Näringsjäst: vad det är och hur man använder det?

Näringsjäst, ibland kallad hippy dust eller nooch, är helt inaktiverad jäst, vanligtvis en stam av Saccharomyces chevalier, som vanligtvis säljs kommersiellt i form av pulveriserade, kritaktiga eller gula flingor. Vanligtvis är det tillgängligt i rå form och kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker som ett pulver eller i bulkgången. Eftersom den inte innehåller jäst är det bra att näringsjäst inte lämpar sig för bryggjäst. Det blir snabbt dåligt och absorberar lätt sina avsedda näringsämnen. Det är viktigt att konsumera det inom tre dagar om du planerar att avsluta det som ett livsmedel, även om det troligen inte är din enda näringskälla.

Det mesta näringsjäst säljs som pulver i stora påsar, så det är lätt att fylla på. Många använder det som förtjockningsmedel i recept, som bröd, potatis och ris. Den innehåller kalcium, järn, zink, vitamin B12 och olika andra vitaminer och mineraler, inklusive riboflavin, tiamin, pyridoxin, folsyra, magnesium, kalium, natrium och fosfor. Den har också en överraskande mängd andra saker, inklusive flavonoider, indoler, fenoler, terpener och svårsmälta fibrer.

Sättet det fungerar på är att det ger en utmärkt källa till antioxidanter, särskilt vitamin C, i sin pulverform, vilket betyder att det har mycket höga koncentrationer av antioxidantkapacitet och är mycket högt i naturligt förekommande kväveoxid.

Niacin är en annan utmärkt källa till antioxidanter, och det finns också som ett komplement. Niacin är en av de essentiella aminosyrorna som kan hjälpa till att minska inflammation i hela kroppen. Niacin är också fördelaktigt för ansiktsrodnad eftersom det minskar histamin som byggs upp i dina näsgångar. Den rätta mängden jäst i kroppen hjälper till att minska stressnivåerna och hjälper till att få tillräckligt med sömn. Så med tillräckligt med näring och en lämplig bädd av storlek kan du få den vila du behöver. Du kan söka på nätet efter skillnaden mellan en king size-säng och en queen size-säng.

Hur är den gjord?

Jäst är en organism som finns naturligt i kroppen, men inte alla typer är lämpliga att äta. Till exempel kan jästen som finns i öl inte betraktas som jäst. Det är mer en utfyllnadsingrediens för recept eller näringstillskott. Näringsjäst skapas dock på ungefär samma sätt som oberikad näringsjäst: genom att blötlägga jäst i vatten eller vinäger. För att göra oförstärkt jäst tillsätter tillverkare vanligtvis jäst till en sockerbaserad vätska, som melass, sockerbetor eller betor. Jästen växer bra i några dagar och pastöriseras sedan, så den dör av.

I flera år har veganer använt näringsjäst för att göra sina ostar. Detta beror på att det innehåller mycket kalcium och vitamin D, vilket är nödvändigt för att bygga starka ben. En typ av vegansk ost – Callee’s från Vermont – har en skorpa på toppen gjord av vinäger och mjölk och säljs i hälsokostbutiker och online. Många använder även detta i bakning, antingen till bröd och frallor eller till grönsaker. Många människor som inte äter kött eller försöker minska sitt intag av animaliska produkter tycker att ost är ett utmärkt komplement till deras kost, och hjälper dem att få i sig de näringsämnen de behöver.

Användning av näringsjäst

Kanske har du sett näringsjäst i en hälsokostaffär eller någon allmän butik, men du vet inte riktigt hur du använder den. Varför skulle någon behöva det? Det här är alla utmärkta frågor. Läs nedan för att lära dig mer.

    • Namnet kan låta lite konstigt vetenskapligt, men i själva verket är näringsjäst en ingrediens som kombineras med andra ingredienser för att skapa matvaror som bröd, pasta, sallader, popcorn och ugnsbakade föremål. Den har en rik, ostliknande smak som förstärker attraktionskraften hos alla rätter och är så populär bland veganer och vegetarianer att den till och med är berikad med nödvändig vitamin B12. De flesta använder den på sallader som vinägrett eftersom den smakar fantastiskt och tillför många färger (särskilt spenat och rödkål). Du kan också göra mjölfria pannkakor eller använda dem på samma sätt som du skulle mjöla för slarviga joes.
    • Du kan köpa den i pulverform, vilket är bra för att baka bröd eller steka hamburgare och pommes frites. Dessutom finns det i många smaker, vilket innebär att det finns många tillfällen där du inte behöver inkludera det med din måltid. Du kan till exempel blanda den med fisk, ägg eller mjölk för att göra en yoghurtparfait. Du kan också baka en brownie eller använda den som bas för rispudding. Det finns otaliga andra sätt det kan användas på, även om det finns strikta regler angående mängden jäst som tillåts i alkoholhaltiga drycker.
    • Den kanske vanligaste användningen av näringsjäst är att skapa brödjäst, en välsmakande bakelse fylld med en grädde som räcker till ostfyllning som höjer sig precis som på traditionellt sätt, bara med inkludering av beröring. Det låter kanske inte så lätt, men när det görs på rätt sätt ger nooch brödet sin distinkta smak. Detta gör den till en unik rätt, och ingrediensen har blivit så vanlig att den är lätt att hitta i din mataffär.
    • Ett annat bra sätt att använda näringsjäst är att producera salta ostar, en läcker och delikat efterrätt som ofta finns på pastamenyer. Det finns många olika varianter, och medan vissa använder traditionella stilar som cheddar eller schweizisk, går andra ut med skarp ost som brie eller till och med Gruyere. Näringsjäst gör att osten bibehåller sin konsistens samtidigt som den tillför den rätta smaken. En tjock cream cheese frosting med en smula av ingrediensen på toppen kan få fram den nötigare smaken i cheesecake och är perfekt för en italiensk bröllopstårta. Med så många sätt att använda denna ingrediens är det lätt att se varför den håller på att bli en favorit i köket.
    • B-vitaminer är också en viktig del av vad som finns i näringsjäst. Till exempel är vitamin B12, som finns i mörkt bladgrönt, en bra källa till detta B-vitamin och kan sänka kolesterolnivåerna och öka energin. Fänkål, bockhornsklöver och vitlök är alla utmärkta källor till vitamin B12, som också har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. För dem med diabetes är det också en bra källa till insulin och andra hormoner.

Näringsjäst ger din kropp en superfood genom att hjälpa till att öka din ämnesomsättning, hjälpa till att sänka dina stressnivåer och till och med hjälpa dig att sova. Eftersom jästen i våra kroppar är hälsosam och naturlig, behöver du inte oroa dig för skadliga biverkningar. Istället kan du få denna supermat att fungera för dig utan negativa återverkningar. Det kan vara fördelaktigt för sömnapné, högt blodtryck, cancer, allergier, fibromyalgi och andra kroniska tillstånd. Du skulle också behöva en ordentlig säng och madrass för att hjälpa till med dessa tillstånd. Om du är singel kan du välja en dubbel madrass och en madrass i Twin XL-storlek.

Slutsats

Som det visar sig kan att äta jäst varje dag lösa många hälsoproblem och låta din kropp fungera på topp, inklusive att sova och vakna på natten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!