Ny på bygget? Tips inför första arbetsveckan

Om du ska börja jobba på ett nytt bygge är det mycket att tänka på. Alla byggen är olika och det kan kännas svårt att komma in i hur det fungerar. Särskilt om du är praktikant eller ny i yrket. Här är några tips inför den första arbetsveckan:

Var med på alla möten

Det är viktigt att vara uppmärksam under morgonens planering och under arbetsdagen. Morgonmötet är obligatoriskt på de flesta byggen. Arbetsledaren går igenom vilka leveranser som ska komma under dagen och vad som ska hinnas med.

Personer som inte har jobbat på bygget tidigare brukar vara med på ett startmöte med platschefen. Där får du se en APD-plan som visar var alla leveranser tas emot, var material ska förvaras och var återvinningscentralen, personalutrymmen och andra områden som är viktiga att hålla koll på ligger.

Ha koll på alla personalutrymmen

Eftersom ett bygge är en riskfylld arbetsplats är det viktigt att du spenderar din rast på personalutrymmena. Enligt lagen ska det finnas omklädningsrum, duschutrymmen, toalettrum, matutrymmen, vilrum och jourrum på ett bygge.

En rökruta kan också vara en del av personalutrymmena på bygget, men en del byggen är rökfria under arbetstid. Det innebär att du inte får röka under tiden som du jobbar, men det kan vara okej under raster. Andra byggen kan vara helt rökfria och då är det inte heller tillåtet att röka under rasterna. Det är vanligtvis tillåtet att använda snus på rasterna för de som vill. Hör med din platschef om vad som gäller.

Raster på ett bygge

Alla byggen har matrum med sittplatser, matbord, kylskåp och möjligheter att värma upp mat. Ett tips är att alltid ta din lunch i matrummet, eftersom det gör det lättare att lära känna dina arbetskamrater. Eftersom du kommer ha dina byggkläder på dig under arbetstid så är det inte heller alltid lämpligt att lämna bygget för att äta lunch någon annanstans.

Om det är vinter och kallt ute har du rätt att ta raster för att värma dig inomhus under dagen. Fastställ gärna med arbetsgivaren eller platschefen vad som gäller angående raster innan du börjar arbeta.

Ett tips är att höra med de andra anställda på bygget hur de gör med raster. Om det är en mycket bullrig miljö kan du behöva ta mer raster än vanligt, men det är alltid bäst att göra som de andra gör.

Du ska få tillräckliga skyddskläder

Arbetsgivaren ska se till att alla anställda har tillräckliga skyddskläder för sitt arbete. Du ska få dina skyddskläder av arbetsgivaren innan du börjar arbetet. Om du känner att dina skyddskläder inte är tillräckliga kan du kontakta arbetsgivaren, men du kan även vända dig direkt till ditt skyddsombud.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!