Måla Parkettgolv – Så Gör Du!

Parkettgolv är ett av de vanligaste valen för golv i många svenska hem.

Vissa människor kanske tror att måla ett parkettgolv är svårt eller inte möjligt. Men om dina golv är i dålig form eller om du bara vill ha ett nytt och annorlunda utseende, är målning av parkettgolv ett enklare alternativ till omlackering. Den här artikeln går steg för steg igenom målningsprocessen för parkettgolv så att du får fantastiska resultat.

Fyll i hål och jämna ut

Det första du behöver göra är att fylla i eventuella sprickor eller hål i träet. Färgen, oavsett vilken färg den är, gör att bristerna i träet sticker ut. Du kan köpa träfyllning i vilken butik som helst. Du bör också fylla i alla glapp eller luckor mellan parkettgolvet som träfyllmedlet inte kan fylla. Träet behöver inte matcha exakt eftersom att vi kommer att måla över allt. När du har fyllt på träfyllningen, slipa ner bitarna du fyllde och tvätta sedan golvet helt. Se till att det inte finns damm eller hår någonstans, annars klistras det fast vid färgen.

Slipa golvet

Slipa golven med en elektrisk slipmaskin. Du kan också hyra en stor slipmaskin specifikt för golv vilket är användbart om du har ett större golv som hjälper dig täcka en större yta effektivare.

Slipa i riktning mot träkornet och låt inte slipmaskinen stanna länge på ett ställe. Försök att ta bort så mycket beläggning som skyddar parketten som möjligt. Torka upp allt damm med en duk och rengör ytan noggrannt.

Att måla trappor och parkettgolv kräver samma förberedelse som för alla interiörmålningar. Om ytan har färdigställts tidigare, till exempel med lack eller gammal färg, slipa hela ytan lätt med ett sandpapper.

Efter slipning, borsta, rengör, och dammsug. Du vill ta bort kvarvarande fint damm med en lätt fuktig handduk. Skaka damm från handduken utomhus vid behov. Du kan också använda kläddukar för att plocka upp eventuellt kvarvarande damm om du är orolig för att riva upp träkornet.

Grundmåla

Nästa steg du behöver göra är att applicera grundfärgen. Använd penslar för att måla kanterna på rummet först. Se till att du börjar i det längsta hörnet av rummet och jobbar dig ut. På det sättet kommer du inte måla dig själv i ett hörn.

Om du målar golvet i en mörk färg bör du investera i tonad grundfärg för att säkerställa bästa täckning. Om du målar golvet i en ljus färg, tänk på att smuts kommer att synas väldigt enkelt och behöver ständigt rengöra. Två lager grundfärg räcker. Följ tillverkarens anvisningar för torkningstid.

Måla

Nu är det dags att måla parkettgolvet. Precis som hur du applicerade grundfärgen, börja med en pensel runt kanterna och fyll i med en färg.  Applicera den första färgen, låt den torka och applicera sedan den andra färgen. Se till att allt är täckt bra. Om det inte är det, lägg till ett lager färg. Se till att du väljer en målafärg som är speciellt lämpad för golv och ytor med mycket slitage och med god hållbarhet.

Måla Topplack

Ditt golv kommer att utsättas för mycket slitage och påfrestningar så för att skydda ditt nya målade parkettgolv måste du täcka det med flera lager av polyuretan topplack. Topplacken kan appliceras ungefär som färgen och grundfärgen, och du bör göra minst tre lager för att se till att färgen är helt skyddad. Så snart det sista lagret med topplack är torrt är du klar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!