Öka Värdet På Sommarstugan – 19 Bästa Tips & Guide

En sommarstuga eller semesterboende är inte bara ett härligt boende för sommaren eller semestern, utan det är också en investering. Som sådan kan värdet på din sommarstuga öka över tid.

Men precis som med alla typer av fastigheter och bostäder finns det många saker du kan göra för att fräscha upp och renovera din sommarstuga för att öka dess värde innan försäljning. Detta inkluderar både mindre och större renoveringar, och billigare och dyrare renoveringar. Det finns saker du kan göra som bara kostar några hundra, men det finns också sådanna som kostar tiotusentals eller till och med hundratusentals kronor. Detta för oss till näta punkt.

1. Tänk på kostnad mot värdeökning

Faktum är att de flesta renoveringar och uppfräschningar av din sommarstuga kommer att öka dess värde. Men om du även faktorerar in kostnaden för dessa renoveringar kommer du snabbt se att många större renoveringar kostar mer än vad de ökar värdet på din sommarstuga.

2. Lägg till ett trädäck

Även de modernaste sommarstugorna som beställs från fabrik kommer sällan med ett fast trädäck. Ett sätt att skapa en ny och trevlig sällskapsyta till din sommarstuga är därför att bygga till ett trädäck. Trädäck är ett måsta hos många sommarstugeköpare, och därför kan det också vara något som ökar värdet på ditt hus.

Under semester är det naturligt att vara ute, äta ute, ligga och sola, sitta i solstolen och njuta av en drink, och så vidare. För att ha någonstans att sitta är det därför praktiskt att ha ett trädäck.

Att bygga ett trädäck behöver inte vara alltför dyrt, speciellt om du har möjlighet att bygga själv. I detta fall behöver du bara betala för vilket. På så sätt kan du bygga ett normalstort trädäck för bara några tusen kronor i virkeskostnader.

Om du redan har ett trädäck kan du överväga att bygga ut det för att på mer plats, eller om du har ett befintligt trädäck där brädorna har blivit gamla, fula, eller ruttna, kan du överväga att bygga om det.

Även om du har tillräckligt med plats för att sätta en grill, några stolar och ett bord, kan din bakgård bli mer inbjudande.

3. Uppdatera VVS

Om du köper en äldra stuga för en tid sedan kanske den inte har de bästa alternativen för inomhus VVS, om den alls har VVS inomhus.

Att uppgradera en toalett och dusch kan göra underverk för en av de mer moderna stugorna eller stugorna medan tillägg av inomhusVVS kan ta din upplevelse till en helt ny nivå om du har gått utan hittills.

Om din stuga har en septiktank, överväg att få den kontrollerad. Du kan till och med ha detta som ett av försäljningsvillkoren om du köper från en annan ägare.

Om du planerar att spendera mycket tid i din stuga eller bjuda in andra människor, kan dessa uppgraderingar göra stor skillnad. Ingen vill flytta in i en sommarstuga med undermåligt, bristfälligt, eller söndrigt VVS system. Åtminstone kommer det att påverka värdet på huset.

4. Lägg till isolering

Att lägga till isolering hjälper dig inte bara att förlänga din säsong, det gör också sommarvärmen mer uthärdlig samt minskar energiförbrukningen. Istället för att svettas under de varma och fuktiga hunddagarna på sommaren, kommer en ordentligt isolerad stuga att hjälpa dig att hålla den kalla luften in och den varma luften ute.

Det finns många olika typer av isoleringar du kan göra, vissa både enklare och billigare än andra, så väg kostnad med potentiell värdeökning och se om det är värt för just dig.

5. Landskapsarkitektur

Att fixa till och fräscha upp din trädgård kan faktiskt ha en stor påverkan på värdet på din sommarstuga. En trevlig och välskött trädgård ger ett trevligare intryck och förbättrar upplevelsen. En vanvårdad trädgård kan ha motsatt effekt, vilket är varför det är viktigt att sköta din trädgård innnan du säljer.

Att ta bort gamla buskar och stenar, liksom fallna eller döda träd kan skapa mer utrymme för de levande naturelementen att blomstra. Att plantera en enkel trädgård med blommor framför framför ditt hus kan ge ett trevligt och välskött intryck. Utvärdera din trädgård och se över vad du kan göra för förbättringar. Den goda nyheten är att detta projekt inte behöver kosta alltför mycket.

En annan sak som kan påverka värdet på ditt hus är att ta bort träd och buskar som skadar din utsikt. Många söker en sommarstuga med magisk utsikt, och om du har, till exempel träd som skymmer havsutsikt eller utsikt över ett vackert landskap kan det vara en bra idé att röja i din trädgård för att skapa en vacker utsikt.

6. Lägg till en brygga

Om din stuga ligger vid vattnet kan det påverka värdet på din stuga avsevärt att lägga till en brygga.

Det gör det också lättare att njuta av de naturliga elementen i det omgivande området, vilket skapar ett bekvämt utrymme där du kan segla, fiska eller plaska och leka i vattnet och detta är någonting som många husköpare värderar väldigt mycket. Att installera en brygga kan dock vara en kostsam investering, så se till att du jämför kostnad med potentiell värdeökning.

7. Förbättra första intrycket

Det är ingen nyhet att första intrycket alltid är väldigt viktigt. Detsamma gäller första intrycket som din sommarstuga ger när du har visning och potentiella köpare kommer på besök.

Till viss del har detta med din trädgård att göra som diskuterat tidigare, men det finns även andra saker som är värda att se över.

Om du har en ful garageport, vanvårdad uppfart, skrot på gården, eller något annat som påverkar det första intrycket bör du se över att åtgärda detta. Det kan vara större eller mindra åtgärder, men de kan alla ha stor påverkan på värdet på din sommarstuga.

Du kan börja med börja med de små projekten såsom att klippa gräset, ta bort bråte, och pantera en buske eller två.

8. Måla om din ytterdörr

En ful garageport kommer att ge ett dåligt första intryck. På samma sätt är en ytterdörr som ser antingen utdaterad eller sliten ut att ge ett dåligt första intryck till ditt hus. Med det sagt bör du byta ut eller måla om din ytterdörr för att ge den ett fräscht och välkomnande utseende.

Om du har de pengarna kan det vara värt att uppgradera din garageport och hitta en ny ytterdörr. Men en mindre och billigare åtgärd är att helt enkelt måla om din ytterdörr. Målning av din ytterdörr kan höja värdet på din sommarstuga men kostar bara några hundra kronor.

9. Måla om

En av de billigaste sakerna du kan göra för att fräscha upp din sommarstuga och göra den mer attraktiv är att måla om. Studier har funnit att målning kan ge en avkastning på så mycket som 165 procent. Undvik alltför unika och personliga färger som inte tilltalar alla. Istället vill du hålla dig till klassiska färger som ger ett modernt utseende och som tilltalar många potentiella köpare. Vitt är alltid ett tidlöst val.

10. Uppdatera köket

Det är lätt att skrämmas vid tanken på att renovera ditt kök eftersom att detta är en av de dyraste renoveringsprojekten. Alltför stora badrumsrenoveringar kostar ofta mer än vad det ökar värdet på din sommarstuga.

Med det sagt behöver du inte riva ut köket helt för att öka värdet på din sommarstuga. Istället kan du börja med mindre projekt som inte kostar alltför mycket. Du kan börja med att till exempel uppgradera dina apparater om de är gamla och utdaterade (eller ännu värrre trasiga). Du kan bygga en ny köksö och göra om golven.

En bra lösning för att slippa göra om hela köket kan vara att måla om dina köksluckor, byta handtagen, eller byta bänkskivor. Det finns en mängd olika köksprojekt som inte kostar skjortan som du kan göra, men som också kan hjälpa till att höja värdet på din sommarstuga. Se över ditt kök och fundera vilka uppfräschningar oh renoveringar som skulle vara lämpligt för just ditt kök.

Att fräscha upp ditt VVS system om du har läckor eller andra VVS-system är alltid en bra idé eftersom att det annars kan avskräcka potentiella köpare.

11. Gör om badrummet

Badrummet är tillsammans med köket en av de dyraste renoveringarna du kan göra i ditt hem. Med det sagt, att riva ut ditt badrum och bygga ett helt nytt garanterar inte att du får tillbaka pengarna på din investering, och det är inte säkert att din renovering ökar värdet på ditt hus mer än vad renoveringen kostar.

Men precis som med köket finns det både större och mindre åtgärder du kan göra som både kostar mer och mindre, utan att du behöver riva ut hela köket.

Med det sagt kan du börja med mindre renoveringar och uppfräschningar för ditt badrum, och här finns det en hel del att göra. Du kan börja med att utvärdera ditt badrum och se vad som kan ha stört påverkan på utseendet av ditt badrum och vad som behöver fräschas upp mest.

Saker som ett mer modernt handfat, uppdaterade kranar och armaturer är enkla sätt att modernisera ditt badrum. Men komfort och lyx kan också göra en enorm skillnad, oavsett om det är att lägga till golvvärme, göra om belysningen eller byta ut din dusch eller badkar.

12. Uppdatera eller uppgradera dina handtag och vred

Detaljerna i ditt hem kan göra stor skillnad på utseendet i ditt hem och att byta ut handtagen och vreden i ditt hem är ett enkelt sätt att fräscha upp ditt hus.

Det viktigaste att tänka på vid byte av vred och handtag är att vara konsekvent, åtminstone när man pratar rum till rum. Hitta en stil som fungerar och håll dig till den. Om du gillar kontrasterande mörka handtag på dina vita sovrumsskåp, ha inte mässingshandtag på det närliggande nattduksbordet.

13. Tänk på belysningen

Faktum är att belysningen kan ha stor påverkan på hur ditt hem upplevs. Ta bort eventuella lysrör och leta efter mjuk och inbjudande belysning där det är möjligt.

Något så enkelt som att lägga till dimmer och arbetsbelysning i hela ditt hem kan omedelbart förändra hur det känns när människor kommer in i rummet. Helst vill du byta till LED där det är möjligt, kanske till och med ett smart LED -system, men experter tycker också att du bör överväga glödlampor när det faktiskt är dags att visa ditt utrymme. Att välja perfekt anpassade lampor bidrar till att göra ditt hem mer inbjudande och trevligt.

14. Bygg om din källare

Om du har en källare i din sommarstuga kan du överväga att göra om det. Även om du inte planerar att hyra ut det som en investeringsfastighet kan en färdig källare förvandla ett tråkigt förvaringsutrymme till användbart utrymme och utökad boyta.

Att bygga ut din sommarstugas källare med till exempel ett sovrum eller ett vardagsrum kan ha en stor påverkan på värdet av din sommarstuga och göra det mer attraktivt för potentiella köpare.

15. Riv upp din matta

Vissa äldre hus kan ha heltäckningsmattor. Över tid tenderar dessa att bli gamla, utslitna, utdaterade, och omoderna. För att fräscha upp ditt hem bör du riva upp din heltäckningsmatta och ersätta den med något fräschare. Rent parkettgolv eller målat trägolv är populära väl för husköpare.

16. Bygg en eldstad

Om du har älskar att spendera tid utomhus passar eldstaden perfekt för dig. Speciellt för en sommarstuga. Många vill ofta spendera mycket tid utomhus under semestern, och att bygga en eldstad utomhus är ett perfekt sätt att göra det mer trevligt att sitta utomhus. Genom att göra det mer inbjudande att spendera tid utomhus kan du göra din sommarstuga mer inbjudande och  attraktiv för potentiella köpare.

17. Installera en inbyggd bokhylla

Skapa utrymme och lägg till ett trevligt utseende till ditt hem med en inbyggd bokhylla. Inbyggda bokhyllor lägger till ett modernt utseende till ditt hem och ger ett modernt och inbjudande utseende som kan göra att din sommarstuga ser mer trevlig ut.

18. Installera en köksö

Att lägga till en köksö i ditt kök ger enorm karaktär i ett rum du ofta befinner dig i. Det har också en stark ekonomisk fördel i andra projekt eftersom det har så många unika användningsområden: förvaring, matplats, bar, med mera.

19. Lägg till en tvättstuga

Tvättstugor uppskattas av många husköpare och är ett fantastiskt sätt att öka värdet på ditt hus. Eftersom att alla sommarstugor inte har detta gör det din sommarstuga mer attraktiv för potentiella köpare.

Genom att lägga till en tvättstuga ökar du mervärdet till din sommarstuga.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!