Måla Bakom en Toalett – Så Gör Du!

Ska du måla om badrummet? Dessa tekniker hjälper dig att applicera färg på det svåraste stället att nå med rollern – bakom toaletten – så att du kan uppnå professionellt resultat.

Det trånga utrymmet bakom toaletten är en svår del av badrummet att underhålla, vilket skapar en utmaning när det är dags för damm och en ännu större vid ommålning.

En toalett som inte ligger i jämnhöjd med väggen lämnar väldigt lite utrymme för att använda en pensel eller roller men bara tillräckligt för att det skulle märkas att lämna färgen oförändrad medan resten av rummet får en uppfräschning.

Lyckligtvis har hemmafixare två enkla alternativ för hur man målar bakom en toalett, och ingen av dem kräver att toan monteras isär och flyttas.

Alternativ 1: Täck din toalett med en papperskorg och täck golvet med droppdukar så att du kan arbeta utan rädsla för att spilla färg. Detta alternativ är perfekt när du målar om hela badrummet eller hela väggen där toaletten står.
Alternativ 2: Använd ett specialverktyg för att glida in i det trånga utrymmet bakom en toalett och måla. Använd den tillsammans med alternativ 1 för att säkerställa en komplett och felfritt färg eller bara som en ”snabb fix” för att korrigera missfärgning på väggen direkt bakom toaletten.

Se till att du väljer rätt grundfärg och färg innan du börjar. Badrummen är naturligtvis utsatt för mycket fukt och vatten, så ditt färgval bör göras för att klara detta. Tänk på en färg med antimikrobiella tillsatser eller en interiörfärg med halv- eller högblank yta – den här glansen stöter bort fukt bättre än matt färg. Och glöm inte att börja med en högkvalitativ, fuktbeständig grundfärg. Rätt grundfärg förhindrar flagning och vattenskador i flera år.

När du målar hela badrummet, förbered toaletten med en droppduk innan du börjar, men spara den faktiska målningen av det trånga utrymmet bakom toaletten till sist – det kräver den mest detaljerade uppmärksamheten.

Badrummen är ofta små, slutna utrymmen med dålig luftcirkulation. Material som duschdraperier och handdukar som behåller fukt håller dem också konstant fuktiga. För att öka badrumsventilationen och minimera färgtorkningstiden, ta bort duschdraperiet, golvmattan, badkaret och handdukarna. Om ditt badrum har fönster, se till att de är öppna. Kör ventilationsfläkten eller anslut en liten cirkulationsfläkt.

För att förhindra inandning av färgånga kan du också bära ansiktsmask.

 Damma och förbered området bakom toaletten

Avlägsna ansamling av damm och hår med ett milt rengöringsmedel (tvättmedel blandat med vatten i en sprayflaska fungerar väl ) och en svamp runt golvet, väggen och toalettytorna. Torka noggrant med frottéhanddukar.

Därefter täcker du golvet runt toaletten med en presenning eller plastfolie som är fäst med målartejp. Detta förhindrar att oavsiktligt fläckar från färg på golvet.

Täck sedan toaletten med ett extra stort plastöverdrag. Tejpa skyddet på plats runt toalettens bas och var särskilt uppmärksam på att linda rör eller bas som kan exponeras med målartejp.

Grundmåla och måla

Börja med en till två lager grundfärg för att säkerställa bästa färgvidhäftning. För att nå bakom toaletten och runt rören vill du göra följande:

Använd en smal färgroller för att applicera färg runt toalettformen så nära och bra du kan. Rulla på utsidan för att komma så nära den täckta toalettbehållaren som möjligt.

Byt till en bred pensel för att måla bakom toaletten. Täck försiktigt bara en sida av penseln med färg och håll den färgbelagda sidan i direkt kontakt med väggen när du når bakom toaletten. Applicera i små drag.

Använd en bred vinklad borste för detaljarbete runt rören.

Låt grundfärgen torka ordentligt innan du applicerar färg. (Torkningstiden beror på temperaturen och luftfuktigheten i ditt badrum, liksom den färg du väljer. Se burken för en beräknad torrtid mellan lager och före färg.

Rengör din pensel efter grundningen innan du tar ny färg på den. Följ samma tips för att applicera din färg. Efter den första färgen, vänta den tid som rekommenderas av tillverkaren (längre, om ditt badrum inte är särskilt ventilerat) så att väggen är helt torr innan du applicerar en topplack.

Ventilera badrummet och förbered sedan för färg

Fortsätt med att skapa bra badrumsventilation och en ren yta för bästa vidhäftning.

Applicera två lager grundfärg på detta sätt och lämna tiden mellan dem som rekommenderas av färgtillverkaren. Upprepa processen med två lager färg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!