NCC tar fram banbrytande projekt: Säkerhetspsykiatri byggs i Bärum, Norge

Illustration: Helse Sör-Ös

Byggjätten NCC tar ett betydande steg mot att förbättra psykiatrisk vård i Norge. Företaget har tilldelats uppdraget att bygga en ny sjukhusbyggnad för psykiatri i Bärum, en kommun i sydöstra Norge. Detta framsteg är resultatet av ett samarbete mellan NCC, regionala hälsomyndigheten Helse Sör-Öst, arkitekter och rådgivare. Det totala ordervärdet för projektet uppgår till cirka 1 miljard SEK​.

Planeringen har pågått sedan början av 2022 med fokus på att skapa en robust och kvalitativ byggnad med högsta säkerhetsnivå. Denna sjukhusbyggnad kommer att tillgodose behovet av psykiatrisk vård för patienter från hela regionen. Efter gediget samarbete och omfattande undersökningar har regionen nu godkänt att byggnationen kan starta​.

Den planerade byggnaden kommer att vara 14 500 kvadratmeter stor med två huvudsektioner – en för slutenvård och en mottagningsbyggnad. Slutenvårdsavdelningen kommer att ha 66 bäddar, inklusive 14 isoleringsrum och 6 högintensiva bäddar. Projektet inkluderar också utveckling av utomhusområden och perimeterskydd​.

Affärsområdeschefen för NCC Building Nordics, Catarina Molén-Runnäs, uttryckte entusiasm över projektet. Hon nämnde att den omfattande planeringsfasen har gett värdefull insikt i vad som är viktigt för patienter, anställda och andra användare av byggnaden. Denna kunskap, kombinerat med NCC:s erfarenhet och kompetens inom säkerhetsbyggnader, skapar goda förutsättningar för en framgångsrik produktionsfas​.

Byggstarten är planerad till sommaren 2023 och sjukhuset förväntas vara klart i början av 2026. Ordervärdet på cirka 1 miljard SEK kommer att registreras i det andra kvartalet 2023 i affärsområdet NCC Building Nordics​1​.

NCC, ett av de ledande byggföretagen i Norden, är känt för sin expertis inom att driva komplexa byggprocesser. Företaget bidrar till byggande som har en positiv inverkan på kunderna och på samhällets utveckling i stort. 2022 omsatte NCC ca 54 miljarder SEK och hade 12 500 anställda. NCC:s aktier är noterade på Nasdaq Stockholm​.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!