Måla på Asfalt – Så Gör du! [Tips & Guide]

Att ha asfaltsläggare kan få ditt landskap att se tråkigt ut på grund av dess monotona färg. Lyckligtvis kan du sätta färg på din asfaltbeläggning genom att måla den. Men vilka typer av färg kan du använda? Oroa dig inte! Vi sökte efter svar och här är vad vi har för dig.

Vilka typer av asfaltfärg finns det?

Färg har svårt att fästa på asfalt på grund av dess natur. Det finns specialiserade färger som fungerar bättre på asfalt, baserat på vad du vill måla. Du kommer inte att slösa tid om du vet vilken typ av färg du ska använda för att måla på asfalt.

Är rengöring nödvändig innan man målar en asfaltyta?

Vid det här laget kan du fråga dig, är det nödvändigt att rengöra asfaltbeläggarens yta? Svaret är ja.

Du behöver rengöra ytan ordentligt eftersom asfalt är en biprodukt av olja och lämnar mycket rester. Att inte rengöra den först kan resultera i svarta fläckar och kan förvränga färgens nyans. Dessutom kan färger fästa bättre.

Hur man rengör asfaltytan innan man målar?

Så hur rengör du asfalt? Här är några steg du kan följa för att rengöra din asfalt noggrant:

Först måste du bära rätt personlig skyddsutrustning som behövs för jobbet. Detta inkluderar handskar, skyddsglasögon, regnstövlar och overaller. Kom ihåg att du måste hantera kemikalier vid rengöring av asfaltytor så det är bäst att skyddas från att komma i kontakt med dem.

Blanda sedan trinatriumfosfat (TSP) och vatten för att göra en lösning. Eftersom TSP är ganska effektivt för rengöring och fläckborttagning rekommenderas det starkt. Men när du har att göra med en mycket kraftfull kemikalie som TSP måste du vara extra försiktig och läsa instruktionerna i produktens förpackning.

Häll sedan långsamt din TSP och vattenlösning på asfaltytan. Rengör asfalten med en hårborste. Lägg extra ansträngning på att rengöra eller färga delar av asfalten som är mycket orena eller smutsiga.

Skölj sedan lösningen från ytan med en slang och skölj. TSP kan skada färgen om den inte tas bort ordentligt från ytan. Det är viktigt att notera att du inte bör använda en högtryckstvätt eftersom den bara kommer att fästa TSP:n på asfalten.

Eftersom du redan har sköljt lösningen med en slang, är det nu dags att tvätta ytan med en högtryckstvätt. Och slutligen, låt din asfalt torka.

Vad händer om du målar asfalt utan att rengöra ytan?

Som sagt är det viktigt att rengöra asfaltytan. Att måla sin asfalt utan att rengöra den är värdelöst. Smutsen och oljefläckarna från asfalten kan påverka färgen på din färg såväl som jämnheten i din applicering.

Dessutom håller färgen inte länge eftersom den inte penetrerade asfaltytan på grund av smutsen. Dessutom kommer sprickor och hål inte att fixas som kan påverka din asfaltfärg senare.

Vilka faktorer ska man tänka på innan man väljer vilken typ av färg som ska användas?

Innan du väljer vilken färgtyp du ska använda måste du först undersöka dessa faktorer:

  • Färg hållbarhet
  • Färgreflektivitet
  • Projektkostnad
  • Val av utrustning

Varför är reflektivitet relevant i asfaltmarkeringar?

Reflekteringsförmåga är avgörande för vägmarkeringar som påverkar säkerheten i ogynnsamma eller svaga väderförhållanden. Reflekterande trottoarfärg reflekterar ljus från bilstrålkastare, varnar förare och ökar synligheten för vägmarkörer. Skyltar och trafikfärg bör också uppfylla kraven på reflektionsförmåga.

Var uppmärksam på ditt projekts behov av reflektion innan du väljer ditt markeringsmaterial för trottoaren. Detta hjälper dig att välja rätt färgprodukt för att uppfylla dessa krav.

Hur påverkar miljöfaktorer ditt målningsprojekt?

Det kan inte förnekas att miljöfaktorer påverkar målningsprojekt, särskilt de som görs utomhus. Faktorer som temperatur, luftfuktighet, luftflöde och solljus kan påverka tidslinjen för ditt målningsprojekt.

Temperatur

Temperaturen är avgörande i ditt målningsprojekt eftersom det kan ha stor effekt på din målning. Om temperaturen är för hög är din färg benägen att delamineras. Om temperaturen är för låg tar färgen längre tid att torka.

Solljus

Solljus är också en faktor eftersom det ger värme till asfaltytan. Solljusets roll är avgörande eftersom det tillför värme till asfaltytan, vilket gör att den torkar snabbare. Så om det inte finns något solljus kan färg fortfarande torka men i långsammare takt.

Fuktighet

En annan faktor att titta på är luftfuktigheten. Ju högre luftfuktighet, desto långsammare torkar färgen. Detta beror på att fukten i miljön är hög, vilket gör det omöjligt för färgfukten att försvinna till luften.

Kom ihåg att om luftfuktigheten är 90 % bör färg inte appliceras eftersom luften är så mättad.

Luftflöde

Färgens torktid kan också påverkas av luftflödet eftersom det kan påverka luftfuktigheten. Om luftflödet finns, drivs mättad luft bort vilket ger plats för torr luft att uppta området. Så om luftfuktigheten är låg kan luften absorbera mer fukt vilket gör att färgen torkar snabbare.

När är bästa tiden att måla på asfalt?

Med tanke på ovan nämnda miljöfaktorer är sommaren den bästa tiden att måla asfalt.

Tänk på att vattenbaserade färger bör appliceras när temperaturen är minst 4 grader. Denna typ av färg är benägen att frysa så när de fryser förändras deras egenskaper och produkten skadas oåterkalleligt.

Hur lång tid tar det för färg att torka?

Vanligtvis tar vattenbaserade färger 1-3 timmar att torka vid beröring. Vänta sedan ytterligare fyra timmar för att börja applicera färg igen. Oljebaserade färger tar däremot 6-8 timmar att torka vid beröring. Återapplicering görs efter 24 timmar. Akrylfärger tar i allmänhet 4-6 timmar att torka.

Även om färgens torktid fortfarande beror på vissa förhållanden när den appliceras.

Hur lång härdningstid behövs innan man målar på asfalt?

För nya asfaltbeläggningar som läggs på sommaren när vädret är varmt behöver du vänta cirka 30 dagar för att det ska härda. Å andra sidan, om den placeras under den milda vädersäsongen går det snabbare.

Avslutning

Att välja vilken typ av färg som ska användas beror på en mängd olika faktorer. För att göra ditt målningsprojekt för asfaltläggning framgångsrikt är det också viktigt att läsa och följa tillverkarens standarder för den produkt du ska använda.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!