M3 Bygg tar sig an den storslagna renoveringen av Riddarholmens historiska gymnasiehus

En ny era väntar för de ikoniska Östra och Västra gymnasiehusen på Riddarholmen i Stockholm när M3 Bygg från Rotundagruppen påbörjar sin omfattande renovering. På uppdrag av Statens fastighetsverk kommer detta projekt bevara historiska skatter samtidigt som det möter framtidens behov.

I århundraden har Östra och Västra gymnasiehusen fungerat som monumentala landmärken på Riddarholmen. Deras tidlösa arkitektur och rika historia är en del av Stockholms själ. Nu, med M3 Bygg som ledande entreprenör, kommer dessa byggnader genomgå en respektfull renovering och anpassning som kommer att pågå från augusti 2023 till våren 2025.

“M3 Bygg är hedrade över att få vara en del av detta projekt och att arbeta tillsammans med Statens fastighetsverk för att föra Östra och Västra gymnasiehusen in i framtiden”, säger projektledaren Anders Svensson.

Dessa byggnader har en rik historia som sträcker sig tillbaka i tiden. Under Östra och Västra gymnasiehusen gömmer sig rester från det medeltida Gråbrödraklostret, och delar av klostret finns fortfarande bevarade. Man tror att klosterrummen, inklusive stjärnvalvet som tros vara dekorerat av den berömde kyrkomålaren Albertus Pictor från 1400-talet, kommer att bli höjdpunkter i den kommande renoveringen.

Under 1640-talet ägdes den östra längan av riksstallsmästaren Gustaf Adam Banér, och omfattande renoveringar genomfördes. Denna renovering gav byggnaden dess karakteristiska fasad och stucktak, som än idag imponerar besökare. Banér anses också ha varit ansvarig för att riva halva huset och skapa en gång mellan kyrkan och de gamla klosterbyggnaderna.

På 1730-talet var Östra gymnasiehuset hem för Hedvig Taube, kung Fredrik I:s mätress och Sveriges första mätress. Detta var en plats av historisk betydelse där kungaparet bodde medan de väntade på återuppbyggnaden av Stockholms slott efter en förödande brand 1697.

År 1821 flyttade Stockholms gymnasium in i lokalerna, och byggnaderna fick sitt namn Gymnasiehusen. Under mitten av 1800-talet förenades Östra och Västra gymnasiehusen med en imponerande gång som sträcker sig över Gymnasiegränd.

Renoveringsprojektet omfattar en omfattande uppsättning åtgärder, inklusive installation av nya system, hissar, fasadarbeten, takrenovering och förbättringar av ytskikten. Målet är att anpassa lokalerna för att möta de krav och förväntningar som framtiden för med sig, samtidigt som man respekterar och bevarar det historiska arvet.

Anders Svensson avslutar med att säga: “Vårt engagerade team av specialister kommer att arbeta hårt för att säkerställa att detta projekt blir en hyllning till Stockholms historia och samtidigt skapar en inspirerande miljö för kommande generationer att njuta av.”

M3 Bygg och Statens fastighetsverk ser fram emot att tillsammans forma en strålande framtid för Östra och Västra gymnasiehusen, som kommer att fortsätta att stå som symboler för Stockholms historia och kultur.

Foto: Holger.Ellgaard – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/…

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!