11 Misstag som Husägare gör Varje Vinter

Vintern är ingen tid för att övervintra från sysslor. Faktum är att det finns gott om viktiga underhållsuppgifter som alla husägare måste ta hand om för att hålla sitt hus i toppskick under dessa kalla månader.

När dagarna blir kortare, kallare och mörkare är det frestande att bara luta sig inuti och glömma allt om hem- och trädgårdssysslor till våren. Men vintern är ingen tid för samvetsgranna husägare att ta det lugnt – det finns mycket underhåll att ta itu med under lågsäsongen. Här är några avgörande säsongsbetonade misstag som gör att många husägare slår ut under vintermånaderna.

Sparar inte energi

Det du inte vet om ditt hems energieffektivitet kan kosta dig – i form av högre elräkningar. Få hela bilden genom att ringa dina elleverantörer för att schemalägga en kostnadsfri eller billig energiutvärdering för att ta reda på hur du kan förbättra energieffektiviteten och spara pengar på energikostnaderna. Faktum är att du kan spara 5 procent till 30 procent genom att göra uppgraderingar som rekommenderas av en energirevision.

Låter de sista löven sitta kvar

Även om din gräsmatta kan se brun och vilande ut, pågår det fortfarande mycket aktivitet i rotsystemet under vintern. Att låta nedfallna löv stanna på din gräsmatta kan kväva gräset och orsaka mögeltillväxt, vilket i sin tur kan döda gräset – och orsaka problem på våren.

Ved för nära huset

Ved skapar en mysig livsmiljö för insekter utomhus – och om din vedhög är placerad för nära ditt hem, kan de läskiga krypen flytta in hos dig. Var noga med att stapla ved mer än 2 meter bort från dina ytterväggar och håll dem ovanför marken på en ställning gjord av stålrör eller tryckbehandlat timmer. Skaka av och inspektera all ved innan du tar in den för att se till att inga insekter kommer med på resan.

Inte skadedjursskyddande känsliga planteringar

Vintern är en svår tid för rådjur och gnagare eftersom deras naturliga matkällor är en bristvara. Det är då dessa djur vänder sig till dina dyra planteringar för att äta. Försvara ditt territorium genom att linda in buskar med nät eller liknande och spraya planteringar för att skydda dem.

Täcker eller skyddar inte utomhuskranar

Om du arbetade igenom din checklista för höstunderhåll har du förmodligen redan tagit bort dina slangar och vinterförberett dina utomhusvattensystem, men du kanske har glömt att täcka kranarna. Placera skydd över kranen för att förhindra att kall luft sipprar in i ditt hus. Du kanske också vill linda in eventuella yttre rör med skumisolering för att skydda dem från frysning.

Att inte låta solen skina in

Håll inte gardinerna och draperierna stängda hela säsongen! Du kan faktiskt hålla ditt hus varmt för mindre om du öppnar dina gardiner under dagen för att släppa in värmen från solen och stänger dem i skymningen för att stänga ute kylan.

Att inte bli av med istappar

Visst, de kan se vackra ut, men istappar utgör ett hot mot din veranda, din gångväg och till och med din kropp om de går sönder och faller. Istappar kan också vara ett tecken på ett större problem som kallas en isdamm, som uppstår när snö och is byggs upp inuti rännan och svämmar över, vilket hindrar vatten från att rinna från taket. Isdammar kan leda till invändiga läckor och takskador – allt detta är kostsamt att åtgärda. För att förhindra istappar och isdammar, rensa rännorna från skräp, installera ytterligare isolering på vinden och ytterväggarna och överväg att installera uppvärmda rännkablar.

Fuktar inte din inomhusluft

Om du bor i en region med hög temperatur på sommaren har du förmodligen hört uttrycket: Det är inte värmen, det är fuktigheten! Det finns viss vetenskap bakom talesättet – fuktig luft får oss att känna oss varmare än vad den faktiska temperaturen skulle indikera. Detsamma gäller på vintern – fuktig luft känns varmare, så att köra en luftfuktare kommer att göra underverk för att öka känslan av värme i ditt hem. Eftersom den eliminerar torr luft hjälper en luftfuktare också till att förebygga torr, flagnande hud, lugna värkande hals och känsliga näsgångar, minska statisk elektricitet och förhindra skador på trä och möbler inomhus.

Använder inte programmerbara termostater

De flesta använder en enkel termostat för temperaturkontroll, men detta kan kosta stora pengar i längden: Den genomsnittliga husägaren kan spara så mycket som 10 procent per år på uppvärmning och kylning genom att ställa in termostaten några grader lägre i åtta timmar om dagen. Det enklaste sättet att göra detta är att använda en programmerbar termostat. Om du redan har en, se till att den är inställd på en lägre temperatur när ingen är hemma. Och om du ännu inte har en programmerbar termostat, skaffa en!

Använder varmt vatten för att tina upp en bilruta

När du är sen till jobbet och din bils vindruta är täckt av ett tjockt lager av is, kan det vara frestande att springa in, ta en kastrull med varmt vatten och hälla på vindrutan för att smälta isen omedelbart – men gör det inte gör det! Temperaturskillnaden mellan varmvattnet och isen kan spräcka eller krossa vindrutan, vilket kräver en dyr reparation. Rensa isen med en isskrapa, en kommersiell avisningsspray eller tvättsprit, och investera i ett billigt vindruteskydd för att lösa problemet helt och hållet.

Använda utomhusutrustning inomhus under ett strömavbrott

Vinterstormar ger ofta strömproblem. När du får strömavbrott kan du överväga att ta med en utomhusfotogenvärmare, propangrill eller generator inuti för att värma upp saker. Men tänk om: Denna utrustning avger kolmonoxid och andra giftiga gaser, och om dessa släpps ut i ett slutet utrymme kan de orsaka yrsel, svimning eller till och med dödsfall. Lämna dessa enheter utanför, där de hör hemma!

Bli informerad

Det är svårt att förneka: Inget vinterförsvar kan vara framgångsrikt om du inte är utbildad om de vanligaste nödsituationerna i hushållen som kan uppstå i kallare temperaturer. Dela kunskapen med vänner och familj för att hålla dig säker och varm i vinter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!