Måla på Tapet Utan Spackel – Hur Gör Man?

Vill du ändra utseendet på ditt rum med färg, men står inför utmaningen med tapeter? Du behöver inte alltid ta bort tapeten först. Läs den här guiden för att lära dig hur man målar över tapeter utan spackel.

Bör du måla över tapeten? Kan det ens göras?

Kan du måla över tapeter?

Om du frågar en målningsexpert eller färgtillverkare kommer du troligen att få veta att det bästa sättet är att ta bort tapeten först och ta bort eventuellt kvarvarande lim innan du målar. Men det finns tillfällen när du tar bort tapeten faktiskt kan skada väggen under.

Det kan hända om tapeten installerades över oavslutad gips eller helt enkelt att du inte vill ta bort tapeten. Det är trots allt ett tidskrävande jobb att ta bort gammal tapet och fixa till underlaget för att sedan måla. Eller så kanske du står inför borttagningen av flera lager av tapeter, vilket skulle göra uppgiften mycket svårare.

När man inte ska måla över tapet

Vissa tapeter bör inte målas över. Det skulle inkludera tapeter som flagnar på flera ställen och vissa typer av tapeter som tygbakad vinyl.

Men den goda nyheten är att dessa typer av tapeter är ganska lätta att ta bort. Lyckligtvis är tumregeln att de dåliga kandidaterna för att måla över är lätta att ta bort, och tapeten som skulle vara svår att ta bort är en bra kandidat för att måla över.

Så innan du bestämmer dig för att lämna kvar tapeten, försök ta bort den. Låt din framgång eller misslyckande vara din guide. Och tänk också på att det kan vara stort krångel att ta bort tapeter, men ha i åtanke att det är änne mer krångel att tab ort tapeter som har målats över.

Slutsatsen är: Ja, med vissa undantag och överväganden kan du måla över tapeter. Förberedelser är dock extremt viktigt. Såhär gör du det.

Steg för att måla över tapeter

Följ dessa steg för att lära dig att måla över tapeter i ditt hem.

Steg 1: Rengör väggarna

Torka damm och smuts från väggarna med en knappt fuktig trasa. Grundfärg/primer fäster inte om du har ett lager damm.

Om väggarna är oljiga och dystra rengör dem med rengöringsmedel. Blötlägg inte väggarna med vattnet eller lösningen, eftersom det kan mjuka upp limet under tapeten och få det att lossna eller bubbla.

Lämna gott om tid för väggarna att torka.

Steg 2: Reparera eventuella skador på tapeten

Leta efter skalande kanter eller sömmar, eftersom dessa är de svagaste områdena när det gäller vidhäftning. Vissa experter rekommenderar att du använder ett tunt lager tapetsömslim för att sätta tillbaka dessa lösa fragment.

En annan rekommendation är att lyfta dessa områden med en tunn spackel, skär bort de lösa bitarna och fylla i med spackel för att skapa en plan yta och slipa sedan lätt när den är helt torr. Men som denna artikel fokuserar på är det inte nödvändigt att använda spackel om du inte vill eller kan.

Om tapeten har en konsistens som du inte vill upptäcka genom färgen, ska hela väggen slipas tills den är slät, antingen för hand eller med en slipmaskin. Torka bort damm med en lätt fuktad trasa.

Steg 3: Tejpa av formning och trimma

Använd målartejp för att tejpa över saker du vill skydda.

Steg 4: Grundmåla väggarna

Oavsett vilken typ av toppfärg du använder – oljebaserad eller vattenbaserad – vill du använda en oljebaserad grundfärg. Det beror på att en vattenbaserad grundfärg kan suga in i tapeten och lossa limet.

En oljebaserad grundfärg gör inte det. Precis som med målning, använd en pensel för att måla i hörnen och kanterna och använd sedan en roller för att avsluta de stora sträckorna.

Ge det mycket tid att torka enligt tillverkarens anvisningar. Se till att det finns gott om ventilation i utrymmet.

Steg 5: Börja måla

När tapeten är rengjord, reparerad och grundad, målar du den på samma sätt som med vilken annan yta som helst. Du kommer sannolikt att behöva två lager, med mycket torktid däremellan. Detta är särskilt nödvändigt om tapeten har ett visst mönster eller om du applicerar ljus färg över mörkfärgad tapet.

Måla över tapeter kan göras, och ibland bör det göras snarare än att ta bort tapeten.

Som med många förbättringar i hemmet beror kvaliteten på resultatet på ansträngningen från början. Med andra ord är förberedelserna otroligt viktiga.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!