Myter om bolån att Ignorera när du köper ett Hem

När det kommer till att få ett bolån är det naturligt att ha många frågor om processen. Oavsett om det är första gången du kliver in på fastighetsmarknaden eller om du flyttar hem och skaffar en större plats är det en spännande men stressig tid.

Den information du kan ha fått är dock inte nödvändigtvis sann, så det är viktigt att du delar upp fakta från fiktion för att göra processen enklare. Det här är några av de bästa myter om bolån som du bör ignorera när du köper ett hem.

Unga människor kan inte ta sig in på fastighetsmarknaden

Även om det är sant att det är tuffare att ta sig in på fastighetsmarknaden nu än för 20 eller 30 år sedan finns det ingen anledning till varför människor i 20- och 30-årsåldern behöver tänka på bostadsägande som en omöjlig bedrift.

Forskning visar att de flesta ser det största hindret för att köpa en fastighet som att spara depositionen. Men det finns system för att hjälpa förstagångsköpare med detta, till exempel 95 % bolån och Hjälp att köpa system, vilket innebär att du inte behöver att spara lika mycket för att köpa en bostad.

Dessa incitament gör att dina pengar går längre och gör bostadsägande till en tydlig möjlighet för yngre människor.

Du kan inte få ett bolån med dålig kreditvärdiget

Om du har en dålig kredithistorik kan det vara svårare att få ett bolån men det är absolut inte omöjligt. Nyckeln till att få ett bolån med dålig kredit är att hitta rätt långivare, eftersom vissa långivare är specialiserade på dessa typer av finansiering.

Det är dock värt att notera att det finns en skillnad mellan en dålig kreditvärdighet som orsakas av missade lånebetalningar och att inte ha någon kredithistorik alls. Det senare blir resultatet av att du aldrig tar lån eller kreditkort. Om du inte har en kredithistorik kan du bygga upp din kreditvärdighet, vilket kan vara ett bättre alternativ än att ta ett lån med dålig kreditvärdighet.

De enda kostnaderna du kommer att möta är kontantinsatsen

Detta är en av de mest riskfyllda myterna eftersom det kan lämna många människor i chock när det kommer till de totala kostnaderna för att köpa en fastighet . Man tror att insättningen är allt du behöver betala, och att ditt bolån täcker resten, men det är inte sant.

Även om din insättning sannolikt kommer att vara den största förskottskostnaden, är det verkligen inte den enda. Det första du ska budgetera för är dina rättegångskostnader. Du kan till exempel behöva hjälp av juridisk expert och de kommer att ta betalt för sina tjänster. Lika så mäklare, även om de normalt tar sin avgift från säljaren. Juridiska avgifter kan vara allt från 8.000kr till 20.000, beroende på vilken juridisk expert du väljer.

Du kommer också att ha avgifter för själva bolånet. Du kommer att betala en bokningsavgift för att “boka” ditt lån när ansökan går igenom och det kommer att tillkomma en “uppläggningsavgift” som täcker kostnaden för att långivaren ställer upp ditt bolån.

Det finns också kostnader för undersökningar, besiktningar, och bostadsrapporter när du köper en fastighet. Bostadsrapporter är oberoende värderingar av fastigheten och de fungerar som en vägledning för det du behöver göra för att säkra bostaden, samt identifierar eventuella risker som är förknippade med det såsom strukturella problem eller fukt.

Den lägsta räntan är lika med det billigaste bolånet

Räntan på ett bolån är bara en av några olika faktorer som påverkar hur mycket ditt bolån kommer att kosta. Så det är inte nödvändigtvis så att den lägsta räntan kommer att vara den mest överkomliga för din situation.

Utöver räntan måste du också ta en titt på vilken typ av affär du ansöker om, eftersom räntan kan stiga när som helst om du inte har fast ränta. Ett bolån med fast ränta kommer att förbli oförändrat under en viss tidsperiod, vanligtvis 2, 3 eller 5 år eller ännu längre. Detta gör budgeteringen för dina månatliga återbetalningar mycket enklare eftersom du vet vad du behöver för att betala din långivare.

Du bör också titta på längden på avtalsperioden. I de flesta fall kommer ditt fasta, rabatterade erbjudande bara att vara under en bestämd period som kallas den initiala erbjudandeperioden. Efter detta kommer den att gå över till den vanliga rörliga räntan, som vanligtvis är mycket högre.

Vissa bolåneprodukter kommer med avgifter, från tusentals till hundratusentals kronor vilket kan ha stor inverkan på den totala kostnaden för din affär. Men det finns också erbjudanden där du kan få cashback när du tar bolånet, vilket kan kompensera för kostnaderna för att göra upp din fastighet.

Du behöver inte titta på bolån förrän du har hittat ditt perfekta hem

Detta är en myt som många gör misstag med, men det är ett misstag av två anledningar. För det första, när du pratar med en långivare eller en bolånerådgivare innan du börjar söka, blir du tydligare med din budget och vad du har råd att söka efter när du söker efter fastigheter.

Men det ger dig också möjlighet att få ett lånelöfte som är tidsbegränsat men fungerar som ett provisoriskt avtal mellan dig och en långivare som fungerar som bevis för fastighetsmäklaren och säljaren att du är i en bra ekonomisk ställning att köpa. Det kan verkligen hjälpa till att påskynda processen när du kommer för att lägga ett erbjudande på en fastighet, och kan vara till hjälp för att få ditt erbjudande accepterat.

Slutgiltiga tankar

Från dålig kredit och inlåning till att hitta den bästa bolåneaffären, det finns massor av myter som svävar runt när det kommer till att köpa ett hem. Oavsett om det är första gången du går igenom den här processen eller om du är en erfaren professionell, är det alltid värt att hålla koll på fakta för att se till att du fattar välgrundade beslut om vad som säkerligen kommer att vara ett av de största ekonomiska besluten du kommer att ta. någonsin göra.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!