Måla på Glas – Så gör du Steg-för-Steg

Det finns många anledningar till att du vill måla glas. Kanske har du en glasmöbel eller kanske vill du måla dina fönsterrutor för att ge dem ett nytt utseende.

Oavsett vad du vill göra är den goda nyheten att du kan måla på glas! Det finns många färger som gör att du kan måla glas i en mängd olika stilar. I dennna artikel ska vi titta närmare på hur du målar på glas steg-för-steg.

Här är de övergripande stegen i målning på glas:

 • Rengör glaset med tvål och vatten
 • Förbered ytan genom att lägga till en baslack
 • Applicera färgen med en naturlig (slät yta), syntet (penseldrag syns) eller skumborste
 • Låt färgen torka mellan lagrena
 • Härda det målade glaset i en vecka till 30 dagar för maximal hållbarhet

Varför måla glas?

Det finns en mängd olika anledningar, både estetiska och funktionella för att måla ett glasfönster. Om du vill lägga till konstnärlig känsla i ett rum är målning av ett fönster ett bra sätt att lägga till konst i din bostad.

Om du använder en stencil krävs inte så mycket konstnärlig förmåga. Beroende på vilken typ av färg du använder kan målning på glas vara en rolig aktivitet för barn som senare kan rengöras eller ett permanent sätt att dekorera ett fönster.

Att måla glas är också ett effektivt sätt att skapa integritet i ett rum. Undrar du vad du ska göra med det stora fönstret i det stora badrummet? Letar du efter ett sätt att lägga till lite integritet? Frostning av glaset, en process som kan slutföras på mindre än en timme, är ett utmärkt sätt att skapa avskildhet samtidigt som ljus släpps in i rummet.

Att måla ett fönster kan också vara ett bra alternativ för att blockera solen. Beroende på vilken typ av färg du använder kan detta sträcka sig från en fullständig blackout till ett ljust filter.

Vilken färg som ska användas på glasfönster

Innan du börjar ta en pensel till dina sovrumsfönster, tänk på att du inte bara kan använda vilken färg som helst på glas. Dina vanliga vattenbaserade latex eller oljebaserade färger fungerar inte.

Olja binder bäst till porösa ytor som duk och träplattor. Latexfärg kan användas för att måla glas, men du får inte en bra beläggning. Förvänta dig inte heller att det håller eftersom det enkelt kan flagna av eller tvättas bort.

Så vilken färg kan du använda för att måla glas? Du har en hel del alternativ här. Att välja en beror på vilket utseende och syfte du försöker uppnå, liksom vad du hoppas uppnå med jobbet.

Om du ska måla ett fönster med en fast färg för integritet eller ljusfiltrering är akrylemalj din bästa färg. Akrylemalj, som används för att måla bilar, fäster bra på glas och håller länge.

Denna färg är speciellt utformad för applicering på glas för att faktiskt förändra glasytan för att skapa en permanent vidhäftning. När glasfärg väl har härdat kommer det inte att flisa, bleka eller flagna. Det gör också ett utmärkt solskydd eftersom det inte bleknar.

Tänk på att både akrylemalj och glasfärg är dyra. Glasfärg kan vara den bästa färgen du kan köpa för permanent målning av glas, men det är inte billigt. Förvänta dig att betala tre gånger vad du skulle för vanlig akrylemalj för en glasfärg.

Vill du ha något med mindre ljusfiltrering men som fortfarande erbjuder sekretess? Frostad glasfärg är ett utmärkt alternativ. Frostad färg är lätt att applicera, ser bra ut när den är klar och ger avskildhet men är halvtransparent nog för att släppa igenom naturligt ljus.

Frostat glas finns i sprayfärg, kan appliceras på några minuter och torkar på några minuter. Det är också ett av de billigaste sätten att måla ett fönster och kostar bara en liten del av akrylemaljen.

Du kan också köpa konstnärliga färger gjorda speciellt för olika finish, inklusive glans, vilket ger dig en blank yta, matt, vilket också ger dig ett frostat utseende och kristallglans som skapar ett glänsande och frostat utseende.

Om du vill göra mönster på glas men inte är intresserad av färg och penslar kan du titta på pennor för glas.

Vilken pensel att använda

Du har några alternativ när det gäller borstar. Precis som med färg kommer penseln du väljer att avgöra vilken typ av finish du slutar med. Om du letar efter en borstad look, gå med en syntetisk borste. En syntetborste fördelar färgen så att du kan se penseldrag.

Vill du ha en smidig finish? Gå med en naturlig pensel som fördelar färgen smidigt på glaset. Se bara till att du köper en borste av hög kvalitet. Det sista du vill ha är individuella penselhår som kommer från borsten och håller fast vid ditt projekt.

Använder du en hartsbaserad färg för ett frostat utseende? Använd sedan en skumborste av hög kvalitet. Skumborstar fungerar också bra om du använder schabloner.

Om du producerar ett konstverk behöver du en mängd olika storlekar av konstnärliga penslar. Mindre borstar fungerar bra för fina detaljer, medan bredare platta borstar gör att du kan skapa en jämnare päls. Kom bara ihåg att anteckningarna om borstmaterial också gäller konstnärliga borstar.

Hur man målar glasfönster

När du har bestämt dig för hur du ska måla ditt fönster, och du har köpt din färg och dina penslar, är det dags att börja.

1. Rengör/förbered glaset

Innan du börjar måla fönstret måste du först förbereda ytan. Börja med att rengöra fönstret noggrant med varmt vatten och tvål. Detta steg är viktigt eftersom du måste ta bort all smuts och oljor på glaset som motstår färg.

För mycket noggrann rengöring, torka av ytan med alkohol efter rengöring.

Här är några steg du bör följa för att säkerställa att du har allt du behöver och att du arbetar på ett säkert och effektivt sätt:

Verktyg och material

Innan du börjar, se till att du har allt du behöver till hands. Detta inkluderar:

 • Glasfärg (se till att det är lämpligt för det glas du ska måla på)
 • Penslar eller målningssvampar
 • Stencil eller mall för att skapa din design
 • Rengöringsmedel, t.ex. alkohol eller glasrengöring
 • Handduk eller papper för att torka av glaset efter rengöring
 • Eventuellt, fixativ eller spraylack för att skydda färgen

Säkerhet

Det är viktigt att ta säkerhetsåtgärder när du målar på glas. Se till att arbeta i ett välventilerat område, eftersom vissa typer av glasfärger kan ge ifrån sig skadliga ångor. Använd handskar för att skydda dina händer och ögon för att skydda dina ögon från färgdroppar eller spray. Tänk också på att måla på en plan yta för att undvika att glaset välter och går sönder.

2. Förbered ytan

När du förbereder ytan och målar är det viktigt att du bär ett par gummihandskar för att förhindra att oljorna från händerna hamnar på glaset.

Börja med att använda maskeringstejp för att tejpa av de områden som du inte vill måla. Detta skulle omfatta fönsterkarmen och alla delar av glaset som måste förbli färgfria.

För konstnärlig målning kanske du vill applicera en baslack, som kommer att fungera som en bakgrund för din design.

Applicera en jämn päls med en naturlig borste. Se till att du låter grundfärgen torka i minst en timme för att förhindra att färgerna blöder ihop när du lägger till topplacken. Torkningstiderna kan variera, så se till att följa anvisningarna på färgburkarna för detaljer.

Vissa emaljfärger har en härdningstid på 5-7 dagar. Detta anger den tid det tar för färgen att härda helt. Det är inte nödvändigt att vänta så länge för att lägga till ytterligare lager färg. Du behöver bara vänta på att ytan på färgen ska bli torr.

Om du skapar en design är det nu dags att skissera motivet på baslacken eller bara på glaset om du har valt att inte använda en baslack.

Du kan använda en vanlig penna för att utföra denna uppgift. När baslacken är torr, dra försiktigt konturen för din design på baslacken. Återigen, se till att du har på dig gummihandskar när du utför denna uppgift, eftersom oljor från din hand som hamnar på glaset eller baslacken kommer att påverka färgen.

Om du inte planerar att måla en ogenomskinlig grundlack innan du beskriver din design, överväg att använda det här enkla tricket för att skapa en professionell design: fäst en stencil på motsatt sida av glaset och följ designen med en markör eller fodermålning.

3. Applicera färgen

Om du använder ett enda lager färg för att helt täcka glaset i en färg, är denna process ganska enkel. Använd din pensel för att täcka glaset jämnt. Beroende på hur ogenomskinligt du vill att fönstret ska vara kan du behöva applicera flera lager.

För konstnärliga mönster, välj en lämplig pensel så att du kan måla till den detaljnivå som din design kräver. Börja längst upp till vänster, om du är högerhänt eller högst upp till höger om du är vänsterhänt.

Detta gör att du kan måla utan att placera din hand i områden som du redan har målat, vilket potentiellt kan smudda ut din design. Börja med att tillsätta små mängder färg.

Att lägga till mer färg är mycket enklare än att ta bort överskottsfärg. När du har vant dig vid processen, börja lägga till mer färg till din pensel.

Ha en pappershandduk eller trasa till hands för att lätt torka bort eventuella misstag. Om du använder emalj kan du behöva blötlägga trasan med lite färgförtunnare för att ta bort oönskad färg. Fel måste tas bort omedelbart innan de torkar och blir permanenta.

Arbeta med en färg i taget, måla alla delar av designen som använder den färgen innan du går vidare till nästa. Om du återanvänder penseln, se till att skölja den noggrant i vatten eller rengöra med färglösningsmedel. Låt borsten torka innan du börjar med nästa färg.

Om tiden tillåter är det bäst att vänta på att färgen torkar in mellan färgerna för att förhindra att färger blandas av misstag.

Vänta på att varje lager torkar krävs om färgerna överlappar varandra för att förhindra att de blöder in i varandra. Att åtgärda oavsiktliga blödningar när de händer är svårt om inte omöjligt, så ha tålamod!

Fortsätt denna process tills du har slutfört designen. När du är klar, granska ditt arbete. Finns det några områden som behöver bli ljusare? Om så är fallet, lägg till ett andra skikt när det första skiktet har torkat.

4. Härdning av glaset

Härdning av glaset är ett viktigt steg eftersom de flesta färger tar upp till en vecka eller ännu mer för att härda helt. Tills färgen är helt härdad är den känslig för flis och flagning.

Att baka glas målat med färg i en ugn är den perfekta metoden för härdning och en som vanligtvis används för glasmålningsprojekt för konst och hantverk.

Det är uppenbarligen inte möjligt när du målar fönster. Medan vissa föreslår att du använder en hårtork för att utföra samma uppgift, skapar en hårtork inte tillräckligt med värme för att göra detta till ett livskraftigt alternativ.

Du behöver helt enkelt vänta. Akrylfärg kan ta upp till en månad att stelna helt. Under denna väntetid är det bäst att avstå från att röra vid fönstret och skydda det från vatten.

Steg-för-steg-guide sammanfattat

När du har förberett dina verktyg och material, samt tagit de nödvändiga säkerhetsåtgärderna, är det dags att börja måla på glas. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att komma igång:

 1. Förbereda glasytan: För att måla på glas, måste du först förbereda ytan genom att rengöra och torka den. Detta kommer att säkerställa att färgen fäster ordentligt på glasytan.
 2. Skapa en design och förbereda en stencil eller mall: Innan du börjar måla, behöver du skapa en design. Detta kan göras genom att använda en mall eller stencil, eller genom att frihandsskissa din design direkt på glaset med en vattenlöslig penna eller krita. Om du använder en stencil eller mall, se till att den ligger helt platt på glasytan och att kanterna är ordentligt fastsatta så att den inte flyttar på sig under målningen.
 3. Placera stencilen eller mallen på glaset: När du har din stencil eller mall, placera den på glaset och se till att den ligger ordentligt på plats. Detta är viktigt eftersom det kommer att säkerställa att ditt arbete ser rent och snyggt ut.
 4. Applicera färgen på glaset: Nu är det dags att börja måla på glas. Doppa penseln eller svampen i färgen och applicera den på glasytan. Använd lätta och jämna drag för att undvika att färgen blir klumpig eller ojämn. Se till att täcka hela området du vill färglägga och undvik att överarbeta området genom att gå över samma område flera gånger.
 5. Låt färgen torka helt: När du har applicerat färgen, låt den torka helt innan du fortsätter. Tiden det tar för färgen att torka kan variera beroende på vilken typ av färg du använder och på hur tjockt du har applicerat den. Vanligtvis tar det mellan 30 minuter till en timme för färgen att torka.
 6. Upprepa steg 4 och 5 om du vill ha fler lager av färg: Om du vill ha fler lager av färg för att skapa mer djup eller för att förbättra täckningen, låt den första lagret torka helt och upprepa sedan steg 4 och 5.
 7. Färdigställ genom att ta bort stencilen eller mallen och eventuellt fixera färgen: När du har målat klart och färgen har torkat helt, ta bort stencilen eller mallen. Du kan också välja att fixera färgen genom att applicera ett lager av spraylack eller fixativ. Detta hjälper till att skydda färgen och göra den mer tålig.

Tips och tricks

Här är några tips och tricks som kan hjälpa dig att få bästa möjliga resultat när du målar på glas:

 1. Använd rätt typ av färg: När du väljer färg att använda på glas, se till att välja en färg som är specifikt utformad för att användas på glasytor. Detta kommer att säkerställa att färgen fäster ordentligt på ytan och ger ett professionellt utseende.
 2. Undvik att överarbeta färgen: Måla med lätta och jämna drag för att undvika att överarbeta färgen på glaset. Om du överarbetar färgen kan det resultera i att färgen blir klumpig eller ojämn.
 3. Vänta tills färgen torkar helt innan du lägger till fler lager: Låt färgen torka helt innan du lägger till fler lager av färg. Detta kommer att säkerställa att du får en jämn och jämnt täckt yta.
 4. Var försiktig när du tar bort stencilen eller mallen: Var försiktig när du tar bort stencilen eller mallen från glaset för att undvika att skada den färdiga målningen. Se till att färgen har torkat helt innan du tar bort stencilen eller mallen.
 5. Lägg till detaljer med en tunn pensel: Om du vill lägga till detaljer i din design, använd en tunn pensel för att skapa små linjer eller former. Detta kommer att hjälpa till att ge din målning mer djup och dimension.
 6. Använd en spraylack för att skydda färgen: Om du vill skydda färgen och göra den mer tålig, applicera ett lager av spraylack eller fixativ på ytan när färgen har torkat helt. Detta kommer att skydda färgen från att nötas bort eller blekna.
 7. Öva på en provbit innan du börjar måla på ett större område: Om du är osäker på tekniken eller vill testa en design innan du målar på ett större område, öva på en provbit av glas först. Detta kommer att hjälpa dig att få känsla för tekniken och att undvika misstag på det större projektet.

Slutsats

Oavsett om det är ett permanent fönstermålningsprojekt för integritet, ett sätt att visa upp dina konstnärliga färdigheter eller en eftermiddagsaktivitet för barnen, finns det många bra alternativ för att måla fönster. Jag hoppas att den här artikeln har inspirerat dig till att måla fönster i ditt hem.

Vanliga frågor

Kan man Sprayfärga glas?

Ja, det går att sprayfärga glas, men det är viktigt att använda rätt typ av sprayfärg för att uppnå önskat resultat. Det finns sprayfärger som är specifikt utformade för att användas på glasytor, och dessa är de bästa alternativen att använda på glas.

Innan du sprayfärgar glaset, se till att ytan är ren och torr. Det kan också vara bra att använda en primer eller basfärg för att hjälpa till att fästa sprayfärgen på ytan och få en jämn yta.

När du sprayfärgar glas, applicera färgen med lätta och jämna rörelser. Var försiktig så att du inte applicerar för mycket färg på en gång, eftersom detta kan orsaka droppar eller rinnande färg. Låt färgen torka helt mellan varje lager för att undvika klumpar eller ojämn färg.

Efter att du har färdig sprayfärgat glaset, låt färgen torka helt innan du använder det. Om du vill skydda färgen och göra den mer tålig, kan du applicera ett lager av spraylack eller fixativ på ytan när färgen har torkat helt.

Måste man härda glasfärg?

Ja, de flesta typer av glasfärg måste härda för att färgen ska fästa ordentligt på glasytan. Härda glasfärg innebär att man utsätter den färdiga målningen för höga temperaturer i en ugn för att färgen ska torka och binda till ytan på ett säkert sätt.

Härda glasfärg är vanligtvis nödvändigt på grund av de speciella egenskaperna hos glas, som har en mycket slät yta och en hög hårdhet. Om färgen inte härdat ordentligt kan den lätt skadas eller nötas bort, vilket kan förstöra din konstverk eller försämra dess utseende över tid.

Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för härda glasfärg, eftersom temperaturen och tiden i ugnen kan variera beroende på vilken typ av färg du använder. Vanligtvis, ju högre temperaturen i ugnen och ju längre tiden är, desto starkare blir färgen och desto bättre kommer den att fästa på glaset.

Så sammanfattningsvis, om du använder glasfärg, är det bäst att härda den i en ugn för att säkerställa att färgen fäster ordentligt på glasytan och att ditt konstverk håller länge.

Vilken färg fäster på glas?

Det finns flera typer av färg som kan fästa på glas, inklusive akrylfärg, emaljfärg, oljebaserad färg och glasfärg. Vilken typ av färg som är bäst att använda beror på vad du vill använda det för och vilken effekt du vill uppnå.

 • Akrylfärg: Akrylfärg är en av de mest använda typerna av färg för att måla på glas, eftersom det är en vattenbaserad färg som fäster bra på en mängd olika ytor, inklusive glas. Akrylfärg torkar snabbt och ger en matt yta.
 • Emaljfärg: Emaljfärg är en oljebaserad färg som ger en högglansig yta. Det är lämpligt för att måla på glas eftersom det är tåligt och fäster bra på ytan. Emaljfärg kan ta längre tid att torka och kräver en tätning efter målning.
 • Oljebaserad färg: Oljebaserad färg kan också användas för att måla på glas, men det är inte så vanligt. Oljefärg torkar långsamt och kan ta flera dagar att torka helt, men det ger en högglansig yta.
 • Glasfärg: Glasfärg är en specialdesignad färg som är utformad för att fästa på glas. Det finns två typer av glasfärg: transparent och opak. Transparent glasfärg ger en genomskinlig yta medan opak färg ger en täckande yta. Glasfärg kan härda i ugn för att få en mer tålig yta.

I allmänhet, oavsett vilken typ av färg du väljer, se till att ytan på glaset är ren och torr innan du börjar måla. Det är också viktigt att följa tillverkarens instruktioner för att uppnå bästa resultatet.

Kan man måla med vanlig färg på glas?

Det är möjligt att måla på glas med vanlig färg, men det kommer inte att ge samma hållbara resultat som att använda färger som är speciellt utformade för att fästa på glasytor.

Vanliga färger, till exempel akrylfärger eller oljefärger, är utformade för att fästa på porösa ytor och kommer sannolikt att flagna eller skala bort från glasytan efter en kort tid. Om du vill använda vanliga färger på glas, kan du applicera ett primerlager på ytan först för att hjälpa färgen att fästa bättre.

Det är också viktigt att notera att om du målar på glas med vanliga färger, kommer det inte att ge samma genomskinliga effekt som när du använder glasfärger. Vanliga färger kan täcka glaset helt, vilket gör att det inte längre blir genomskinligt.

Sammanfattningsvis, om du vill ha ett hållbart resultat och en genomskinlig effekt, är det bäst att använda färger som är speciellt utformade för att måla på glas.

Kan man måla med vattenfärg på glas?

Ja, det går att måla med vattenfärg på glas, men det är viktigt att använda rätt typ av färg och att förbereda glaset ordentligt för att få bästa resultat.

För att måla på glas med vattenfärg behöver du en typ av färg som är speciellt utformad för att fästa på icke-porösa ytor. Det finns särskilda vattenbaserade färger som är lämpliga för målning på glas, till exempel akvarellfärg eller glasfärg. Du kan hitta dessa färger på konst- eller hantverksaffärer.

Innan du börjar måla på glaset är det viktigt att rengöra ytan noggrant för att ta bort smuts och fett. Använd en blandning av vatten och diskmedel för att tvätta glaset och torka det sedan torrt med en ren trasa.

När du har förberett glasytan kan du måla med vattenfärg genom att använda en pensel eller en airbrush. Var noga med att låta färgen torka helt mellan varje lager och undvik att skrapa eller repa ytan för att undvika att färgen skadas.

När du är klar med målningen kan du härda glaset genom att låta det stå vid rumstemperatur i cirka en vecka. Detta kommer att göra färgen mer hållbar och mindre benägen att flagna eller skala bort.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!