Öka Värdet på Din Bostad – Bästa Råd & Tips

Vårt hem är ofta vår största tillgång, och för många av oss är det vettigt att dra nytta av den investeringen. Det finns en rad olika sätt att öka värdet på din bostad. Detta är dessutom speciellt viktigt när du planerar att sälja din bostad för att få ut maximalt vid försäljning.

Planera din heminredning

Innan du hämtar byggarna, kom ihåg att vägen till hemförbättring kan vara knepig och att du inte garanteras massiv avkastning om du inte vet vad du gör och hur det du gör påverkar din bostads värde.

Det är alltid en bra idé att kontrollera med lokala agenter om en större hemförbättring kommer att tillföra värde till din fastighet. Varje hem har sitt maxvärde i sitt respektive område, så se till att kostnaden inte är större vinsten.

Det är också viktigt att du pratar med proffs för att säkerställa att arbetet är ordentligt genomtänkt, väl utfört och färdigt till högsta standard, eftersom dåligt utförande och design kan resultera i ett minskat värde på ditt hem.

Få alltid minst tre offerter och be om att se exempel på deras arbete tillsammans med referenser.

Du måste se till att alla arbeten följer eventuell planerings- och bygglagstiftning. Husägare som inte kan har bygglov och liknande kan få betala böter och få problem.

Bygg ut ditt hem

Att öka kvadratmeter på din fastighet är nästan alltid ett sätt att öka värdet på din bostad. Detta går givetvis enbart om du har en villa och inte om du har en lägenhet. En väl genomtänkt utbyggnad av ditt hem kan öka värdet på ditt hus enormt.

En välplanerad utbyggnad har potential att göra till och med de ödmjukaste fastigheterna till ett bekvämt, elegant och ljust hem.

Med rätt design och utförande kan du skapa ett underbart nytt utrymme som inte bara förvandlar ditt sätt att interagera med din levnadsmiljö utan också tillför ett betydande värde för din fastighet.

Kostnader för en envåningsutbyggnad börjar vid cirka 300.000kr med en utbyggnad med dubbla våningar kostar ännu mer. Det kan löna sig att överväga att bygga två våningar eftersom den enda stora ökningen tenderar att vara grunden och taket.

Oavsett vad du väljer, var noga med design och layout, eftersom en dåligt utformad, överdimensionerad, ful eller dåligt placerad förlängning faktiskt kan minska värdet på din fastighet.

Den gyllene regeln är att se till att utbyggnaden ligger i proportion till den befintliga fastigheten och att det nya utrymmet fungerar bra både inifrån och ut.

Du bör också se till att förhållandet mellan övre och bottenvåningsrum förblir balanserat och att utrymmet inte minskas markant.

Lägg till en källare

Även om det inte finns några officiella siffror om hur mycket värde en beboelig källare kommer att tillföra ditt hem, råder det ingen tvekan om att omvandlingar kan vara ett kostnadseffektivt sätt att öka kvadratmeter, särskilt i stadsområden där mark är begränsad.

Tänk på att gräva ut en ny källare kommer att kosta en hel del, vilket gör det mycket svårare att få tillbaka din investering.

Omvandling av en befintlig källare eller källare kan å andra sidan kosta betydligt mindre, även om kostnaderna snabbt kan stiga på grund av behovet av att skapa tillräcklig huvudhöjd, kostnaden för vattentätning, och behovet av att gräva ut brunnar och linkande.

En välplanerad och välkonstruerad källare ger dig inte bara ett extra golv utan kan få tillbaka dina utgifter och tjäna dig mycket mer i ökat värde.

Konvertera ditt loft

Loftomvandlingar erbjuder det bästa värdet för pengarna när det gäller förbättringar i hemmet, vilket ger upp till 15 procent av din fastighets marknadsvärde. De kan också öka tillgängligt golvyta med allt upp till 30 procent.

Den genomsnittliga konverteringen kostar cirka 200 tusen men denna siffra kan snart stiga om du planerar en kväll eller mer komplicerade verk.

De mest framgångsrika loftkonverteringarna är de som verkar vara en integrerad del av den befintliga fastigheten, både inifrån och ut.

Spendera lite tid på att planera ditt utrymme och tänk igenom problem som begränsad takhöjd, att utrymmet nedan till förmån för åtkomst eller att ge otillräcklig åtkomst för att undvika att din investering inte blir lönsam.

Att lägga till antalet sovrum är den mest populära anledningen till att konvertera men kom ihåg att ett badrum och tillräckligt med lagring tenderar att ses som ”måste-ha” för sovrum i loftkonvertering.

Förstå maxvärdet för din bostad

Innan du börjar arbeta för att öka värdet på din bostad, se till att du förstår maxvärdet på bostäder i ditt område och hur mycket folk är villiga att maximalt villiga att betala.

En av de första sakerna du bör göra är att titta på vad fastighetens slutliga återförsäljningsvärde kommer att bli.

Varje gata har ett takpris; ta reda på vad detta är genom att få värderingar från lokala fastighetsmäklare. Och få sedan offert på det arbete som behöver göras.

Det är oerhört sällsynt att kunna bryta igenom detta takpris. Så om du vill tillföra värde och tjäna pengar måste den totala kostnaden för huset och dina förbättringar komma in under maxvärdet på din gata.

Fräscha upp ditt badrum

Ett andra badrum kan lägga till mellan fem och nio procent till värdet på ditt hem. Att förnya en befintlig svit kan ge säljbarhet, men kommer bara att återvinna 25 procent av kostnaden. När det gäller antal ska hus med fyra sovrum eller mer ha minst två badrum, medan de med sovrum på olika våningar bör ha minst ett badrum per våning.

För dem med ett badrum på bottenvåningen är det väl värt att överväga att flytta det till övervåningen.

Att lägga till ett badrum i ett större rum visar sig ofta vara kostnadseffektivt, men se till att utrymmet inte äventyras. När det gäller ombyggnationer, tänk noga innan du offrar ett sovrum.

Att omvandla ett litet rum till ett badrum i ett hem med minst tre bra rum är bra, men se upp för att minska en fastighet med tre sovrum till två.

Använd effektiva produkter för att ge tillgång till certifikat för vatten- och energiklassificering, vilket kommer att förbättra ditt hems säljbarhet.

Förnya ditt kök

En annan sak för hemförbättring som mest sannolikt kommer att tillföra värde är ett modernt utrustat kök. Detta kan lägga var som helst mellan fyra och tio procent till ditt hus värde.

Även om det är möjligt att köpa ett nytt kök för cirka 40.000kr tenderar de genomsnittliga utgifterna att vara 100.000kr till 150.000kr och kostnaderna kan stiga till mer beroende på hur lyxigt du vill att ditt hus ska vara.

Tricket är att se till att beloppet du spenderar står i proportion till värdet på ditt hem. Att spendera 200.000kr på ett hus som kostar 1.5 miljoner är till exempel helt enkelt en bortkastad investering.

Öppen planösning

Planlösningar med öppen planlösning är nu väldigt modernt och att slå igenom till ett angränsande rum för att skapa ett stort familjerum eller kök-matsal kan visa sig vara mer kostnadseffektivt än att bygga ut, så länge det inte går på bekostnad av det enda mottagningsrummet.

Du bör också se till att de olika zonerna är tydligt definierade så att det nya utrymmet fungerar effektivt. Fördelen med att skapa en öppen planösning är att ditt hem blir mycket luftigare och upplevs större.

Lägg till en vinterträdgård eller trädgårdsrum

En vinterträdgård är ett relativt enkelt sätt att lägga till extra bostadsyta i ett hus, och så länge det kan användas året runt, kommer det att öka värdet på ditt hem.

En bra vinterträdgård som förbättrar ditt hem både externt och internt kommer att öka ditt hemvärde med cirka fyra eller fem procent.

Men se upp: en dåligt genomtänkt och konstruerad vinterträdgprd kan faktiskt nedvärdera din fastighet så det rekommenderas att du lägger extra vikt vid designen och layouten på din vinterträdgård. Priserna sträcker sig från några tiotusentals kronor till ett par hundratusen för en kvalitetsanpassad byggnad.

Alternativt kan du välja en oberoende trädgårdsstruktur komplett med el, värme och till och med dränering.

Idealisk som hemmakontor eller tonårsutrymme orsakar installationen minimala störningar och ett bra trädgårdsrum kan öka ditt hems värde med upp till fem procent.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!