NCC bryter ny mark med VR-baserad säkerhetsutbildning

NCC tar ett banbrytande steg inom byggindustrin genom att introducera virtuell verklighet (VR) i arbetsplatssäkerhetsutbildningar. NCC, det första byggföretaget att göra detta, har ingått ett ramavtal om utbildningsplattformen Twinsite med leverantören Safe at Site AB. Genom detta samarbete kommer NCC införa VR-baserade utbildningar för alla sina verksamheter i Sverige​.

Twinsite, en upplevelsebaserad arbetsmiljöutbildning, är en del av de senaste årens teknikutveckling som möjliggör helt nya pedagogiska grepp i utbildningarna. “Med den här plattformen får vi en skalbar utbildning med god utbildningseffekt som dessutom tillgängliggör kompetensutvecklingen ännu mer”, säger Lars-Gunnar Larsson, chef för arbetsmiljö och säkerhet på NCC​.

En av de starkaste fördelarna med VR-baserade utbildningar är deras förmåga att ge medarbetare en första handserfarenhet av potentiella risker på arbetsplatsen. Till exempel, i fallskyddsutbildningen, får medarbetarna uppleva en fallolycka på nära håll. I utbildningen om riskerna med kvartsdamm får personen följa med på en resa ner i sina egna lungor. Denna realistiska simulering har visat sig ha en positiv effekt på faktiska beteendeförändringar efter genomförd utbildning​.

NCC kommer att utbilda medarbetare vid ett par större projekt i Sverige innan sommaren. Utbildningarna via Twinsite uppfyller samma höga kvalitetskrav som traditionell utbildning, men med den stora fördelen att de kan spara tid och därmed sänka kostnaderna med upp till 90% jämfört med en traditionell lärarledd utbildning.

“NCC hoppas och tror att denna satsning kommer att resultera i färre olyckor, effektivare arbetsplatser och bidrar till att locka framtidens vassaste kompetens till NCC”, säger Larsson​​. Denna teknologiska framsteg markerar ett viktigt steg mot en säkrare och effektivare byggbransch och visar vägen för andra företag att följa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!