-30 minuter och följ sedan upp med mer varmt vatten.

Salt används för att rensa avlopp för sina slipande och antiseptiska egenskaper, skrubba dina rör och absorbera bakterier.

Kom ihåg att kokande vatten kan smälta plaströr.

Förebygg stopp i avlopp

 

Det är viktigt att hantera akuta stopp, men en annan viktig del är att förebygga att det sker.

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att undvika igensatta avlopp:

 • Kassera fett och olja på rätt sätt. Fett fångar upp matpartiklar och skräp, vilket skapar en blockering. Därför är det viktigt att vara försiktig när du kastar fett och olja i diskbänken. Hitta alternativa metoder när det är möjligt, och när du måste tappa små mängder fett i avloppet, kör alltid varmt vatten.
 • Förvara kaffesump och matrester ur avloppet. Även om ett litet stycke här och där kan verka ofarligt, är det bäst att hålla alla matrester ur avloppet. Detta gäller särskilt för kaffegryn, eftersom de klumpar sig samman i vatten och kan byggas upp i dina avlopp med tiden. Använd en sil för att fånga upp matbitar och skräp som ska läggas i papperskorgen.
 • Använd avloppsskydd när det är möjligt. I badrummet, använd ett avloppsskydd eller sil för att fånga så mycket hår som möjligt. Rengör de synliga områdena i avloppsöppningarna ofta när du ser att skräp har börjat samlas. Du kan också köpa en kran med lågt flöde för att spara energi i badrummet.
 • Rengör dina diskbänkar regelbundet. Även något så enkelt som att hälla några koppar varmt vatten i dina avlopp varje vecka kan hjälpa till att förhindra stopp i avloppet. Du kan också göra djuprengöring av dina avlopp till en del av remgöringrutinen.
 • Skölj alltid avloppet med varmt vatten efter att du har använt det för att skölja bort eventuella rester som kan orsaka blockeringar.
 • Använd en avloppsrensare eller kemisk avloppsrensare regelbundet för att hålla rören rena och fria från blockeringar.
 • Undvik att hälla kemikalier som ammoniak eller syror i avloppet eftersom det kan skada rören.
 • Rengör regelbundet avloppet genom att använda en blandning av bikarbonat och vinäger. Häll en halv kopp bikarbonat i avloppet följt av en halv kopp vinäger och låt det verka i 10-15 minuter. Skölj sedan avloppet med varmt vatten för att rengöra eventuella rester.

De flesta av oss kan inte åtgärda alla problem som uppstår i våra hem – som översvämningar från korroderade vattenledningar eller en trasig vattenledning – men även att lära sig hur man regelbundet rensar ett avlopp kan spara tid och pengar på mer omfattande åtgärder och dyra rörmokaravgifter.

Dessutom lämnar stående vatten avlagringar på diskbänkens sidor, vilket kräver mer vatten att rengöra, som inte rinner ut helt och lämnar färska avlagringar och cykeln fortsätter. När du åtgärdar igensatta avlopp i ditt hem hjälper det till att minska din totala vattenförbrukning och kan sänka din kostnad.

Det finns också miljöfördelar med regelbunden avloppsrengöring. Mindre vattenförbrukning betyder mindre energi som används vid vattenrening, så om din kraft kommer från fossila bränslen är det mindre kol som släpps ut i atmosfären. Dessutom hjälper inte bara vår planet utan även din VVS att använda miljövänliga rengöringsmedel som kan skadas av kraftfulla kemiska avloppsrenare.

Om du inte ser en förbättring av dräneringen efter allt detta, och särskilt om mer än ett avlopp är täppt i ditt hus bör du rådfråga en rörmokare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!