Ny Energibidragsplan Stärker Småhusägare och Minskar Energiförbrukningen

Idag, den 3 juli 2023, introduceras en ny bidragsplan för småhusägare. Denna plan är särskilt utformad för att stödja ägare av småhus som värms med el eller gas. Målet är att främja energieffektivitet och bidra till att minska sårbarheten för höga energipriser​.

Bidraget kan sökas för att täcka materialkostnaderna för vissa åtgärder på värmesystemet, inklusive installation av värmepumpar och anslutning till fjärrvärme. Dessutom kan stöd beviljas för klimatskärmsåtgärder, förutsatt att husägaren tidigare har mottagit bidrag för värmesystemåtgärder efter den 8 november 2022 för samma bostad. Det är viktigt att notera att den som utför dessa åtgärder måste vara godkänd för F-skatt​.

Bidraget kan täcka upp till 50 procent av materialkostnaden för dessa åtgärder. Det kan betalas ut med upp till 30 000 kronor för värmesystemåtgärder och upp till 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder​.

Länsstyrelsen i varje län kommer att hantera ansökningarna och besluta om bidrag. De kommer också att svara på frågor om bidraget. Ansökan sker via Boverkets e-tjänst från och med idag, den 3 juli 2023​.

Denna nya bidragsplan förväntas ge en betydande stimulans till energieffektiviseringsinsatser bland småhusägare. Detta kan i sin tur bidra till att minska sårbarheten för energiprisfluktuationer och stärka hållbarhetsinitiativ inom byggbranschen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!