Måla på Oljat Trä – Så Gör du! [Tips & Råd]

Vad gör det så svårt att måla över betsat eller oljat trä?

Även om processen att måla över oljat trä kan vara mycket givande, kan det innebära vissa svårigheter. Ofta kan oljan på träet göra målningsprocessen mycket längre, och detta kan avskräcka människor från att försöka göra sina egna DIY-projekt.

När det kommer till personer som har svårt att måla över oljat trä är det sällan oljan som är problemet. Istället är det ofta det blanka och skyddande lagret av lack eller olja som kommer att skapa svårigheter att få din färg att fastna på ytan.

Lyckligtvis finns det flera enkla metoder som du kan använda för att måla över betsat/oljat trä. Vissa metoder kräver att du slipar eller avglansar ytan, medan andra använder färg speciellt framtagen för att måla över olja, lack, och bets. Beroende på skicket på ditt oljade trä, vilken typ av olja som används och formen som träet har, måste du använda lite olika metoder för att måla.

Bestäm typen av olja

Innan du sätter igång måste du bestämma vilken typ av olja eller bets du har på ditt trä. Oljan kommer antingen att vara vatten- eller oljebaserad. Vattenbaserad olja kräver lite förberedelse och du kan måla direkt på den färgade ytan. Däremot kräver oljebaserat lack ytterligare förberedelser eftersom de kan stöta bort färgen. Du kan snabbt avgöra vilken typ av olja du har att göra med genom att strö en liten mängd vatten på en del av träet. Om vattnet efter cirka en minut börjar pärla sig är färgen oljebaserad.

Kan man måla över oljat trä?

Även om oljat trä är ett attraktivt utseende, kan ditt hem återupplivas genom att ge dina skåp eller däck ett nytt lager färg. Men kan man måla över oljat trä? Rätt svar beror på flera faktorer, inklusive hur mycket tid du kan avsätta till projektet och din kompetensnivå.

Processen som används för att måla över betsad trä beror på vilken typ av bets du använder, träets nuvarande tillstånd och om det du målar är möbel eller inte.

Måla över oljat trä

Oavsett om du är en ny husägare eller om du vill ge en ansiktslyftning till ett hem du har bott i i flera år kommer följande gör-det-själv-guide om att måla över oljat trä att hjälpa dig att välja rätt verktyg för att få jobbet gjort på rätt sätt tid.

Steg 1: Börja med att slipa träet

Kan man måla över oljat trä utan att slipa? är en vanlig fråga. Medan vissa guider säger att det är möjligt, bör du slipa ner ditt oljade eller betsade trä med sandpapper med korn 150 för bästa resultat. När du använder sandpapper är ditt mål bara att göra ytan tillräckligt grov för att färgen ska ha något att ta tag i. Det finns ingen anledning att skala hela träytan.

Steg 2: Torka av träet

Efter slipning av träet, torka av det med en tygtrasa. Detta kommer att hjälpa till att ta bort alla partiklar och rester som lämnas av sandpappret. Att använda tyg är viktigt; en pappershandduk gör inte jobbet väl.

Steg 3: Lägg till ett lager grundfärg

Se till att använda schellack eller en oljebaserad grundfärg när du målar över oljat trä. Oljebaserad grundfärg hjälper till att skydda träytor bättre än vattenbaserad grundfärg. Använd en skumborste och skumroller vid grundning för att få bästa resultat.

Steg 4: Torka av träet med en trasa

När ditt grundmålade trä är helt torrt, ta en ny tygduk och torka bort eventuella kvarvarande våta fläckar. I likhet med steg 2, använd inte en pappershandduk för att torka ner träet.

Steg 5: Måla ditt trä

Efter att ha grundmålat träet är nästa steg att måla det. Ta en ny skumroller och applicera minst tre lager av antingen latex eller oljebaserad färg. Latexfärg är att föredra för skåp och dörrar eftersom det inte lämnar en lukt efter sig när du är klar. Oljebaserad färg är bra för högtrafikerade områden som däck och verandor eftersom den håller längre och ger maximalt skydd. Se till att tillåta sex timmars torktid mellan färgskikten. Under denna tid, inspektera träet för eventuella överblivna färgrester som måste avlägsnas med en klibbduk innan färgen torkar helt.

Steg 6: Applicera finishen

Efter att ha applicerat minst sex lager färg måste du applicera något för att skydda träet. Det bästa alternativet är att använda en Polcrylic Protective Finish som kan appliceras med en trasa eller aerosolspray, beroende på märke.

Vad du behöver för att måla över oljat trä

150 kornstorlekssandpapper: Sandpapper är en viktig del av processen. Den används för att förbereda träet innan man målar. Att använda en svamp eller sandpapper gör slipningen lättare för händerna. Om du vill avsluta snabbare, överväg att investera i en slipmaskin.

Målardruk: Du måste köpa minst en presenning eller liknande för att hålla ditt arbetsområde rent.

Grundfärg: En grundfärg av hög kvalitet hjälper till att täta träet för att förhindra att färg tränger in i det. Grundfärg täcker även oönskade fläckar och minskar antalet lager du behöver applicera.

Målarpenslar: Se till att skaffa flera skumfärgborstar och skumrullar. Du behöver fräscha för både grundningssteget och målningssteget.

Skyddsfinish i polykryl: Rätt finish gör hela skillnaden. Välj ett välkänt märke som torkar snabbt och som håller länge.

Tålamod och uppmärksamhet på detaljer är två nyckelfaktorer som är avgörande för att måla över fläcken på rätt sätt. Om du planerar att måla över betsat trä själv istället för att anlita en entreprenör, följ instruktionerna perfekt och se till att du har rätt verktyg och material för jobbet.

För bästa resultat vid målning över oljat trä krävs sex timmars pauser mellan varje färgskikt. Håll utkik efter defekter och färgfall. Ge dig själv minst två dagar på dig att slutföra hela processen från början till slut.

Kan man måla över betsat trä utan att slipa?

Om du använder rätt grundfärg behöver du inte slipa före målning. Några av de föremål du kan måla utan att slipa inkluderar skåp, möbler och lister. För bästa resultat rekommenderas dock slipning.

Vilken typ av färg använder du för att måla över betsat trä?

Använd alltid sprayfärg, vattenbaserad latexfärg eller oljebaserad färg.

Kan jag måla akryl över oljat trä eller bets?

Så länge du slipar träet med minst 150 kornssandpapper kan du använda akrylfärg på betsat trä.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!