Nybörjarguide till trädgårdsskötsel när du Bor i Lägenhet

Bor du i lägenhet behöver du inte ge upp dina gröna fingrar. Bestäm istället hur du ska använda utrymmet till din fördel. Från att använda behållare och väggar till att välja rätt växter, det finns många sätt du kan skörda frukterna av trädgårdsarbete.

Kom ihåg grundläggande behov

Oavsett var du bestämmer dig för att starta din trädgård, kräver alla dina växter några grundläggande saker att överleva, inklusive:

 • Jord: Undersök växterna du köper för att avgöra om de behöver sura eller neutral jord.
 • Vatten: Allt behöver vatten för att överleva, men för lite eller för mycket kan visa sig vara skadligt.
 • Solljus: Vissa växter behöver flera timmars direkt solljus, medan andra klarar av indirekt ljus.
 • Gödsel: Ge din grönska ett lyft med ett gödselmedel specifikt för krukväxter.
 • Stöd: Vissa av dina växter kan behöva stöd i form av pålar eller snöre när de växer.
 • Fuktighet: Om du odlar växter inomhus kan du behöva tillföra extra fukt genom att spraya bladen med en fin dimma.

Tänk på trädgårdsskötsel i container

Om du inte har så mycket utrymme, överväg trädgårdsskötsel. Du kan använda stora behållare för utomhusdekoration på din balkong eller trappa. Du kan också ordna grupper av mindre krukor på terrasser och runt gångvägar.

Även om du kan begränsa dina behållare till en växtart, var inte rädd för att blanda och match.

Den bästa kombinationen av växter beror på blommorna eller bladverket som produceras. En enkel regel att följa är att fylla en behållare med en brännpunktsväxt, en som kommer att spilla över kanten, och alternativ med mindre blad och blommor för att fylla i allt.

Titta runt i ditt utrymme

Är du redo att börja trädgårdsskötsel? Även om utrymmet kan vara begränsat, har du fortfarande massor av alternativ. Om du vill ha allt inne, överväg fönsterbrädor, balkonger, takhäng och soliga platser på golvet. Fundera på vilka rum i ditt hem som får mest sol och börja där.

Just för att du bor i en lägenhet betyder inte att du måste hålla din trädgård inomhus. Prova att använda växter för att dekorera gångvägar, som trappor och trottoarer. För grönska som vissnar i direkt ljus, placera behållare på skuggiga platser under träd och takfot.

Pröva vertikal plantering

Vertikal plantering är vilken trädgård som helst som växer uppåt. Den här tekniken är användbar för lägenhetsbor eftersom du kan utnyttja väggutrymme istället för att belamra golv och hyllor. För att starta det här projektet måste du investera i strukturer som växter hänger från.

Spaljéer, är till exempel idealiska för vinstockar, blommor och grönsaker. Modulära system, å andra sidan, tillåter växter att växa inuti strukturerna och erbjuder mer hållbarhet. Se till att välj en gjord av metall eller styv plast, som båda är vattentäta och förhindrar väggskador.

Konvertera ett område

Om du har garage eller vind i din lägenhet, varför inte göra om ytan till din egen privata trädgård? Du behöver inte oroa dig för att flytta runt möbler och krimskrams. Dessutom kan du använda en blandning av tekniker, inklusive behållare och vertikal plantering.

Se till att kartlägga ditt utrymme och avgöra hur många växter du bekvämt får plats inuti. Du vill också se till att området är temperaturkontrollerat, eftersom många vindar och garage blir obehagligt varma eller kalla när årstiderna skiftar.

Välj rätt växter

Om du vill plantera din trädgård inomhus, välj växter som trivs i indirekt solljus, som:

 • Murgröna
 • Pothos
 • Calathea
 • Ormväxt
 • Jungfruhårormbunke
 • Paradisfågel

Om du har några soliga platser, prova dig fram med växter med högre underhåll. Några alternativ som älskar ljus inkluderar kaktusar, afrikanska violer, gröna vitlök, malorkidéer, falsk shamrock och lavendel.

Vanliga problem

Oavsett om du bestämmer dig för att börja trädgårdsskötsel inomhus eller utomhus, kommer du sannolikt att möta en några vanliga problem. Gulnande löv är till exempel ett tecken på att din planta får för mycket ljus. Om möjligt, flytta den till en plats med mer skugga. Om löven tappar kan du över- eller undervattna.

Synkas bladen på dina växter vissnat eller bränt? Om så är fallet blir de för varma – liknande hur människor blir solbränna. Om tillväxten av grönskan är sparsam får din planta inte tillräckligt med sol och kan behöva en ljusare plats. Skev tillväxt, å andra sidan, kan uppstå om du inte roterar dina plantor för att få lika ljusexponering på alla sidor.

Skörda många fördelar

Trots ett underbart utrymme och läckra aromer, kommer trädgårdsskötsel även med en mängd olika hälsofördelar. Enligt en studie renar krukväxter luften i din byggnad, vilket leder till bättre andningshälsa.

Gröskan är faktiskt effektiv vid avlägsna luftgifter. Majoriteten av dessa toxiner är flyktiga organiska föreningar (VOC), föroreningar som släpps ut från förbränning av fossila bränslen, cigaretter och vanliga rengöringsmedel för hushållen. Forskning visar att växter också kan minska stress, öka ditt humör, förbättra koncentrationen och öka produktiviteten.

Hur man startar en trädgård i din lägenhet

Lägenhetsträdgårdsskötsel är inte en oxymoron – det är en givande upplevelse . Istället för att dekorera med konstverk och krimskrams, piffa upp ditt utrymme med lite grönska. Dessutom behöver du inte stanna inomhus. Lägg till behållare i trappor och gångvägar för att skapa ett vackert boende.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!