Måla Plåt & Järn – Så Gör Du!

Kan du måla plåt och metall? Svaret på den frågan är ja!

Tillräcklig ytbehandling är en viktig förutsättning för att säkerställa metallbeläggningarnas kvalitet och livslängd. Utan korrekt förberedelse kommer även de mest avancerade metallbeläggningsteknikerna att förstöras.

I denna artikel går vi igenom hur du målar plåt och allt du bör tänka på.

Hur du målar plåt


Rengör ytan

För att förbereda nya metallytor ordentligt, använd sprit för att ta bort fett och applicera en rosthämmande grundfärg innan du målar. För målade ytor som är i gott skick, ta bort damm med en ren, torr trasa, avblanka ytan med lätt slipning och torka av för att säkerställa god vidhäftning.

För att avlägsna ihållande smuts, tvätta ytor med ett milt rengöringsmedel eller med en kommersiell produkt som rekommenderas för rengöring av målade ytor.

Ta bort lös och skalande färg

Om den gamla färgen är i dåligt skick kan du ta bort den med handborstning, slipning eller skrapning. Eftersom dessa metoder är arbetskrävande och vanligtvis inte levererar de förväntade resultaten, väljer många proffs rengöring med elverktyg, vilket kan hjälpa till att ta bort färg snabbt och enkelt. En nackdel med att använda elverktyg är emellertid att de kan polera metallytor och potentiellt orsaka färgvidhäftningsproblem.

Ta bort rost

När du förbereder metall för målning är det viktigt att kontrollera rost för att se till att färgen fäster ordentligt på ytan. För att återställa lätt rostade metallytor till sitt ursprungliga tillstånd, använd en borste för att rengöra lös rost, slipa området och applicera en rosthämmande grundfärg av hög kvalitet. En stålborste kan vara till god hjälp här. Även känd som rostomvandlare kan rosthämmande grundfärger användas för att täcka rostiga fläckar och förvandla dem till icke-rostande, målningsbara ytor.

Reparera små hål och bucklor

För att reparera hål och bucklor, slipa området tills du når bar metall och torka av med en avfettningsmedel blandat med sprit. För små hål och bucklor, injicera en lämplig epoxibaserad komposit direkt i hålet. För större hål, applicera epoxifyllmedel på kanten av hålet, skär en bit glasfibernä och tryck in det i fyllmedlet. Täck sedan över nätet med epoxi och arbeta dig från kanten mot mitten av hålet.

Grundmåla ytan

Grundmålning är ett mycket viktigt steg för att förbereda metall för färg, särskilt om ytan kommer att utsättas för fukt. För att välja rätt grundfärg bör den metalltyp som ska beläggas tillsammans med önskat utseende, prestandakrav och miljöförhållanden övervägas. Till att börja med bör vattenbaserade (latex) grundfärger inte användas på metallytor, eftersom fukt kan sippra igenom och få färgen att bli dålig inom några veckor eller månader.

Experter rekommenderar två typer av grundfärger av metall: de ovan nämnda rostomvandlarna och grundfärger av galvaniserad metall. Medan en rostomvandlare är idealisk för att förhindra rost från att återkomma och göra en rostig yta lättare att måla, är en galvaniserad grundfärg lämplig för metaller (t.ex. aluminium) som förhindrar att färgen fäster vid ytan. Du kan också hitta järnoxid- och zinkkromatfärger, som kan användas på de flesta metallytor, inklusive invändigt och utvändigt järn och stål.

Grundmålning omedelbart efter rengöring av ytan är absolut nödvändigt för att förhindra att damm eller smuts ansamlas och att rost (rost som uppstår inom några timmar) bildas.

Många färger kan användas för metall, men epoxibeläggningar behöver mindre förberedelse och erbjuder överlägset skydd mot korrosion

Hur man målar möbler i gjutmetall

Att måla gjutjärnsmöbler eller annat kräver bra förberedelser.

Steg 1

Använd skrapa och stålborste för att komma in i vinklar och vridningar av invecklade spetsar och ta bort lös färg och rost. Sand där du kan nå och ta bort damm.

Steg 2

Som med andra metaller, rengör alla ytor med förtunnare för att ta bort spår av fett eller olja. Rör inte vid metall efter rengöring.

Steg 3

Bär mask och skyddsglasögon, spraya ett lager primer till alla områden där metall har exponerats.

Steg 4

Applicera flera tunna lager emalj, och håll åter burken i rörelse. Det är alltid bättre att bygga upp flera tunna lager i stället för ett tjockt. Rensa munstycket i slutet av varje lager. Låt torka.

Saker som järnstaket ser bra ut när färgen är i gott skick, men om den börjar flagna och rostfläckar dyker upp är det dags att måla om.

Vid målning av järnmetall är det viktigt att applicera en grundfärg av högsta kvalitet, eftersom den måste utföra två viktiga funktioner: ge bindningen mellan toppbeläggningen och metallen och hämma korrosion. Det här är en punkt du inte bör kompromissa med.

Använd en rosthämmande grundfärg av hög kvalitet, applicera grundfärgen vid rekommenderad spridningshastighet för att uppnå god filmtjocklek, vilket direkt påverkar korrosionsbeständigheten. Överväg att applicera ett andra lager primer för maximal korrosionsbeständighet. Tunna inte ner grundfärgen före applicering såvida inte tillverkaren rekommenderar det.

Högkvalitativa akryl latex korrosionshämmande primers fungerar bra i applikationer där metallen inte utsätts för starkt frätande atmosfär, såsom sur eller salt luft. Till skillnad från oljebaserade eller lösningsmedelsbaserade grundfärger kan de appliceras omedelbart efter rengöring av ytan, även om den fortfarande är något våt. Zinkrika och zinkkromatiska epoxi- och alkydgrunder är lämpligare för mer korrosiva miljöer.

Att välja rätt topplack är också viktigt vid målning av järnmetaller. En högkvalitativ akryllatexfärg är i allmänhet ett bra val eftersom den kan hålla så mycket som två till fyra gånger längre än konventionell alkydfärg utan allvarlig sprickbildning eller blekning, har en mycket snabbare torktid och är lättare att hantera och rengöra.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!