Nybörjarguiden till Byggledning – Guide för Byggledare

Att arbeta i byggbranschen är utmanande. Det är ständigt i förändring och hård konkurrens. Det är också en av de mest eftertraktade och lukrativa industrierna i världen, och det är helt olik att hantera någon annan typ av verksamhet. Om du är ny i branschen eller funderar på att byta karriär, vad behöver du veta för att börja leda ett byggföretag?

Vad är byggledning?

För det första, vad är en byggledare?

Deras exakta ansvarsområden kommer att variera, vilket vi kommer att diskutera mer i detalj om ett ögonblick. Men i allmänhet övervakar byggledare alla detaljer i ett byggprojekt från början till slut. Det kan låta enkelt, men det kan vara otroligt komplicerat, och att ta upp denna mantel oförberedd kan vara ett recept på katastrof. Vad krävs för att vara byggledare?

En byggchefs ansvar

Ansvaret för byggchefer är lika många och lika varierande som de projekt de övervakar. Enligt Construction Management Association of America finns det mer än 100 olika ansvarsområden som faller under byggledningsparaplyet. Det är 100 olika hattar du kan behöva bära en viss dag. Låt oss titta på några av dessa ansvarsområden.

Ekonomi

Byggekonomi är ett expansivt ämne, allt från lönehantering till budgivning på nya kontrakt för att hantera uppskattningar och betala underleverantörer. Att vara finansiell planerare är ofta en hel karriär i och för sig, men det är en stor del av att leda ett byggteam.

Underleverantörer

Du kommer inte att ha alla typer av talang i ditt team, så för specialiserade uppgifter är det nödvändigt att anlita underleverantörer. Som byggledare intervjuar du potentiella underleverantörer, veterinär och anställer dem och ser till att de gör sitt jobb. Du måste också se till att de får betalt i tid.

Anställda

Underleverantörer är inte de enda du kommer att ansvara för att anställa. Du behöver också bygga ett fungerande och framgångsrikt team, vilket innebär att hantera medarbetarintervjuer, bakgrundskontroller och utbildning.

Kalenderhantering

Deadlines är byggbranschens livsnerv. Det är upp till byggledare att se till att alla gör vad de ska under dagen för att hålla dessa tidsfrister. Time management är en byggledares bästa vän.

Säkerhetshantering

Bygg är en av de farligaste industrierna. Detta gör säkerheten på arbetsplatsen viktig. Byggchefer är ansvariga för att upprätthålla säkerheten på arbetsplatsen, utbilda anställda, hantera personlig skyddsutrustning och säkerställa efterlevnad av säkerhetskrav, bara för att nämna några aspekter.

Entreprenadadministration

Kontrakten får byggbranschens värld att gå runt. Även om du kanske har en kontraktsspecialist i din personal, kommer du också att vara en del av processen som byggledare, även om du inte är helt ansvarig för att hantera kontrakt. Du kommer förmodligen att bli otroligt bekant med anställnings- och underleverantörskontrakt.

Kvalitetskontroll

Det är ingen idé att göra ett jobb om det inte görs bra. Dåligt arbete speglar dig dåligt, och det kan också sluta kosta dig mycket pengar när du ska fixa det som gick fel. Kvalitetskontroll är nödvändig även om du har ett skickligt team – helt enkelt för att säkerställa att du alltid sätter din bästa fot framåt när du arbetar med en kunds projekt.

Det här är inte en heltäckande lista på något sätt, men den ger dig en bättre uppfattning om vad som krävs för att bli byggledare och vad byggledning är.

Färdigheter att fokusera på

Om ditt mål är att arbeta i den breda världen av byggledning, vilka färdigheter bör du utveckla för att lyckas inom industrin?

Byggchefer måste vara medvetna om allt som händer runt dem och vara tillräckligt insiktsfulla för att hitta och lösa problem innan de orsakar större problem. De är både ledare och motivatorer – coola och samlade människor som är mer kreativa än du kanske tror.

Om du planerar att göra den här karriären, fokusera på ingenjörs- och teknisk utbildning. Du kanske till och med vill utforska matematik, fysik och informationsteknologi (IT), beroende på de exakta detaljerna i karriären du försöker bygga. Finslipa dina kommunikationsförmåga oavsett medium – du kommer att använda verbal, skriftlig och visuell kommunikation för att förmedla din poäng. Du kommer också att behöva lära dig att vara ledare, med fokus på prestation och produktivitet för att hjälpa ditt team att lyckas och få ut det mesta av sina egna karriärer.

Återigen, det här är inte en heltäckande lista på något sätt. Det är så mycket som krävs för att bli byggledare att vi skulle kunna skriva en hel bok om processen – och vi skulle fortfarande gå miste om saker du bara kan lära dig och bemästra när du är på jobbet.

Att bli byggchef

I de flesta fall kommer du inte att gå ut från skolan och hoppa direkt in i ett byggledningsjobb. En karriär inom byggbranschen är mycket som att bygga ett hem. Du börjar inte med att bygga taket och arbeta dig ner – du börjar längst ner med grunden och bygger dig uppåt. Att bli byggledare är hårt arbete, men för alla som älskar ledarsidan av branschen är det en fantastisk karriär värd att fortsätta.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!