Måla på Glas – Så gör du Steg-för-Steg

Det finns många anledningar till att du vill måla glas. Kanske har du en glasmöbel eller kanske vill du måla dina fönsterrutor för att ge dem ett nytt utseende.

Oavsett vad du vill göra är den goda nyheten att du kan måla på glas! Det finns många färger som gör att du kan måla glas i en mängd olika stilar. I dennna artikel ska vi titta närmare på hur du målar på glas steg-för-steg.

Här är de övergripande stegen i målning på glas:

  • Rengör glaset med tvål och vatten
  • Förbered ytan genom att lägga till en baslack
  • Applicera färgen med en naturlig (slät yta), syntet (penseldrag syns) eller skumborste
  • Låt färgen torka mellan lagrena
  • Härda det målade glaset i en vecka till 30 dagar för maximal hållbarhet

Varför måla glas?

Det finns en mängd olika anledningar, både estetiska och funktionella för att måla ett glasfönster. Om du vill lägga till konstnärlig känsla i ett rum är målning av ett fönster ett bra sätt att lägga till konst i din bostad.

Om du använder en stencil krävs inte så mycket konstnärlig förmåga. Beroende på vilken typ av färg du använder kan målning på glas vara en rolig aktivitet för barn som senare kan rengöras eller ett permanent sätt att dekorera ett fönster.

Att måla glas är också ett effektivt sätt att skapa integritet i ett rum. Undrar du vad du ska göra med det stora fönstret i det stora badrummet? Letar du efter ett sätt att lägga till lite integritet? Frostning av glaset, en process som kan slutföras på mindre än en timme, är ett utmärkt sätt att skapa avskildhet samtidigt som ljus släpps in i rummet.

Att måla ett fönster kan också vara ett bra alternativ för att blockera solen. Beroende på vilken typ av färg du använder kan detta sträcka sig från en fullständig blackout till ett ljust filter.

Vilken färg som ska användas på glasfönster

Innan du börjar ta en pensel till dina sovrumsfönster, tänk på att du inte bara kan använda vilken färg som helst på glas. Dina vanliga vattenbaserade latex eller oljebaserade färger fungerar inte.

Olja binder bäst till porösa ytor som duk och träplattor. Latexfärg kan användas för att måla glas, men du får inte en bra beläggning. Förvänta dig inte heller att det håller eftersom det enkelt kan flagna av eller tvättas bort.

Så vilken färg kan du använda för att måla glas? Du har en hel del alternativ här. Att välja en beror på vilket utseende och syfte du försöker uppnå, liksom vad du hoppas uppnå med jobbet.

Om du ska måla ett fönster med en fast färg för integritet eller ljusfiltrering är akrylemalj din bästa färg. Akrylemalj, som används för att måla bilar, fäster bra på glas och håller länge.

Denna färg är speciellt utformad för applicering på glas för att faktiskt förändra glasytan för att skapa en permanent vidhäftning. När glasfärg väl har härdat kommer det inte att flisa, bleka eller flagna. Det gör också ett utmärkt solskydd eftersom det inte bleknar.

Tänk på att både akrylemalj och glasfärg är dyra. Glasfärg kan vara den bästa färgen du kan köpa för permanent målning av glas, men det är inte billigt. Förvänta dig att betala tre gånger vad du skulle för vanlig akrylemalj för en glasfärg.

Vill du ha något med mindre ljusfiltrering men som fortfarande erbjuder sekretess? Frostad glasfärg är ett utmärkt alternativ. Frostad färg är lätt att applicera, ser bra ut när den är klar och ger avskildhet men är halvtransparent nog för att släppa igenom naturligt ljus.

Frostat glas finns i sprayfärg, kan appliceras på några minuter och torkar på några minuter. Det är också ett av de billigaste sätten att måla ett fönster och kostar bara en liten del av akrylemaljen.

Du kan också köpa konstnärliga färger gjorda speciellt för olika finish, inklusive glans, vilket ger dig en blank yta, matt, vilket också ger dig ett frostat utseende och kristallglans som skapar ett glänsande och frostat utseende.

Om du vill göra mönster på glas men inte är intresserad av färg och penslar kan du titta på pennor för glas.

Vilken pensel att använda

Du har några alternativ när det gäller borstar. Precis som med färg kommer penseln du väljer att avgöra vilken typ av finish du slutar med. Om du letar efter en borstad look, gå med en syntetisk borste. En syntetborste fördelar färgen så att du kan se penseldrag.

Vill du ha en smidig finish? Gå med en naturlig pensel som fördelar färgen smidigt på glaset. Se bara till att du köper en borste av hög kvalitet. Det sista du vill ha är individuella penselhår som kommer från borsten och håller fast vid ditt projekt.

Använder du en hartsbaserad färg för ett frostat utseende? Använd sedan en skumborste av hög kvalitet. Skumborstar fungerar också bra om du använder schabloner.

Om du producerar ett konstverk behöver du en mängd olika storlekar av konstnärliga penslar. Mindre borstar fungerar bra för fina detaljer, medan bredare platta borstar gör att du kan skapa en jämnare päls. Kom bara ihåg att anteckningarna om borstmaterial också gäller konstnärliga borstar.

Hur man målar glasfönster

När du har bestämt dig för hur du ska måla ditt fönster, och du har köpt din färg och dina penslar, är det dags att börja.

1. Rengör/förbered glaset

Innan du börjar måla fönstret måste du först förbereda ytan. Börja med att rengöra fönstret noggrant med varmt vatten och tvål. Detta steg är viktigt eftersom du måste ta bort all smuts och oljor på glaset som motstår färg.

För mycket noggrann rengöring, torka av ytan med alkohol efter rengöring.

2. Förbered ytan

När du förbereder ytan och målar är det viktigt att du bär ett par gummihandskar för att förhindra att oljorna från händerna hamnar på glaset.

Börja med att använda maskeringstejp för att tejpa av de områden som du inte vill måla. Detta skulle omfatta fönsterkarmen och alla delar av glaset som måste förbli färgfria.

För konstnärlig målning kanske du vill applicera en baslack, som kommer att fungera som en bakgrund för din design.

Applicera en jämn päls med en naturlig borste. Se till att du låter grundfärgen torka i minst en timme för att förhindra att färgerna blöder ihop när du lägger till topplacken. Torkningstiderna kan variera, så se till att följa anvisningarna på färgburkarna för detaljer.

Vissa emaljfärger har en härdningstid på 5-7 dagar. Detta anger den tid det tar för färgen att härda helt. Det är inte nödvändigt att vänta så länge för att lägga till ytterligare lager färg. Du behöver bara vänta på att ytan på färgen ska bli torr.

Om du skapar en design är det nu dags att skissera motivet på baslacken eller bara på glaset om du har valt att inte använda en baslack.

Du kan använda en vanlig penna för att utföra denna uppgift. När baslacken är torr, dra försiktigt konturen för din design på baslacken. Återigen, se till att du har på dig gummihandskar när du utför denna uppgift, eftersom oljor från din hand som hamnar på glaset eller baslacken kommer att påverka färgen.

Om du inte planerar att måla en ogenomskinlig grundlack innan du beskriver din design, överväg att använda det här enkla tricket för att skapa en professionell design: fäst en stencil på motsatt sida av glaset och följ designen med en markör eller fodermålning.

3. Applicera färgen

Om du använder ett enda lager färg för att helt täcka glaset i en färg, är denna process ganska enkel. Använd din pensel för att täcka glaset jämnt. Beroende på hur ogenomskinligt du vill att fönstret ska vara kan du behöva applicera flera lager.

För konstnärliga mönster, välj en lämplig pensel så att du kan måla till den detaljnivå som din design kräver. Börja längst upp till vänster, om du är högerhänt eller högst upp till höger om du är vänsterhänt.

Detta gör att du kan måla utan att placera din hand i områden som du redan har målat, vilket potentiellt kan smudda ut din design. Börja med att tillsätta små mängder färg.

Att lägga till mer färg är mycket enklare än att ta bort överskottsfärg. När du har vant dig vid processen, börja lägga till mer färg till din pensel.

Ha en pappershandduk eller trasa till hands för att lätt torka bort eventuella misstag. Om du använder emalj kan du behöva blötlägga trasan med lite färgförtunnare för att ta bort oönskad färg. Fel måste tas bort omedelbart innan de torkar och blir permanenta.

Arbeta med en färg i taget, måla alla delar av designen som använder den färgen innan du går vidare till nästa. Om du återanvänder penseln, se till att skölja den noggrant i vatten eller rengöra med färglösningsmedel. Låt borsten torka innan du börjar med nästa färg.

Om tiden tillåter är det bäst att vänta på att färgen torkar in mellan färgerna för att förhindra att färger blandas av misstag.

Vänta på att varje lager torkar krävs om färgerna överlappar varandra för att förhindra att de blöder in i varandra. Att åtgärda oavsiktliga blödningar när de händer är svårt om inte omöjligt, så ha tålamod!

Fortsätt denna process tills du har slutfört designen. När du är klar, granska ditt arbete. Finns det några områden som behöver bli ljusare? Om så är fallet, lägg till ett andra skikt när det första skiktet har torkat.

4. Härdning av glaset

Härdning av glaset är ett viktigt steg eftersom de flesta färger tar upp till en vecka eller ännu mer för att härda helt. Tills färgen är helt härdad är den känslig för flis och flagning.

Att baka glas målat med färg i en ugn är den perfekta metoden för härdning och en som vanligtvis används för glasmålningsprojekt för konst och hantverk.

Det är uppenbarligen inte möjligt när du målar fönster. Medan vissa föreslår att du använder en hårtork för att utföra samma uppgift, skapar en hårtork inte tillräckligt med värme för att göra detta till ett livskraftigt alternativ.

Du behöver helt enkelt vänta. Akrylfärg kan ta upp till en månad att stelna helt. Under denna väntetid är det bäst att avstå från att röra vid fönstret och skydda det från vatten.

Slutsats

Oavsett om det är ett permanent fönstermålningsprojekt för integritet, ett sätt att visa upp dina konstnärliga färdigheter eller en eftermiddagsaktivitet för barnen, finns det många bra alternativ för att måla fönster. Jag hoppas att den här artikeln har inspirerat dig till att måla fönster i ditt hem.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!