Måla på Cement – Så Gör du! [Komplett Guide]

Att måla på cement behöver inte vara överväldigande – det är lättare än du tror. Vi leder dig genom stegen för att förvandla ditt kalla, gråa cementggolv, cementvägg, eller någonting annat till ett fräscht och nymålat område.

Kan man måla på cement?

Nästan alla cementytor som är i gott skick kan målas. Det inkluderar interiörgolv och väggar samt yttre ytor som uteplatser, trottoarer och pooldäck. Se bara till att ytan är ren och fri från befintliga beläggningar eller tätningsmedel som kan hindra färgen från att fästa.

Eftersom cementfärg är en ytbeläggning och känslig för nötning, är det inte det bästa valet för högtrafikerade områden som uppfarter. För dessa applikationer ger en syrabaserad bets eller färghärdare bättre slitstyrka.

Verktyg som krävs:

 • Stålborste
 • Dammsugare (med borsttillbehör)
 • Färgskrapa
 • Pensel
 • Målarroller
 • Målarbricka
 • Spackel

Material som krävs:

 • Sprickförsegling av cement
 • Målarfärg för cement
 • Målartejp/maskeringstejp

Att välja en färg för målning på cement

Det finns många alternativ för cementolvfärg på marknaden idag. Oavsett om du målar ditt garagegolv, källargolv eller till och med din främre stupa är det bra att veta vilken färg du ska köpa.

Latex cementgolvfärg fungerar bra för källargolv. Denna latexbaserade färg är tillräckligt hållbar för områden med hög trafik. Det finns inget behov av en grundfärg, och du kan måla över tidigare målade golv. Denna färg torkar snabbt med låg lukt och rengör med tvål och vatten. Finns i olika färger och vit bas för anpassad toning.

Epoxy Shield golvbeläggningssats för källare kan hjälpa till att förvandla din källare till en bostadsyta. Denna tvådelade vattenbaserade epoxi appliceras i ett skikt utan behov av primer.

Garagegolv färg är en enkomponent invändig/exteriör vattenbaserad golvfärg. Lämplig för högtrafikerade områden som trottoarer och garagegolv, appliceras i ett skikt på cement, murverk, sten och tegel. Torkar vid beröring på två timmar. Måla om på fyra timmar.

Måla på cement

 • Rensa målningsområdet helt och hållet, ta bort eventuella hinder.
 • Inspektera cementen för sprickor, strukturella skador och lös flisning av färg, samt smuts, vatten och fett.
 • Fyll eventuell spricka med en sprickförsegling av cement och fixa eventuella strukturella skador med hydraulisk cement eller snabbhärdande cement. Se till att cementen är helt härdad innan du målar.
 • Om golvet har målats flera gånger kanske du vill ta bort gammal färg med en stålborste eller en slip.
 • Sopa och dammsug målningsområdet noggrant.
 • Tejpa av

Använd maskeringstejp för att maskera väggarna och golvlisten runt rummets omkrets. Maskera bort alla lister, räcken och golvvärmare som du vill hålla fria från färg.

Grundmåla

Det kan vara nödvändigt att applicera ett lager grundfärg vid denna tidpunkt. Vissa golvfärger kräver ingen grundfärg. Kontrollera appliceringsanvisningen på färgburken och gör vad tillverkaren rekommenderar.

Grundmålning av cement är dock ofta det avgörande steget i ett cementmålningsjobb – precis efter att rengöra noggrant för att ta bort smuts och det vita pulvret som ofta finns på fuktig cement) och applicera en tätningsmedel för att förhindra fuktskador och strax före det sista steget av målning.

För både exteriöra och interiöra projekt, applicering av en speciellt formulerad grundfärg på cement förbereder ytan, vilket ger flera viktiga och fördelaktiga miljöer:

 • Grundfärg fyller alla små luckor eller tomrum och skapar en slät, enhetlig yta
 • Grundfärg fungerar som ett bindemedel mellan cementen och färgen, vilket säkerställer god vidhäftning på båda ytorna
 • Grundfärg sugs in i cement och skyddar den från skador över tiden
 • Grundfärg förlänger livslängden på färgen eller fläcken
 • Grundfärg förvandlar en dålig yta för färg till en som tar emot färg och topplacker vackert

Hur vet man om en cementyta behöver en grundfärg?

Först och främst beror det på vad din cementfärg säger. Om det står att du måste grundmåla så behöver du det. Om det inte står någonting om detta behöver du grundmåla om någon av följande stämmer:

 • Den är omålad
 • Det flagnar
 • Det är skador
 • Det är oförenligt med den typ av färg som används

Typer av cementrundfärger

Grundfärg är formulerade på tre sätt: alkyd/oljebas, akryl/latex och tonad schellack, och är specialiserade för både exteriöra och interiöra applikationer. Om du arbetar med en snäv budget och har en mängd olika ytor som behöver grundas, är en universell grundfärg formulerad för att fungera på nästan alla ytor. Nuförtiden vill dock entreprenörer säkerställa ett framgångsrikt cementmålningsarbete med en primer gjord speciellt för cement.

Akryl/Latex: Eftersom cement är porös, är det mer sannolikt att en vattenbaserad eller akrylgrundfärg tränger in i cementen än en oljebaserad primer, binder till underlaget och låter färgen greppa ytan. Dessa primers kommer också att minska dammet på invändig cement.
Polyuretan/epoxi: En typ av akryl/latex primer, dessa produkter är inte bara otroligt starka och slitstarka, de kan tillverkas för att motstå kemiska angrepp och andra otäcka arbetsmiljöer i kommersiella eller industriella arbetsområden.
Akryl: Speciellt utformad för att skydda mot kalkbränna, missfärgning och liknande, murverksgrundfärger används på korrekt härdad, omålad eller ny cement. Dessa är också bra för utomhusapplikationer.
Akrylblockfyllning: Om du arbetar med cinderblock är denna primer speciellt framtagen för nya eller omålade, släta eller delade cementblock.

Målning med roller

 1. Var noga med att röra om färgen med en färgsticka innan du börjar.
 2. Börja i hörnet av rummet längst bort från dörren. Arbeta dig ut medan du målar i tre till fyra fots sektioner. Se till att inte måla dig själv i ett hörn.
 3. Fyll rollerbrickan lite drygt till hälften med färg. För mycket färg i brickan kan spilla över.
 4. Ladda rollern med färg från färgbrickan och rulla färg på golvet. Rolla rakt tillbaka över färgen utan att ladda om rollern för att säkerställa att golvet täcks jämnt.
 5. Återigen, ladda rullen med färg och börja en ny rad som överlappar den föregående. Valsens kanter tenderar att lämna färguppbyggnadslinjer. Rulla tillbaka över linjerna och blanda in dem med resten av färgen.¨
 6. Städa
 7. Tvätta din pensel med varmt vatten och diskmedel direkt efter att du är klar.
 8. Tvätta din roller med varmt vatten och diskmedel (eller kassera den) direkt efter att du är klar.
 9. Låt färgen torka helt (minst fyra timmar).
 10. Medan du långsamt skalar bort tejpen du applicerat, använd en spackel för att skära längs kanten där den möter golvet för att förhindra att den nya färgen flagnar.

Fördelar med att måla cement

Målad cement har sina fördelar. Ett nytt lager färg kan verkligen piffa upp väggar och golv i cementkällare eller garage, vilket ger nytt liv till en sliten cementterrass. Cementfärger hjälper till att maskera ytans missfärgning och tecken på slitage och de förlänger cementens livslängd genom att förhindra ytterligare skador. Att belägga en cementyta med färg kan också underlätta rengöring och underhåll.

Varför väljer inte fler husägare att måla cement?

Att måla eller färga en cementyta är vanligtvis inte så enkelt som att rolla en ny färg på gipsväggar. Eftersom porös cement tenderar att absorbera färg och fukt (vilket kan hindra färg från att vidhäfta), innebär processen ytterligare förberedande arbete. Trots de extra stegen är målning av cement inte ett komplicerat projekt, och den färdiga produkten kan vara väl värd ansträngningen.

Hur man målar cement

Att måla cement är mer utmanande än att måla många inomhusutrymmen. Läs våra tips nedan så är du på god väg att uppnå det utseende du föreställer dig.

Rengör ytan noggrant

Innan du börjar måla på cement är det viktigt att rengöra ytan grundligt för att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Börja med att borsta bort löst damm, smuts och andra föremål som kan hindra färgen från att fästa på ytan. Använd sedan en högtryckstvätt eller en borste och tvål för att tvätta ytan och ta bort eventuellt återstående smuts, fett eller olja.

Färgen binder inte bra till smutsiga, rostiga eller oljiga fläckar, och obehandlade fläckar kan sippra igenom finishen. Ge cementen en skrubbning med en styv borste och en trinatriumfosfatlösning eller annat avfettningsmedel och ta bort gammal, flagnande färg med en stålborste. När cementen torkat, reparera eventuella hål och sprickor du hittar med ett lappsats, låt materialet härda helt innan du fortsätter.

Fyll i sprickor och hål

Cement kan spricka eller utveckla små håligheter över tid, vilket kan göra det svårt att måla en jämn yta. Innan du börjar måla är det viktigt att fylla i sprickor och hål med ett lämpligt spackelmedel eller cementfyllning. Låt sedan spacklet torka helt enligt tillverkarens instruktioner.

Välj rätt typ av färg

För att säkerställa att färgen fäster ordentligt på cement är det viktigt att välja rätt typ av färg. Vanligtvis rekommenderas en latexbaserad färg för cement, eftersom den är tålig och fäster bra på porösa ytor. Undvik oljebaserade färger eftersom de har svårt att fästa på porösa ytor.

Använd rätt verktyg

Att använda rätt verktyg är viktigt för att uppnå en jämn och professionell yta när du målar på cement. En roller med korta eller mediumlängder är lämplig för att måla cementytor, eftersom den kan hjälpa till att fördela färgen jämnt och effektivt. En pensel kan användas för att måla små ytor eller för att måla runt kanter och hörn.

Skydda omgivande ytor

Innan du börjar måla på cement är det viktigt att skydda omgivande ytor för att förhindra att färgen sprids eller skadar andra material. Använd täckpapper, plast eller maskeringstejp för att täcka ytor som inte ska målas. Om du ska måla på en utomhusyta, se till att täcka gräsmattan eller plantera en skyddande plast för att skydda växter och träd från färgstänk.

Målningsteknik

Testa färgen

Innan du börjar måla på cement är det viktigt att testa färgen på en liten yta för att se hur den reagerar på ytan. Detta kan hjälpa dig att justera din teknik och se till att färgen fäster ordentligt på ytan.

Använd en roller

En roller är den mest effektiva tekniken för att måla större cementytor eftersom den kan fördela färgen jämnt och effektivt. Använd en roller med kort eller mediumlängd, beroende på ytan du ska måla. Doppa rollern i färgen och fördela sedan färgen på ytan med jämna och överlappande drag.

Använd en pensel

En pensel är lämplig för att måla mindre ytor eller för att måla runt kanter och hörn. Använd en pensel med mjuka borst för att undvika att borsten stannar kvar på ytan eller att det bildas ojämna ytor. Doppa penseln i färgen och applicera sedan färgen på ytan med jämna och kontrollerade drag.

Använd en sprutpistol

En sprutpistol kan användas för att måla stora cementytor eller för att måla på en yta med oregelbunden form. Detta kan ge en jämn och professionell yta, men kräver en del övning och rätt inställningar för att undvika övermålning eller färgstänk.

Måla i flera lager

För att uppnå en jämn och hållbar yta är det bäst att måla i flera lager. Låt varje lager torka helt innan du applicerar det nästa lagret. Detta kan hjälpa dig att uppnå en stark och jämn färg som håller länge.

Testa din cement för porositet och överskott av fukt

Färgen fäster bäst på strukturerade ytor. Testa din cement genom att hälla lite vatten på den; om vattnet tränger in är cementen porös nog att målas. I annat fall grova upp ytan lite med en etslösning för cement.

För att kontrollera om det finns överskott av fukt, tejpa en fyrkant av plastfolie eller aluminiumfolie på ytan i 24 timmar. Om det bildas kondens, skydda cementen från fukt med en murförsegling före målning. Även om sealern fungerar som en färggrundfärg kan du också överväga att applicera en cementgrundfärg för att säkerställa stark vidhäftning och en jämn finish.

Efterbehandling

Låt ytan torka

Innan du gör några efterbehandlingar är det viktigt att låta ytan torka helt och hållet. Detta kan ta upp till 24 timmar, beroende på vilken typ av färg du använder och om det är en inomhus- eller utomhusyta.

Applicera en andra färg

Om du vill ha en annan färg på ytan eller om du vill lägga till några detaljer kan du applicera en andra färg. Se till att den första färgen är helt torr innan du applicerar den andra färgen. Använd samma tekniker som tidigare för att applicera färgen.

Applicera ett tätningsmedel

För att skydda den nyfärgade ytan mot fukt och andra skador kan du applicera ett tätningsmedel. Använd en pensel eller en roller för att applicera tätningsmedlet och se till att täcka hela ytan ordentligt. Låt tätningsmedlet torka helt innan du använder ytan igen.

Rengör dina verktyg

När du är klar med målningen är det viktigt att rengöra dina verktyg ordentligt. Använd vatten och tvål för att rengöra penslar och roller, och torka av sprutpistolen med en ren trasa. Detta kan hjälpa dig att behålla dina verktyg i gott skick och använda dem igen i framtiden.

Säkerhet

Använd skyddsutrustning

Innan du börjar måla på cement är det viktigt att använda skyddsutrustning för att skydda dig själv från färg och kemikalier. Använd skyddshandskar, skyddsglasögon och andningsskydd för att undvika att inandas ångor eller spruta färg på huden.

Ventilera utrymmet

Om du målar inomhus är det viktigt att ha god ventilation i utrymmet. Öppna fönster och dörrar för att låta frisk luft komma in och ta bort eventuella farliga ångor från färgen och lösningsmedlet.

Håll borta från öppen låga

Färg och lösningsmedel är brandfarliga ämnen, så det är viktigt att hålla dem borta från öppen låga eller gnistor. Stäng av eventuella eldstäder, tända ljus eller cigarettändare och se till att arbeta på en säker plats.

Förvara färgen på rätt sätt

När du är klar med målningen är det viktigt att förvara eventuell kvarvarande färg på rätt sätt. Förvara färgen på en sval och torr plats, borta från direkt solljus eller andra värmekällor. Se också till att färgburken är ordentligt stängd för att förhindra att färgen torkar ut.

Genom att ta dessa säkerhetsåtgärder kan du arbeta på ett säkert sätt när du målar på cementytor och undvika eventuella olyckor eller skador. Tänk på att olika typer av färg och cementytor kan kräva ytterligare säkerhetsåtgärder, så se till att läsa instruktionerna på färgburken och tala med en professionell om du är osäker.

Hur får jag bra resultat när jag målar cement?

Alla cementytor som du tänker måla måste vara fria från föroreningar och befintliga beläggningar, tätningsmedel eller härdande föreningar. Annars kommer färgen inte att kunna binda helt till cementen. Cementen som ska målas bör också ha en lätt struktur för korrekt färgvidhäftning. Om ytan är extremt slät eller har en hårdspacklad yta kan den behöva syraetsas eller slipas mekaniskt först. Mycket av dessa råd om att förbereda cementgolv före färgning är även tillämpliga på cementfärger.

Även om grundmålning rekommenderas för vissa cementfärger, är många produkter självgrundande och kan appliceras direkt på bar cement. Se till att följa färgtillverkarens rekommendationer. Följ även tillverkarens anvisningar för lägsta luft- och yttemperaturer under applicering, speciellt vid målning av cementytor utomhus. I de flesta fall bör temperaturen vara över 10 grader.

Hur tar jag bort färg från cement?

Att ta bort ett befintligt färgskikt kan vara svårt men inte omöjligt eftersom färger inte tränger in i cementen, liksom fläckar. Om färgen flagnar eller bildar blåsor kan du ofta ta bort den med en stålborste, färgskrapa eller slip. För att ta bort flera lager av färg, prova en gelbaserad färgborttagning speciellt för cement och låt den ligga kvar på ytan för att ge den en chans att penetrera och gå till jobbet. När färgen är helt borttagen kan du måla om ytan eller applicera en annan typ av dekorativ finish.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!