Nytt Entreprenadmaskinavtal Säkrar Sveriges Byggbransch

Sverige har tagit ett betydande steg mot en förbättrad byggbransch efter att Byggnads och Maskinentreprenörerna har kommit överens om ett nytt Entreprenadmaskinavtal. Avtalet, som omfattar cirka 4000 anställda, markerar ett avslut på alla kollektivavtalsförhandlingar för Byggnads, vilket är ett viktigt framsteg för branschen​​.

Det nya avtalet innehåller en rad betydande förbättringar. Dessa inkluderar löneökningar på 7,4 procent, säkrad reseersättning och flera åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Löneökningarna innebär en total ökning på 2 528 kronor i månaden över två år, vilket kommer att gynna många anställda i branschen. Dessutom kommer ett nytt system att utvecklas för att ytterligare utveckla lönerna i kran- och maskinföraryrket.

Förbundsordförande för Byggnads, Johan Lindholm, uttryckte sin tillfredsställelse med det nya avtalet och sade: “Vi har visat att den svenska arbetsmarknadsmodellen levererar och att byggnadsarbetarna alltid kommer vara en kraft att räkna med”​. Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare för Byggnads, underströk vikten av kran- och maskinförare och sade att “utan dem skulle ingenting bli byggt i Sverige”​.

Avtalet innehåller även flera andra betydelsefulla förbättringar. Dessa inkluderar krav på att installera klimatanläggningar i alla hytter senast i juni 2024, bättre regler för avlösning som gör det enklare att kombinera jobb och familjeliv, samt införandet av “Svensk byggkontroll”, en helt ny gemensam kontrollfunktion som effektivt och snabbt granskar företag och underentreprenörer​.

Detta historiska avtal markerar en ny era för byggbranschen i Sverige, och förväntas leda till betydande förbättringar i arbetsmiljö, löner och allmänna arbetsförhållanden för tusentals arbetare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!