Trots en generell nedgång i bostadspriserna under 2022 har det blivit svårare för många hushåll att flytta på grund av ökade boendeutgifter och levnadskostnader. Det framgår av Mäklarsamfundets nya rapport, “Prisfall och köpkraft på bostadsmarknaden – Ger prisfallet lägre trösklar in på bostadsmarknaden?”.
André Nilsson, bostadspolitisk expert på Mäklarsamfundet, förklarar: “Vi ville undersöka om påståendet att prisfallen 2022 gjorde det enklare för yngre hushåll att komma in på bostadsmarknaden var sant. Tyvärr är svaret nej. På grund av samtidigt ökade boendeutgifter och levnadskostnader har det faktiskt blivit svårare för många grupper att byta bostad.”
På uppdrag av Mäklarsamfundet har analysföretaget Evidens undersökt fyra exempelhushåll på åtta olika orter. Köpmöjligheterna för en bostad handlar inte bara om att klara bankens kreditprövning, utan också om hushållens beredskap att hantera boendeutgifter i förhållande till andra utgifter och sparande. När man tar hänsyn till hushållens tydliga preferens för stabila boendeutgifter i relation till inkomsten visar analysen att samtliga exempelhushåll idag har sämre möjligheter att efterfråga en bostad jämfört med 2021.
För unga par i åldern 30 till 34 år som 2021 hade råd att köpa en trea i Stockholms lågprissegment, är det nu två femtedelar som inte längre har samma möjligheter. I Göteborg gäller det tre av fem unga par som hade råd att köpa en medeltrea 2021. Bland unga förstagångsköpare och familjer som behöver större bostad har antalet som har råd att köpa en bostad minskat med 10–40 procent i flera städer, inklusive Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Karlstad, Linköping, Uppsala och Umeå.
André Nilsson påpekar: “Om inte beslutsfattare kan öka rörligheten på bostadsmarknaden riskerar vi att besvika en hel generation när det kommer till deras drömmar om att bilda familj, flytta hemifrån och ta emot jobberbjudanden. Regeringens tydliga mål om att fler ska kunna äga sin bostad kräver nu mer än någonsin konkreta reformer för att bli verklighet.”