Många goda anledningar att laga mat i gjutjärn

En gjutjärnspanna är något som borde finnas i alla kök. Har du inte ärvt än, vilket egentligen är det bästa då den bara blir bättre med åren, köp en! Det finns ett stort utbud av köksutrustning online hos Kitchen Living Dining, däribland stekfat, grillpanna, stekpanna och mycket mer. 

Här nedan kan du läsa flera goda anledningar till att du bör laga mat i en gjutjärnspanna. 

Gjutjärn – Utmärkt vid höga temperaturer

En gjutjärnspanna har förmågan att leda värme effektivt och tål höga temperaturer väl. Även om det kan ta något längre tid att värma upp en gjutjärnspanna jämfört med exempelvis teflon eller rostfritt stål, har den fördelen att den behåller värmen längre när den väl är upphettad. Dessutom påverkas inte temperaturen i pannan av att du tillsätter kalla råvaror i den, vilket gör det till ett utmärkt val när du behöver bibehålla en jämn temperatur under matlagningen.

Kan användas på olika platser

Både grytan i gjutjärn och stekpannan kan användas på en massa sätt. Du kan ha den på en vanlig spis, på en induktionshäll eller en elspis. Det går även laga mat över öppen eld! Det är även så att du kan ha den i ugnen. Så du kan tillaga söndagssteken i den i din gryta, i ugnen.

Supergott bröd i gjutjärnspanna

Att baka bröd i en gjutjärnspanna är en utmärkt idé. Börja med att smörja pannan lätt med olja och placera degen i den. Sätt på locket och grädda brödet i ugnen enligt receptets anvisningar. Resultatet blir ett bröd med en härligt krispig yta som är svår att motstå. 

Hållbart material

Gjutjärnspannor är något som använts länge och redan din mormor och farmor hade en. Kanske du har turen att fått ärva den? Grejen är ju att om den sköts på rätt sätt, så håller den livet ut och kan gå i arv, om och om igen. 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!