NCC tar framtidens utbildning till verklighet med Drömfabriken i Skultuna

NCC har fått uppdraget att bygga Drömfabriken, en innovativ utbildnings- och gemenskapsplats i Skultuna, Västerås. Projektet, som har ett ordervärde på cirka 340 miljoner kronor, omfattar en ny skola, ett bibliotek och en fritidsgård​.

Denna ambitiösa utveckling markerar början på en ny era för den lokala skolan, Persboskolan, som kommer att ersättas av två nya byggnader tillsammans med en uppdaterad utomhusmiljö. Vissa delar av Persboskolan kommer att behållas och ombyggas, vilket skapar en blandning av gammalt och nytt, samtidigt som det skapas en levande miljö även efter skoltid​.

“Syftet med Drömfabriken är att öka framtidstro hos våra barn och ungdomar. När de nya lokalerna står klara kommer de att vara moderna och anpassade till en digitaliserad värld”, säger Rasmus Persson, förvaltningsdirektör i Skultuna kommundelsförvaltning​.

Drömfabriken kommer att bestå av en skolbyggnad för elever i årskurs 4-9, ett nytt skol- och folkbibliotek och en ny fritidsgård. Stor vikt kommer att läggas vid att undersöka möjligheterna att återanvända delar av den befintliga skolan, som är 70 år gammal, inom ramen för projektets miljöcertifiering enligt miljöbyggnad silver.

“NCC bygger tre skolor i Västerås stad parallellt, och vi ser stora samordningsfördelar mellan dessa projekt. Vi har haft ett nära samarbete med Västerås stad för att skapa en modern och flexibel byggnad och skolgård som möter dagens skola, barnens och ungdomarnas behov”, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building Sweden.

NCC har haft ett långvarigt samarbete med Västerås stad, och har under de senaste fem åren slutfört fem konceptskolor, Lögarängsbadet, Öster Mälarstrands äldreboende samt Dockans parkeringshus. Parterna samarbetar även i ett tidigt skede kring planeringen av Fredriksdalsskolan i Gäddeholm​.

Projekteringen och etableringen av Drömfabriken börjar omgående, med rivning och produktionsstart planerade till hösten 2023. Byggprojektet förväntas vara klart under 2026​.

Bild: Archus

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!