Så Löser du en Knarrande Trappa [Så får du Bort knarr & Gnissel]

Knarrar din trappa varje gång du går i den?

En knarrande trappa är någonting som över tid kan bli väldigt störande. Men oavsett om din trappa är gjord i trä eller har en heltäckningsmatta ovanpå finns det flera lösningar på knarrande trappor.

Knarriga trappor är ett vanligt och vanligtvis bara irriterande problem. Den grundläggande orsaken är i allmänhet slitage på trappstegskomponenterna som får en träsektion att gnida mot en annan eller mot en metallspik eller skruv. Om din trappa knarrar är det klokt att fixa det innan det blir värre.

De flesta hemmafixarna kan ta sig an en gnisslande trappa på egen hand. Innan du sätter igång hjälper det dock att veta hur du ska gå till väga. Och det är precis det vi ska titta närmare på i denna artikel.

Först går du långsamt upp och ner för trappan och noterar alla knarriga steg. Markera de trappsteg som knarrar med en bit tejp eller en lapp. Stå därefter i mitten av varje knarrande steg. Vrid försiktigt från sida till sida och sedan framåt och bakåt. Försök att avgöra om ljudet kommer från baksidan, sidan eller slitbanans framsida, eftersom detta hjälper till att identifiera det troliga problemet. Som en grov tumregel indikerar gnissel från slitbanans framsida att det har lossnat från steget, medan gnissel från baksidan eller slitbanans sida betyder att det är löst vid fästet.

När du har bestämt platsen för gnisslet, överväg dessa fem sätt att stoppa det – eller åtminstone tysta det.

 

Fukta med smörjmedel

Ett av de enklaste sätten att dämpa knarr som kommer från slitbanans baksida eller sidor är genom att fylla sprickan mellan slitbanan och steget ovanför den med ett smörjmedel som grafit i pulverform eller kalk. Använd inte en oljebaserad produkt som kan förvränga trä, bli kladdigt med damm eller bli halt om det används för mycket.

Kila ett papper mot baksidan av slitbanan, häll lite pulver på papperet över hela trappans bredd och använd sedan fingret, en tätt vriden tygbit eller en stel pensel för att arbeta pulvret så djupt som möjligt i sprickan mellan slitbanan och stigaren. Även om detta faktiskt inte hindrar de två träbitarna från att gnugga ihop, tar pulvret bort friktion och stoppar därmed gnisslet.

Skruva ner slitbanorna

Om din trappa gnisslar framtill, dra åt kopplingen mellan slitbanan och steget med några skruvar; Börja med att borra tre jämnt fördelade pilothål tvärs över slitbanans framsida.

Borra sedan in de tre skruvarna och se till att sänka dem något under slitbanans yta. Att låta en skruv sticka upp från slitbanan är ett säkert sätt att skada någons fot. När skruvarna är på plats, använd lite lämpligt färgat träfyllmedel för att dölja skruvarna och fyll i de små fördjupningarna.

Spika fast

Om gnisslet kommer från baksidan eller sidan av slitbanan och du vill ha en mer permanent lösning än ett smörjmedel, spikar du slitbanan ordentligt med spikar. Börja med att göra två små pilothål på slitbanans sida nära väggen; de ska ha ett avstånd på cirka två centimeter från varandra och borras i motsatta 45 graders vinklar så att spikarna du sätter in nästa riktas bort från varandra.

Upprepa för att skapa ytterligare två små hål på slitbanans sida. Kör därefter spikarna i pilothålen och rikta dem i en 45-graders vinkel. Detta spänner slitbanan och genom att skapa en lätt klämma kan spikarna inte lätt dras ut med tiden. Se till att spikarna inte sticker upp ovanför träytan där de kan skada någons fot. Om så önskas, täck de reparerade fläckarna med en klick träfyllmedel för att dölja dem.

Fixa knarriga trappor underifrån

Många inre trappor tillåter inte enkel åtkomst till området under trappan, men om din gör det kan du tysta gnisslar därifrån för de starkaste resultaten. Du behöver tre små triangulära träkilar som kallas limblock för varje gnisslande steg. Om du inte kan hitta färdiga limblock i din lokala butik, gör dem själv genom att ta en två-tums träbit och skär den på mitten över diagonalen för att skapa två lika triangulära bitar.

Applicera trälim på de två kortare sidorna av varje limblock och tryck sedan fast blocken i rätt vinkel som skapas av mötet mellan basen och trappsteget. Placera ett block i mitten av steget och de andra två vid stegens motsatta kanter. Ge varje limblock en liten vick när du placerar det för att trycka ut eventuella luftbubblor.

När blocken är limmade på plats sätter du fast dem ytterligare genom att dra två skruvar i varje block: en skruv löper horisontellt in i steget och den andra skruven löper vertikalt i hållaren.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!