Nedgång i byggsektorn hotar Sveriges gröna Omställning

En oroande nedgång i byggandet av nya fastigheter i Sverige hotar nu landets gröna omställning och arbetsmarknaden för byggbranschen, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. Dessa visar att nivån på nya byggprojekt i Sverige ligger på den lägsta nivån på tio år, med en minskning på 50 procent under första kvartalet 2023 jämfört med samma period förra året.

År 2021 byggdes omkring 70 000 bostäder. Detta antal förväntas sjunka till 25 000 i år, enligt Sveriges Byggindustrier. Samtidigt förväntar sig Boverket att det kommer att byggas omkring 30 000 bostäder i år, medan 180 av Sveriges 290 kommuner angav i årets fastighetsmarknadsenkät att deras fastighetsmarknader i stort sett går med förlust.

“Det är mycket tydligt att vi ser bromsarna sättas på, både när det gäller takten på bostadsbyggandet och försäljningen av nya bostäder,” sa Boverkets fastighetsanalytiker Hans-Åke Palmgren till TT.

Anna Broman, fastighetsexpert på Sveriges Byggindustrier, varnar för att denna nedgång kan ta en oroande lång tid att återhämta sig från och att den kan påverka Sveriges gröna omställning.

“De som påverkas mest av detta är unga vuxna och andra grupper som behöver komma in på bostadsmarknaden. Men detta påverkar också all vår nya industrialisering – den gröna omställningen – i Norrland. Hur kan vi få arbetskraft till dessa platser om det inte finns några bostäder?” frågade hon.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson tillkännagav att försämringen till stor del beror på externa faktorer.

“Det beror till stor del på externa faktorer som stigande räntor, inflation och ökade energipriser,” sa han till TT. “Sedan har vi strukturella problem också. Dessa problem har prioriterats ned under lång tid”.

På kort sikt, sa han, kan regeringen hjälpa till genom att lindra effekterna av inflation och de ekonomiska effekterna på svenska hushåll.

“På längre sikt vill vi öka tillgången på mark som lämpar sig för byggande, öka motivationen att bygga och öka möjligheterna till bostadsägande. Det råder i allmänhet en bred överenskommelse om vad problemen är, och vi har stöd i parlamentet för att genomföra dessa åtgärder,” sa han.

Det har lagts fram många förslag för att uppmuntra byggandet av nya fastigheter. Avskaffande av amorteringskrav, investeringsstöd, fria marknadshyror och subventionerade bostäder är några exempel som nämnts i debatten.

Carlson tror dock inte att det senare förslaget skulle vara särskilt effektivt.

“Vi anser att dyra bostadssubventioner är ineffektiva och inte rätt väg framåt. Vad vi behöver är strukturella reformer,” sade han.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!