Måla på Tapet eller ta Bort? Vad är Bäst?

Om du ska måla om hemma kan du stå inför flera funderingar. En av dessa är om du har tapet på väggen. Ska man måla direkt på tapeten eller bör du ta bort den först?

När du bestämmer dig för om du ska måla över tapeter eller inte verkligen handlar om den tid och pengar du är villig att spendera på projektet. Det finns olika typer av tapeter, och vissa lossnar lätt och andra lossnar inte. Vi föreslår att du testar en liten fläck.

Om du kan få tapeten att lossna kommer du att kunna ånga bort den helt och hållet. Men om du upptäcker att tapeten är riktigt envis och du måste gräva bakom papperet för att ta bort det, riskerar processen att skada väggen bakom tapeten. I så fall kan måla över det vara det bättre alternativet.

Om det verkligen är svårt att ta bort tapeten och det är mer än ett lager tapet – ibland har gamla hem två eller tre lager – och om tid och pengar är avgörande, försök inte ta bort den.

Storleken på utrymmet kan också spela in i ditt beslut. Ett öppet vardagsrum kanske går att klara av men tapeter från ett litet badrum eller en liten garderob kan visa sig vara mer av en huvudvärk än du är villig att ta på dig.

Många saker kan leda till katastrofala resultat när du målar över tapeter. Det finns dock flera potentiella problem kring beslutet att måla över tapeter, varför du bör undvika detta när det är möjligt. Här är några skäl att avskräcka dig från denna idé:

Tapeter döljer ofta väggskador, som bör åtgärdas

Tänk på tapeter som en filt för väggarna som hindrar dig från att se ytan under den. Tapeter kan faktiskt vara den sista försvarslinjen som håller ihop ett område av väggen. Även om du tar bort det kan förvärra problemet och det är ett problem du måste ta hand om ändå.

Det är absolut bättre att vara medveten om ett problem än att inte veta om det. Vissa människor fruktar att ta bort tapeter faktiskt kan skada deras väggar.

Detta gäller särskilt i de fall där produkten som användes var väggskiva eller liknande. Om du är extra noggrann när du arbetar med att ta bort tapeten bör det inte vara problem med hela proceduren. Allt du behöver är lite städning efteråt. Om dina väggar skadas under borttagningen kan du alltid återställa dem till sin forna glans med rätt reparationer så det borde inte få dig att tvivla på om du ska ta bort tapeten eller inte.

Mönster, sömmar och färg kan synas genom färgen

Den här är ett stort problem när det kommer till att måla över tapeter. Eftersom tapeter vanligtvis appliceras i rader, betyder det att sömmarna där raderna radas upp lätt kan ses genom färgen. Dessutom har vissa tapeter olika texturer. Ofta ser man blommor, seriefigurer och andra bilder som ganska märkbart förändrar ytan på materialet.

Att måla över sådana texturer kommer aldrig att dölja dem och de kommer helt enkelt att synas genom färgen. Föreställ dig resultatet. Det ser inte så bra ut, eller hur? Tänk slutligen på att tapetfärger, även om de är dolda i början, kan synas genom färgen efter en tid.

Det kanske inte händer omedelbart, men veckor eller månader senare, vilket är vad du vill undvika.  Föreställ dig scenariot – du har redan flyttat möbler i rummet och du njuter av den nya interiören, när du plötsligt inser att du kommer att behöva ta bort allt, och göra om väggrenoveringen.

Fukt från färgen kan lätt lossa tapeter

Även om du tycker att tapeter i ditt hem är robusta och fortfarande i gott skick, är chansen stor att färg kan skada den allvarligt.

Bortsett från de ovan nämnda problemen, kan applicering av extra fukt göra att tapetens lim lossnar. Detta kan potentiellt leda till att materialet lossnar och rivs sönder. Detta är ett verkligt hot, särskilt när tapeten redan är skadad och trasig på vissa ställen. En annan obehaglig bieffekt som kan uppstå när färg appliceras är bubblande av tapeten. Allt detta kan potentiellt leda till mycket mer arbete än att bara ta bort materialet.

Du kan grundmåla tapeten med en oljebaserad primer-sealer, som hindrar eventuell fukt i finishfärgen från att lyfta papperet. Detta brukar fungera… men kommer att göra tapeten ännu svårare att ta bort!

Tapeter som har målats är ännu svårare att ta bort!

Det är omöjligt att veta om du kommer att införa förändringar i din interiör i framtiden. Om det händer kommer du att ställas inför en mycket svår uppgift – att ta bort tapeter som har målats över.

Du kommer sannolikt att behöva använda kemikalier och ett sätt att få dem genom färgskiktet, som är tillräckligt tjockt. Och det är bara för att skura färgfilmen. Du måste sedan ytterligare arbeta med att ta bort papperet. Allt detta innebär ett enormt arbete och behov av mycket hemstädning efteråt, vilket du absolut inte vill gå igenom.

Tapeter är inte så svårt att ta bort

En av de sista anledningarna till att du inte ska måla över tapeter är att det inte är så svårt att ta bort tapeter. Människor är mest rädda för idén eftersom det kommer att behövas lite städning, men det är inget att oroa sig för. Att lägga ner några presenningar för att fånga upp papperet och spillet, följt av lite slipning och grundmålning för att vara säker på att väggarna är redo för den nya finishen. Stökigt, ja. Svårt… inte vanligtvis!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!