OBOS Presenterar Ökad Vinst Trots Utmanande Bostadsmarknad

Ledande fastighetsutvecklingsföretag OBOS rapporterade idag sina kvartalsresultat för andra kvartalet 2023, och trots de utmaningar som den nuvarande bostadsmarknaden har presenterat, visar företaget en imponerande ökning av vinsten före skatt.

Under det andra kvartalet 2023 rapporterade OBOS en vinst före skatt på 1 218 miljoner kronor, en betydande ökning jämfört med 542 miljoner kronor under samma period föregående år. Resultatet för första halvåret uppgick till 1 597 miljoner kronor, en imponerande ökning från 1 216 miljoner kronor under första halvåret 2022.

OBOS har trotsat de utmanande marknadsförhållandena med en stabil prestation inom affärsområdena Förvaltning och Rådgivning samt Kommersiella Fastigheter. Enligt OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj har OBOS-banken i Norge också bidragit till den ökade vinsten tack vare ökade räntemarginaler. Å andra sidan har affärsområdet Bostadsutveckling, med verksamhet i både Norge och Sverige, stött på motgångar i form av minskad efterfrågan på nya bostäder, ökade byggkostnader och högre räntor.

“Den nuvarande efterfrågan på nya bostäder har minskat på grund av ökade byggkostnader och en oviss ekonomisk situation. Vi förväntar oss dock att situationen kommer att förbättras efter att räntorna har normaliserats och den ekonomiska osäkerheten har minskat”, säger Daniel Kjørberg Siraj.

OBOS har även märkt av en avmattning på försäljning av nya bostäder. Företaget sålde 875 bostäder brutto under det andra kvartalet 2023, en betydande minskning jämfört med 2 092 bostäder under samma period föregående år.

Den pågående utmaningen på bostadsmarknaden har påverkat produktionsstarterna, där OBOS byggstartade 832 bostäder brutto under det andra kvartalet, en betydande minskning jämfört med 2 234 bostäder brutto under samma period föregående år. Trots detta ligger det totala antalet bostäder under uppbyggnad på en hög nivå, med 6 532 bostäder brutto, jämfört med 7 301 under samma period föregående år. Försäljningsgraden uppgår till 65 procent.

OBOS ser ändå framåt med en optimistisk inställning och har fattat ett strategiskt beslut om att bygga en ny fabrik för trähusproduktion i Vrigstad, Sverige. Enligt Daniel Kjørberg Siraj är detta en viktig investering som kommer att stärka företagets konkurrenskraft och positionera dem som ledande inom industriell trähusproduktion. Den moderna fabriken förväntas vara färdigbyggd vid årsskiftet 2025/2026 och förhoppningsvis kommer detta sammanfalla med en positiv vändning på bostadsmarknaden.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!